• francois truffaut'nun hitchcock adli kitabi uzerine gunumuz yonetmenleriyle yapilan soylesilerden derleme bir belgesel film: http://www.imdb.com/title/tt3748512/
  • türkiye gösterim tarihine rastlayamadığım, hitchcock seven herkese ıslak rüyalar gördürecek film. 1 hafta, tek salonda oynasın razıyım, şunca işin arasında torrent'le falan uğraştırmayın kurban olayım.

    gösterim editi: sağolsun random nick arkadaşımız uyardı, 13 mayıs'ta gösterime giriyormuş.
  • türkiye'de gösterilmeyecek olması derin hüzne boğdu beni bir hitchcock aşığı olarak. saçma sapan türk komedi/korku filmlerine ayrılan salonlardan 3-5 tanesi ayrılsa yeter şu güzelim filme.
  • şu vizyon takvimine göre 13 mayıs cuma günü gösterime girmesi beklenen belgesel yapım.

    vizyon takvimi
  • francois truffaut'ın röportajlarına ek olarak martin scorsese, wes anderson, david fincher, olivier assayas, peter bogdanovich, arnaud desplechin, james gray, kiyoshi kurosawa, richard linklater, paul schrader gibi devlerin hitchcock sinemasının mucizeliğini anlattığı şahane belgesel.

    altyapılı özgüveniyle tüm oyuncuların sığır olduğunu iddia eden hitchcock'u neden sevmeniz gerektiğini bir kez daha gösteren belgesel.

    ve belgeselde 1979 american film institute'un hitchcock selamlamasında amerika'nın hitchcock'u salt popüler kültür simgesi olarak tüketmesine binaen truffaut'un tüyleri diken diken eden sözleri "in america, you call this man "hitch". in france, we call him "monsieur hitchcock."

    http://www.culturewhisper.com/…article/preview/6626
  • alfred hitchcock filmlerinin neredeyse tamamını izlemeye yemin ettiren, eğlenceli belgesel.aslında, eğlenceli olmasının tek sebebi hitchcock'un kendisi.

    françois truffaut 'un tıpki bir filmi işlerken gösterdiği titizlikle hazırladığı söyleşi kitabının üzerine inşa edilen film, hitchcock'un samimi açıklamalarıyla, yönetmenlik üslubunu net bir şekilde aktarıyor.

    hitchcock'un aldığı en net eleştiri olan 'mantık dışılık', onu hiç sarsmışa benzemiyor ki zaten "mantığı hep çok sıkıcı bulmuşumdur" diyor.

    bu gerçek dışılığa cevaben, 'hitchcock filmlerini, bir rüyanın içindeymişsiniz gibi izlemelisiniz' yorumunu çok benimsedim.mesela ben de rüyalarımda yüksekten, tıpkı hitchcock filmlerindeki gibi düşüyorum, böyle uzun uzun, süzüle süzüle, hiç ölmeyecek gibi.*

    teşekkürler hitch, sinemaya verdiğin ilham için.
    ve teşekkürler mösyö hitchcock , sadece sinemaya duyduğun tutkuyu vurguladığın, hiçbir beklentiyi umursamadığın psycho için.
  • fransız yönetmen françois truffaut'ın (1932-1984) alfred hitchcock'la yaptığı 3 günlük röportajı, bu röportaj sonrasında yazdığı kitabı ve zamanında bu kitabı okuyan günümüz usta yönetmenlerinin görüşlerini, yönetmenliklerini nasıl etkilediklerini anlatattığı röportajları barındıran 79 dakikalık belgesel.
  • her ne kadar hiç olmamasından iyi olsa da, hayal kırıklığı yaratan film. ellerinde efsane bir kitap ve her biri ayrı öneme sahip yönetmen listesi ve "hitchcock" gibi başlı başına yeterli bir malzeme varken, ne yazık ki bekleneni verememiş fazla özet olmuş film.

    not: hitchcock ne kadar evlat olsa sevilmez cinsten bir adamsa da, hitchcock'u "her büyük sanatçı gibi bu da, dahi ve su katılmamış orospu çocuğu işte şekerim"e indirgemek de büyük haksızlık olmuş.
  • aslında hitchcock filmlerinin blu-ray'lerinde bu türden birçok 1 saat 15 dakika ve civarında süren belgesel var. bu belgesel de en az onlar kadar doyurucu ve iştah açıcı. özellikle psycho ve vertigo hakkındaki söyleşi kısmı keşke şöyle upuzun bir belgesel olsaydı da en az 10 filmi hakkında da aynı uzunlukta söyleşiler gerçekleşseydi dedirtiyor.

    filmin dvd'si bugün çıktı. hemen alıp izledim tabii. 10 gün geçsin bir daha izlerim.
  • uzun zamandır altyazısını aradığım bir belgesel/filmdi. bu gece masaüstünden bana yine göz kırpınca belki biraz daha detaylı bir araştırma yapıp buldum. hatta o gazla gittim kitabı bile buldum swh vallahi buldum lan yaklaşık bir yıldır aradığım kitabı da altyazıyı da aynı gün buldum resmen. üstelik neredeyse yok pahasına bir fiyata verdim siparişimi. allahım çok mutluyum.

    neyse belgesele gelirsek;

    tatmin eden bir belgesel olmadığı şüphesiz bir gerçek. elinde hitchcock ve onun çektiği onca film var efsane bir kitap ve muhteşem yönetmenler var ama sen yaklaşık 80 dakikalık belgesel yapıyorsun. olur mu? olmaz.

    hitchcock enteresan ve efsanevi bir adam. truffaut ise hem yönetmenliğiyle hem eleştirmenliğiyle çok iyi bir sinema insanı ama ancak bu kadar belgesel yapmak akıl alır gibi değil.

    neyse yine de izlemeye değer.
hesabın var mı? giriş yap