• fotoğrafın asıl mucidi olduğunu iddia eden kişilerden birisi. ilk fotoğrafçılardan. bayard'ın önemi fotoğrafın kaşifi olduğunu iddia edenlerden birisi olmasından daha ötededir. hippolyte bayard henüz 1840’daki otoportrelerinin birinde kendisini beş kuruşsuz kalmış bir biçimde intihar eden anlaşılmamış bir sanatçı olarak fotoğraflamış ve de fotoğrafın içindeki elementlerle ve vücudunun duruş biçimiyle bu mizanseni teatral bir biçimde ortaya koymuştur (self-portrait as a drowned man). bu muzip fotoğrafçı 1850’de yaptığı diğer bir denemede de alçıdan yapılmış heykellerle kendisini donattığı ve de heykellerin ağırlıksız bir şekilde havada durduğu yanılsamasını veren bir otoportre ile yine fotoğrafın gerçeklikle kurduğu ilişkiye dair bir ironi sergilemiştir (self-portrait with plaster casts). bu kadar erken bir dönemde fotoğrafın gerçekliğin doğru bir portresi olmadığını ileri sürmesi bayard'ı önemli bir figür kılmaktadır.

    aslında fotoğrafın resmi olarak kaşifi louis-jacques-mandé daguerre olarak gösterilse de 24 farklı kişi fotoğrafı aslında kendisinin icat ettiğini iddia etmiştir. aslında kayıtlardan ilk anlamlı fotoğraf denemesinin joseph nicéphore niépce tarafından gerçekleştirildiğini (1823), o dönemde fotoğrafın ortaya çıkışında antoine florence’ın da çok önemli katkıları olduğunu ve aslında fotoğraf (photographie) terimini 1832’de ilk olarak grekçe ışık ve yazım kelimelerinden türeterek onun kullandığını biliyoruz (warner marien - photography: a cultural history)

    hemen bütün aklı evveller gibi bayard da tutunamamış, serseri ruhlu kişiliği ile tanınır. hayatı buna benzer ilginç deneylerle geçmiştir. fotoğrafın keşfine ve ilk dönem fotoğrafçılığına dair yazılan eserlerin çoğunda yer verilmeyen bunun gibi 'minör' figürler aslında dönemin hikayesini daha güzel anlatıyor diye düşünüyorum.
  • çılgın fransız fotoğrafçı. 1840 tarihli autoportrait en noyé (self-portrait as a drowned man) ilk kurgu fotoğraflardan sayılıyor. fotoğraf yöntemi françois arago tarafından önemsenmeyince bu otoportreyi yapmış ve "adaletsizlik yüzünden intihar ettim, gördüğünüz gibi buradaki vücudum çoktan çürümeye başladı bile." demiş.
  • fotoğraf tarihinde hakkı yenilmiş ve harcanmış nevi şahsına münhasır şeker bir abimizdir. eleştirisini 'boğulmuş bir adam olarak otoportre' * isimli eserinde ironik bi şekilde kendini intihar etmiş halde fotoğraflayarak göstermiş, arkasına da şöyle bir not düşmüştür.

    “diğer yüzde gördüğünüz vücudun sahibi bay bayard’dır, harika sonuçlarını yeni gördüğünüz ya da görmek üzere olduğunuz yöntemin mucidi. bildiğim kadarıyla bu hünerli ve yorulmak bilmez araştırmacı yaklaşık üç yıldır buluşunu geliştirmekle meşgul. akademi, kral ve kendisinin kusurlu bulduğu bu resimleri gören herkes, onlara hayran kalmıştır. bu durum onu çok onurlandırsa da cebine bir metelik bile girmemiştir. bay daguerre’e çok fazla şey veren hükümet, bay bayard için elinden bir şey gelmeyeceğini belirtmiş, o zavallı da kendini suya atıp boğulmuştur. ah, insani şeylerin fani doğası! sanatçılar, bilim insanları, gazeteciler uzun süre onunla ilgilendiler ve şimdi birkaç gündür morgda sergilenmekte, ancak henüz ne bir kimse kendisini tanıdı, ne de onu soran biri çıktı. bayanlar baylar, koku duyunuzun etkileneceğinden korkun çünkü gördüğünüz gibi beyefendinin başı ve elleri çürümeye başlamaktadır.”

    tarihteki ilk fotoğraf sergisi de kendisine aittir. benimse, fotoğraf tarihinde en sevdiğim isimdir. huzur içinde uyusun.
  • tarihteki ilk avangard sanatçısıdır.
  • fotoğrafçılık tarihinin en çok hakkı yenmiş ve bilinmeyen ancak önemli figürlerindendir.oldukça muzip de bir karaktere sahiptir.

    the corpse of the gentleman you see here . . . is that of monsieur bayard, inventor of the process that you have just seen. . . . as far as ı know this ingenious and indefatigable experimenter has been occupied for about three years with perfecting his discovery. . . . the government, who gave much to monsieur daguerre, has said it can do nothing for monsieur bayard, and the poor wretch has drowned himself. oh the vagaries of human life! . . .
hesabın var mı? giriş yap