• almanya - köln şehrinde, ren nehri üzerinde bulunan köprü. oldukça merkezi bir konumdadır ve bir ucunda hauptbahnhof bulunmaktadır. sadece trenlere ve yayalara açıktır ve üzerinden çok güzel fotoğraflar yakalanabilir.

    bu köprünün en belirgin alamet-i farikası, üzerine takılan aşk kilitleri ve bu kilitler takıldıktan sonra, aşkın ölümsüzleşmesi için ren nehrine atılan anahtarlarıdır denebilir. gerçekten de, yerli halk olsun, turistler olsun, köprüye üzerlerine isim yazılmış kilitler takarlar ve anahtarları ren nehrine atarlar. ben bile 2-3 tane evlilik seramonisi gördüm 5 gün içinde... hoş bir gelenektir vesselam. eğer siz de yapacak olursanız, sevgilinize hoş bir süpriz yapmış olursunuz.

    fakat kilit takmak isteyenler, bu işin o kadar da kolay olmadığını göreceklerdir. mano negra olarak, bu amme hizmetini burada gerçekleştirmekten ötürü mutluyum ve de gururluyum:

    - bir kere, kilit bulmak zor arkadaş. kaç tane almana sordum, suratıma mel mel baktılar. ne için istediğinizi tabii ki biliyorlar, hatta inceden hoşlarına gidiyor, "seni gidi senii..." mealinde sırıtıyorlar, ama "ee, nereden kilit bulabilirim?" diye sorduğunuzda, "kilitlenip" kalıyorlar. uzun uğraşlar sonucu bulduğum bir yeri tarif ediyorum:

    - köprüden doma doğru gelin, sonra domun etrafından (yani geçer geçmez) sola doğru kıvrılın. karşınıza trafiğe kapalı bir alışveriş caddesi çıkacak. bu cadde boyunca 300-400 metre yürüyün, sağ tarafta "galleria kaufhof" isminde büyük bir avm olacak. bu avm'nin size göre arka tarafına dolanın, orada bir anahtarcı bulacaksınız.

    - ya da bu tarif kastıysa, domun orda herhangi bir esnafa "kaufhof galleria"yı sorun, zaten herkesin bildigi bir yer. gayrettepe'de, metrocity'i sormak gibin bir şey yani.

    - bu arada, kilitler ve yazı yazdırmak (bkz: engraving) çok pahalı. 35 euro!!

    yalnız, bir şansınız var: anahtarcı, tabii ki bir türk!!! :) e artık memleket muhabbeti mi kurarsınız, ne yaparsınız, orası size kalmış... mano negradan bu kadar...
  • almanca ismiyle hohenzollernbrücke. almanya'nın köln şehrinde bulunan ve temelde çelikten oluşan köprü esasen demiryolu ulaşımı için kullanılsa da, yayalar da köprüyü kullanabilmektedir. 1907'de katedral köprüsünün (bkz: dombrücke) yerine yapımına başlanan köprü 1911'de tamamlanmış ve ulaşıma açılmıştır. köprü adını prusya ve alman imparatorluğu'nu yöneten hohenzollern hanedanından almaktadır. ki zaten köprünün dört köşesinde bu imparatorların heykellerini görmek mümkündür. bununla birlikte köln şehrini ulaşım bakımından ren nehrinin öte yakasına bağlayan köprü, bu özelliğiyle büyük önem kazanmış ve ikinci dünya savaşı sırasında stratejik öneme kavuşmuştur. savaş sırasında müttefik kuvvetlerinin bombardımanına rağmen ayakta kalan köprü, şehri işgal etmeye başlayan düşman askerlerinin kullanmasını engellemek maksadıyla alman askerleri tarafından 6 mart 1945'te havaya uçurulmuştur.

    krupp çelik şirketi tarafından savaşın ardından tekrar yapımına başlanan köprü kademeli olarak açılmaya başlanmış ve önce 1948'de yayaların geçişine açılmış 1959 yılında da köprünün restorasyonu tamamlanmıştır. günümüzde de köln hauptbahnhof ve köln messe/deutz istasyonlarını birbirine bağlamaktadır. yaya olarak geçmek istenirse dom ile museum ludwig arasındaki yoldan yürüyerek köprüye ulaşabilir ve karşıya kadar yürüyebilirsiniz. özellikle köprünün karşısından dom'u ve köprüyü alacak şekilde güzel fotoğraflar çekilebilmektedir. ayrıca dom'un tepesine çıkılırsa köprünün üstten görünümü de yakalanabilmektedir. köprünün bir diğer özelliği de paris'teki pont des arts köprüsüne benzer şekilde, aşıkların asma kilitlere isimlerini yazıp köprüye asma geleneği bulunmasıdır. ucuz yollu halledilmek istenirse tediden birkaç euroya anahtar alıp üstüne isim yazma suretiyle kilitlerini köprüye asabilirler.
  • köln'de ren nehri üzerinde bulunan aşıklar için çok özel bir köprüdür.aşıklar isimlerini rengarenk tek bir [olacak asma kilite yazıp köprünün demir parmaklarına] kilitledikten sonra anahtarını ren nehrinin derinliklerine atarlar.inanışa göre nehrin dibindeki anahtarı bulup açamadıkları sürece birbirlerinden kopamayacaklarına inanırlar.köln'e aşığınızla planlanmış bir seyahatınız varsa her şeyden önce bir nalbura gidin ve asma kilit satın alın.asma kilidin üstüne isimlerinizi kazıyın ve bavulunuzda kaybolmayacak bir yere saklayın.
  • köln*'de ren nehri üzerinde bulunan, asma kilitlerle ve küçük graffitilerle dolu, sanat ve maneviyat taşıyan köprü. bu köprüde fotoğraf çekilmek isteyenler unutulmaz bir manzara için kadraja dom katedralini almayı unutmasınlar.
hesabın var mı? giriş yap