• oto boka killanip hücreleri intihar komandosuna çeviren, icabinda "ben size savasmayi diil, otolizi emrediyorum" diyerek iki gram nikel için yorgan yaktiran tuzsuz deli bekir.
    alerji testlerinde bilimum kavak özütü, at kili gibi olasi alerjenlerin yanisira denenmesinin nedeni, denegin bagisiklik sisteminin baski altinda olup olmadiginin kontrolüdür. bünye histamine tepki vermezse test geçersiz sayilir, öte yandan histamine verilen tepkinin hizi ve çapi kisinin ne kadar alerjik oldugunun da göstergesidir.
  • baligin yaninda yogurt yenmesine dair olusan yanilgilarin musebbibi proteindir.

    balikta da, yogurtta da bulunan bu protein ayni anda tuketildiginde vucuttaki miktari arttiriyor.
    ve alerjik durumu olan kisilerde kizarikliga, kasintiya yol acabiliyor.
    ancak baligin tazeligine guveniliyorsa birlikte tuketilmesinde bir mahsur yoktur.
  • histidin adındaki aminoasitin dönüşüme uğramasıyla oluşan ve önemli biyolojik etkiler gösteren madde. etkin olmayan biçimi organizmaların hemen her dokusunda yaygın olarak bulunur. doku lezyonları sonucunda etkin hale geçen histamin ağrı, kaşıntı, hava yollarında daralma(bronş spazmı), atardamalarda genişleme, tansiyon düşmesi, mide salgısının, artması gibi sonuçlara yol açar. düşük miktarlarda besinlerden alınır. gene az mıktarlarda proteinlerin içerdiği histidinin karboksil kökünün yitirmesiyle elde edilir. histamin, histaminaz adındaki enzim tarafından etkisizleştirilir ve idrarla atılır. histaminin bir bölümü ise mastosit adındaki bağdoku hücrelerinin taneciklerinde(granülasyonları içinde) yer alır. red tepkimesi gibi şiddetli antijen-antikor tepkimesinde aşırı miktarlarda histamin açığa çıkar.

    bu duruma daha önce aşılanarak duyarlı hale gelmiş bir organizmada aynı aşının yinelenmesi de yol açabilir. bu tür tepkimelere başka bir örnek de penisilin alerjisidir. penisilin alerjisi olan bir hastaya bu ilacın verilmesi, aşırı miktarlarda histamin açığa çıkartan aşırı duyarlılık tepkimesinin gelişmesine yol açar. bunun sonucunda damarlarda genişleme, bronş ve gırtlak spazmı ve tansiyon düşmesi gibi anafilaktik şokun temel belirtileri ortaya çıkar. ilaç, yabancı cisim ve besin (örneğin çilek) alerjilerinde de organizmada histamin açığa çıkarak deride kızarıklığa ve ürtikere* yol açar. bu nedenle alerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçlara antihistaminik(histamin karşıtı) adı verilir.

    histaminin insandaki tipik etkileri arasında damarlarda genişleme ve bunun sonucunda tansiyon düşmesi, derideki kılcal damarların genişlemesiyle kızarıklık, kılcal damarlardan dokulara sıvı sızması sonucunda deride kabarıklık, düz kaslarda kasılma(bronş ve gırtlak spazmı) ve kaşıntı sayılabilir. histaminin ayrıca mide salgısının üretimini de uyardığı bilinmektedir.

    histaminin büyük miktarlarda salgılandığı başka bir durum da iltihabı süreçlerin başlangıcıdır. bu dönemlerde, iltihaba özgü öteki kimyasal maddelerle birlikte etki gösteren histamin küçük damarları genişletip damar duvarının geçirgenliğini bozarak bu bölgenin kan dolaşımında değişikliklere yol açar. histaminin tanıya yönelik deneysel bir önemi de bulunmaktadır. midenin salgılama yeteneğinin değerlendirilmesinde ve organizmanın histamine karşı aşırı duyarlılığının tanınmasında histaminden yararlanılır.

    ayrıca laboratuvarda başka maddelerin incelenmesinde gerekli deneysel koşulları yaratmak amacıyla kullanılır. örneğin yalıtılmış bir düz kaş dokusunda histamin etkisiyle kasılma sağlanarak incelenecek maddelerin kasılma karşıtı(gevşetici) etkileri değerlendirilir.

    kaynak;

    medicana: genel sağlık ansiklopedisi. (p. 193). (1993). tıp sözlüğü cilt 12. istanbul: milliyet.
  • alerjik bünyelerde aşırı seviyedeki histaminin semptomlarından biri de libido yüksekliği ve kolay orgazm olmaktır. bazı insanların hapşırmaktan aşırı haz alırken bazılarının da toplum içinde utanması ve kimilerinin salgılanan endorfinle gelen rahatlamayı orgazma benzetmeleri hep bu muzur histamin yüzündendir.

    yine de hapşıran bir hatun gördüğünüzde "hobaa yüksek libido" diye atlamayın. sadece grip de olabilir...
  • uzerinde h1 ve h2 olmak uzere 2 reseptor vardir ki bunlar damar geni$letici veya damar daralticidir.ayrica mide asit salgisini falan arttirirlar..
  • ana kaynagi mast hucresi biraz da bazofildir. midede de enterokromaffin benzeri hucrelerden salgilanir. histamin salgi arttirici bir proteindir. midede asit salgisini bronslardan mukus salgisini arttirir. damarlari gensiletir, odem yapar. ig e'lerin yonettigi alerjik reaksiyonlarin (tip 1 hipersensitivite) erken fazindan sorumlu ana maddedir
  • kılcal damarlarda iletimin kolaylaşmasını sağlayan organik bileşik.. bazofil'de salgılanır..
    (bkz: heparin)
  • her şeyden önce bu bir vazoaktif amin’dir. akut inflamasyonda, endotelyal hücre kontraksiyonu ile birlikte mikrovasküler permeabilite artışının en önemli nedenidir.

    arteriolar dilatasyon, kapiller konjesyon ile iltihabın klasik lokal bulgusu olan rubor yani kızarıklık oluşumundan sorumludur.

    mast hücreleri, bazofiller ve trombositlerde bulunur. inflamasyondan önce serotoninle birlikte depo halde bulunurlar. inflame olay ortaya çıktıktan sonra da direkt şakkadanak salınırlar.

    mikrop vücuda girdikten sonra hemen bi histamin salarız, bunlar bi şaşırırlar. tam şaşırmış haldelerken şaaak komplemanlar ortama çöker. mikroplar bunlar nerden geldi amk diye bi afallarlar. sonra şaaak diye kemotaktik nötrofiller de olay yerine gelince, çil yavrusu gibi dağılırlar.
  • vucutta alerjik reaksiyonlarin kimisinden sorumludurlar..
  • kimyasal formulu c5h9n3 olan yapıdır.h1 tipindeki antihistaminikler yatıştırıcı özellik gösterirler.h2 tipindeki antihistaminikler ise sindirim ülseri tedavisinde kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap