• 3. jeolojik zamanın son halkası. homo sapienslerin ortaya çıkışından günümüzü de içine alarak bir sonraki buzul çağına kadarki süreyi kapsayan zaman dilimi.
  • kisaca; yerbiliminde yenicag demektir.
  • (bkz: anthropocene)
  • akp bu dönemde iktidara gelmiştir.
  • şu anda çok büyük bir kitlesel yok oluş yaşayan jeolojik devre. günümüzde yok oluş oranın yılda 140.000'den fazla tür olduğu tahmin ediliyor. m.ö. 10000'den günümüze kadar devam eden bu süreçte yok olan türlerden bazıları;

    (bkz: mamut)
    (bkz: smilodon)
    (bkz: atlas boz ayısı)
    (bkz: dodo)
    (bkz: great auk)
    (bkz: haast kartalı)
    (bkz: moa)
    (bkz: pinta adası kaplumbağası) (bkz: lonesome george)
  • 11 bin yıl öncesinden günümüzde yaşadığımız ana kadar olan zamanı kapsayan dilim. fanerozoik devirlerden üçüncü zaman dilimi senozoik'in kuaterner alt devresine aittir. diğer kuaterner devresi olan pleistosen'in son buzul çağının kapanması ile başlar aslen.

    insanın yerleşik hayata geçip, tarım devrimini başlatması ile de başlatılabilir. haliyle daha çok insanlığın modern tarihini içine alıyor diyebiliriz. bu yüzden gerçek bir jeolojik bir devir olmaktan ziyade günümüzü tanımlamaktadır.

    holosen kendi içinde de küçük buz çağı olarak adlandırılan bir devir yaşamıştır. ancak bu daha çok iklimin serinleşmeşi şeklinde gerçekleşmişti. tarih olarak 1500-1800 arasına tekabül etmektedir. dünyanın kendi döngüsünün yanında, bu mini buz çağının sona ermesinde insan faaliyetlerinin, daha çok da sanayi devriminin etkisi var gibi duruyor.

    dünya zaman zaman buzul çağına girdi ve çıktı. bunu antarktikada yapılan çalışmalardan ve buzulların oluşturduğu yer şekillerinden biliyoruz. antarktikada içlerine o zamanın havası hapsolmuş buzul parçaları kalıplar halinde çıkarılarak inceleniyor ve 700.000 sene öncesine kadar iklim hakkında bilgi sağlanıyor. geçmişteki karbon salınımlarını ve oksijen miktarını bu şekilde öğreniyoruz. sonuç olarak dünya bir mini buzul çağından çıkıyor olabilir ancak biz bunu hızlandırmak ile suçluyuz.
  • bir önceki epok için (bkz: pleistosen)
  • ya bırak holosen!
  • manga (müzik grubu)'nun muhtemelen 2021'de çıkaracağı progressive rock türündeki maxi single/ep.14 aralık 2020 manga sosyo konseri'nde albümdeki bazı şarkılardan demo'lar yayınlandı ve kesinlikle harika şeyler geliyor gibi gözüküyor. grup üyelerinin uzun zaman sonra farklı bir şey denemekten olsa gerek her yayında bu albümle alakalı heyecanlarını göstermeleri de kaliteli bir müzik yaptıklarının kanıtı olsa gerek. müzik heyecandır, biz de heyecanla bekliyoruz bu arkadaşı.

    antroposen ise yine aynı yayında belirttikleri üzere muhtemelen 1 sene ertelenmiş gibi duruyor.
  • içinde bulunduğumuz jeolojik çağdır. aynı zamanda şuan devam etmekte olan, dünyanın 6. kitlesel yok oluşunun yaşandığı çağdır da. tabi ki de bu kitlesel yok oluşun baş aktörü insanlık.

    kısaca bilgi edinmek için

    kitlesel yok oluş
hesabın var mı? giriş yap