• renklerin festivali olarak da bilinen holi festivali adını şeytanların kralı hiranyakaşipu'nun kızı holika'dan alıyor. holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor.
  • hindistan'ın khajuraho kasabasındaki festival. mart dolunayı hangi güne denk gelirse o gün başlıyor, beş gün sürüyor. baharın gelişi kutlanıyor. ilk gece yakılan festival ateşiyle kutlamalar başlıyor sonra gelsin boyalar. herkes hem kendi hem de başkasının yüzüne, üstüne başına toz boya atıyor. mor, pembe ve eflatun. sokaklarda toplu danslar edilirken çocuklar ağaçlarla yol kesip para istiyor. ilk ve son gün tüm işyerleri kapalı.
  • http://blog.jabiroo.com/…uploads/2013/03/holi-2.jpg
    http://elledecoration.co.za/…2/holi-fest-images.jpg
    http://www.fashionthroughtravel.com/…-open-air.html

    30 yaşında başımın çekeceği tek festival bu olurdu herhalde. görsel şölen için deli gibi havai fişek atmaya da gerek yok. kuşlar öldü, savaş çıktı sandık, yavrumuz sesten korktu, yanık kokusu oldu falan da yok.

    alıyorsun eline toprak boyalarının en güzel tonlarını başlıyorsun savaşa. mis.
  • fotograflarina bakmak zevkli olsa da benim gibi astimli olanlari dusunce olarak yakinindan gecmek bile oksurtmeye yeten festivaldir. bazi kisiler icin yakindan tuyler urpertici fakat uzaktan resim olarak ehi ehi harika masaustudur.
  • fotoğraflarda görüldüğü gibi çok renkli ve eğlenceli geçen festival. herkesin aynı anda ellerindeki boyayı havaya atması ile bir anda renk bulutunun içinde buluyorsunuz kendinizi.

    gerçi sonraki günlerde hala oranızdan buranızdan boya çıkıyor ya da sümkürürken gökkuşağı sümkürüyormuşsunuz gibi oluyor ama yine de pek eğleniyorsunuz.

    solunum sıkıntısı yaşayan, astımı olan kişiler kesinlikle katılmamalı.
  • baharın gelişinin yanısıra dinsel yanı da olan her yıl dolunay sonrası kutlanan festival. hint mitolojisindeki olaylar anılıyor.

    hint halkı rengarenk toprak boyalarını birbirlerinin suratlarına fırlatıyor. etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor.

    hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı olan hiranyakaşipu, ilkin bunlara haiz olmadan önce hindu tanrısı brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. gel zaman geç zaman küstahlaşan hiranyakaşipu, herkesin yalnızca ona biat etmesini ister. oğlu prablah, babasına karşı çıkarak itaat etmeyi reddeder. hiranyakaşipu birçok defa oğlunu öldürmeye çalışsa da, kız kardeşi holika, prablah’ı korumak için kendini ateşe atar. iyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen holika’dan esinlenerek “holi” adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişi zamanı mart ayında kutlanır.

    iki gün sürer genellikle. birinci gün holika’nın kül haline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmayı amaçlar ve bundan ötürü ateş yakılır. kötü ruhlardan bu sayede arınılır. ikinci ve son gün ise tamamen renklerin günüdür. sokaklar ve marketler günler öncesinden rengarenk boyalarla dolmaya başlar.

    thomas hawk'ın bu festivalin utah ayağında 2012'de çektiği şu kareler ise muazzam.

    bir de bu festivalin nasıl gerçekleştiğini merak edenler için.

    bu arada benim aklıma yattı türkiye'de aynen uyguluyoruz bir zaman, tutar bu.*
  • gördüğüm fotoğraflardan imrendiğim, bir kere dahi olsa içinde yer almak istediğim festival
  • gidenlere şöyle bi sorum olacak gözlüklü olmak sıkıntı olur mu? boya gözlükten çıkar mı yani
hesabın var mı? giriş yap