• 1939 yılında almanya'da hohlenstein-stadel isimli mağarada bulunmuş, başı aslan, vücudu insan şeklinde olan heykelcik, namı diğer löwenmensch. ilk parçaları 1939'da bulunmuş olsa da ikinci dünya savaşı'nın çıkmasıyla birlikte unutulmuş, savaştan ancak 30 yıl sonra diğer parçaları araştırılmaya başlamış ve bulunan parçaların bir araya getirilip heykelciğin oluşturulması 90'lı yıllarda tamamlanmıştır. tüylü mamut dişinden çakmak taşıyla yontulan ve boyu 30 cm civarında olan bu aslan-insan bilinen en eski zoomorfik* heykeldir. hohlenstein-stadel aslan-insanının yaşı 32 bin yıl civarında. yani 32 bin yıl önceki insanın hayalgücünün ürünüdür bu heykelcik.

    doğada aslan başlı insan yokken o dönemki insanın böyle bir heykeli yapmış olması insanın o dönem hayal kurma ve soyut düşünme gücünü göstermesi/kanıtlaması açısından önemlidir. zaten 32 bin yıl önce stadel aslanını yapan insanlar ile bugünkü insanlar arasında bilişsel ve entelektüel beceri ve fiziksel açıdan bir fark yoktur. bugün çocuklarımızı nasıl eğitip birer kuantum fizikçisi yapabiliyorsak, stadel aslanını yapan insanları da eğitip bir kuantum fizikçisi yapabilirdik.

    kaynak: "sapiens: a brief history of humankind"
  • bunu yapan arkadaş belki hayal kurdu belki de rüyasında gördü bilmiyorum ama yetenekliymiş vesselam. ben muhtemelen aynısını bugün şartlarında yapamam.

    antik döneme dair bu tarz şeyler bana genelde korkutucu geliyor. kullandığımız arabaların 200 yıllık tarihi yok, telefon-bilgisayar desen daha da yakın. 32 bin yıl deniyor, ben asıl buna takılıyorum. milattan sonra 2000deyiz, okumakla bitmeyen yakın tarihe bile hakim olmak neredeyse imkansız. adam tutmuş "al bak bu 32 bin yıllık" diyor.
  • peugeot logosunun esin kaynağı olması kuvvetle muhtemel olan heykel.
  • replikasını satın alıp, arada, evimdeki güzel köşesinde dururken, gözümün takılıp, insanlığın sonsuzluğuyla birkaç dakikalığına sarsılıp sonra sıradan vakur vurdumduymaz tavrıma dönmek istediğim eser.
    (bkz: 32 bin yıl öncesi ve günümüz 2020 homo'ları arasındaki farklar)

    almanya'daki ulm müzesi'nde sergilenmekteymiş.

    ps: replikasını bulamıyorum, bulan olursa birgün yeşillendirsin lütfen.
  • yuval noah harari'ye gore; yapildigi devrin insanlarinin gercekte var olmayan seyleri hayal edebilme becerisini kanitliyormus. bana goreyse; belki de gercekten vardi, kim bilir derecesinde cahilim.
  • m.ö. 28.000 yılında yapılmış olan, insanlık tarihinin ilk sanat eseri konumundadır.
  • 30.000 yıl önceden günümüze değin insanın bilişsel olarak hiç değişikliğe uğramadığını kanıtlayan heykelcik.
hesabın var mı? giriş yap