• inanmiyorum bu baslik sozlukte nasil olmaz!!

    olimpik bir kış sporu. oval buz pistinde belirli bir mesafeyi en kısa sürede katetmek üzerine kuruludur. koşu yarışlarının buz üzerindeki versiyonu olarak nitelenebilir. uzun parkur ve kısa parkurda yapılan iki çeşidi var. ingilizce'de uzun parkur yarışlarına speed skating, kısa parkura ise düzden short track deniyor. bizde her ikisi de sürat pateni -ya da hız pateni- olarak geçiyor. uzun parkur dediğimiz 400 metrelik oval bir pist, ki bu koşu parkurunun uzunluğuna eşitmiş. short track ise 111.12 metre ve yine oval şekilde.

    sürat pateni'nde olimpik yarışlar ikili olarak yapılıyor, short track'te ise altılı gruplar halinde. amerika'da normal yarışlarda sürat pateni de sekizli gruplarla yapılıyormuş ki sanki o daha çekişmeli gibi. iki disiplinde de aynı uzunluklarda koşuluyor yarışlar; 500,1000,1500,3000,5000. 10000 metre sürat pateni ise sadece erkeklerde koşuluyor. artistik patinajdan haliyle daha farklı patenlerle kayılıyor sürat pateninde. patenin sanırım bıçak denilen metal kısımları daha uzun ve keskin.

    sürat pateni, hele de uzun mesafede, daha stratejiye dayalı gözükürken short track'te dönüşlerde neredeyse yerle birleşen patenciler insanın yüreğini hoplatıyor. özellikle short track yarışlarının koşu, yüzme ya da herhangi yarışmalı bir spordan çok daha zevkli olduğunu söyleyebilirim. genelde yarışma havasından çok antreman yapıyorlar görüntüsü veren bir ağırlıkta başlayan yarışlarda iki-üç tur geçtikten sonra tozu dumana katan bir tempo başlıyor ve içten dıştan ataklar, makaslar, geçişler birbirini kovalıyor. ilk başlarda kim kimi geçti takip etmek zor olsa da seyretmesi inanılmaz zevkli.
  • bir takim nedenlerden dolayi asla hakiki bir temasa sporu olamayacak aktivite. bir kere, ancak iki sporcunun yanyana yarisabilmesinden dolayi, final serisine kalanlarin surelerine bakilip madalaya dagitimi yapilmaktadir, yani bir seride kimin kimi gectiginin onemi yoktur. ikincisi, fisek gibi baslayan atletizm kosularinin aksine, kagni modunda baslar surat pateni yarislari. kimin kimden hizli gittigini de anlamak zordur, atletizm yarislarinda kim tempoyu arttirdi, kim kendini sakliyor belli olur. burada aval aval izleyip sureleri gorunce 'haaaa' dersiniz. bayrak yarislarinda ortalikta bir suru adam kayip birbirlerini itip kaktiklarindan pistte ne oluyor ne bitiyor, kim sporcu kim hakem, kim gazeteci anlamak cok zordur. erman toroglu'nun hakemlik gunlerinde olsa hepsini disari atardi valla.

    enteresandir, guney kore ve hollanda'nin neredeyse ulusal sporu olmus. yapanlara saygimiz sonsuz ama izlemesi keyifli degil.
  • hollanda'nın ata sporudur
  • 2010 vancouver kış olimpiyatları'nda gördüğüm kadarıyla hollanda, bu spora dünya kupasına katılacak brezilya gibi girişmekte.

    izlemesi en keyifli bir kaç spordan biridir, gözlemlediğim kadarıyla çoğu zaman sporcular yarışın hızından nefessiz kalmakta ve son düzlükte bile yorgunluktan geriye düşebilmektedir(ki genelde bu yarışın başlarında "koptagel beaa, aslanım ireen wust, koçum benim, kim tutar seni" diye gaza gelmiş yarışçılara oluyor*. yani mesele biraz maratonda depara abanan yarışçının iki metre sonra yere yıkılacak olması gibi.). bu sebeple galipler genelde yarışta en yüksek hızı görenler değil de, en dayanıklı, en bi iron lung sahibi kişilerden çıkıyor.
  • isu tarafından düzenlenen organizasyonlarının sponsoru essent'tir...

    hollanda televizyonu ned 1 (nos) tarafından tüm organizasyonlarını yakalayabileceğiniz gibi dünya kupasını www.eurovisionsports.tv adresinden takip edebilirsiniz.

    bu arada trt bu spora yıllarca sürat pateni demiştir. hız ismini yeni yeni kullanabiliyoruz. darısı artistik patinaj isminin de başında paralansın...
  • 2011 dünya şampiyonası, an itibariyle eurosport' tan yayınlanmaktadır.
  • 2002 salt lake city oyunları, kısa kulvar 1000 metre hız pateni yarışlarında altın madalyayı alan avustralyalı stephen bradbury sayesinde güney yarım küre kış olimpiyatlarındaki ilk altınını kazanmıştır.
  • böyle karlı buzlu sporların bize uzak (memleketin yarısı kar altında ama olsun) olmasına rağmen tv'de denk gelince takılıyor izliyor insan. belki de günümüzdeki en fütüristik şeylerden biri. pek estetik.
  • an itibarıyla trt spor'u tesadüfen açmamla 2018 pyeong ying-yang kış olimpiyatlarını (yıllarım kuzey kore'de geçti öbür tarafı bilmem de, doğru yazamam da kusura bakmayın) görüp gaza gelerek "neden benden de bir kısa kulvar sürat patencisi olmasın" ideasıyla evimizin önünde 30 metre kar oluşturan(mevsim dengesizliği sebebiyle mevsiminde çıkmayan sebzeyi tüketemem yüzünden akli melekelerim şaşmıştır suçlu ben değilim, belki havagazı fabrikasından çıkan asbest de yapmış olabilir emin değilim) karda kaymak için tuvaletten kaptığım leğenle soluğu ankara pistlerinde almamı sağlayan spor. yok yok... tabii ki profesyonel davrandım ve kurtuluş parkı'na giderek 2022 pekin kış olimpiyatlarına hazırlanmak istediğimi söyledim ve sınırsız paten kullanma hakkı alarak olağanüstü hünerlerimi sergileme imkanı buldum. en son 10-15 sene önceki evcilik oyununda da zaten çok başarılıydım. başaracağım. beni yolumdan alıkoyamazsınız!!!
hesabın var mı? giriş yap