• müzisyenlerin evlerinin yatak odalarinda ya da tavan aralarinda (eger sanslilarsa ayri bir oda da!) olusturduklari, evde müzik prodüksiyonu yapmalarini saglayan studyo. eskiden tascam 4 track kaset kayit cihazlariyla yapilirdi, simdi bilgisayar teknolojisinin sayesinde hard disk recordingseviyesine atladi.

    çogunlukla amatör bir hevesle baslayan home stüdyolarda profesyonel produksiyonlar da yapilabilmektedir tabii ki.

    baslamak için bir bilgisayar (pc ya da mac, farketmez, ama müzik produksiyonu için modife edilmis bir bilgisayar olmasi gereklidir), kaliteli bir ses karti (sound blaster audigy baslangiç için kullanilabilir ama daha iyi prodüksiyonlar için yamaha sw1000xg, terratec düsünülebilir. eger bütçeniz elverirse bir creamware pulsar da hiç fena olmaz!), bir enstrüman, bir de keyboard yeterlidir. tabii bir de müzik softwareleri: cubase, cakewalk ya da emagic logicbaslangiç için yeterlidir. daha profesyonel düsünülürse pro tools vazgeçilmez bir seçenektir. yapilan müzik çesidine göre daha baska softwarelerde kullanilabilir tabiiki; rebirth, reason, acid pro vb. yapilan müzikleri editleyip cd'ye basmaya hale getirmek * içinde wavelab, sound forge, yada cool edit gibi programlar kullanilabilir. bilgisayarin yaninda mixer, effect processor, mikrofon vs. gibi daha baska aletler eklenerek home stüdyolar profesyonellige bir adim daha yaklastirilir.

    [edit: aradan o kadar zaman gecip okuyunca yazdigim bu software ve hardwarelerin ne kadar demode kaldigini da farkettim. muzik endustrisi oyle hizli ilerliyor ki takip etmek hemen hemen imkansiz gibi. firewire, usb2 gibi teknolojik gelismelerin ses karti teknolojisine yaptigi katki, pro tool'un sagolsun pc platformuna da atlamasi home studio icerisinde kaliteli produksiyonlarin daha iyi uretilmesini sagliyor. oyleki software gelisimiyle bas basa giden dvd teknolojisinin ucuzlamasi ve populerligi, ilerde home studyolarda surround ses produksiyonuna imkan sagliycak demek hicte zor degil, aslinda su an bile yapiliyor]

    en ideali hem analog hem de dijital platformlarda beraber calisan bir studyodur. analog kayit cihazlariyla (mixer, mikrofonlar, belkide bir mic pre-amplifier) çalinan enstruman yada vokal bilgisayara ses karti vasitasiyla aktarilir, ondan sonra prodüksiyona bilgisayar ortaminda devam edilir. kullanilan softwarelerin yardimiyla, bazen de external effect processorlerinin ya da samplerlarin yardimiyla müzik yapilir (eger hayvan gibi bir pc'niz -ve hatta hayvan gibi extradan ikinci bir pc'niz- varsa bir giga sampler yuklersiniz, olur biter). son editing isleri de yapilip wavelab gibi bir programda cd'ye basmaya hazir hale getirilir.

    daha sonra ese dosta dinletilir bu müzik, ya da plak stüdyolarina gönderilip olumlu bir cevap için dua edilir. genelde böyle bir cevap gelmeyeceginden, amatör stüdyosunda müzik yapmaya devam eden müzisyen, hayatini devam ettirmek içinde gündüz, 9'dan 5'e isine devam eder.

    tabii daha sansli olanlar home stüdyolarinda, ciddi prodüksiyon isleriyle ugrasip hayatlarini sürdürürler ama dünya genelinde genellikle azinliktadir bu kesim.
  • öncelikle bilgisayarla müzikte kafamıza takılan “nasıl bir sistem kurmalıyım, bilgisayarım bu işler için yeterli mi, kayıt kalitesi nasıl olacak ve (belki de en önemlisi) bu işin bana maliyeti ne olacak?” gibi sorular bizi bu işten uzaklaştırmakta… hiç üzülmeyin, bu işleri yapmak, yoktan bir şeyi var etmekten ( bir beste yapmak gibi) inanın daha kolay…

    mümküniyat çerçevesinde olan şeyler;

    nelerin mümkün olduğu konusuna bir değinecek olursak “jean michelle jearre” zatının son albümü olduğu gibi bilgisayar alt yapılı hazırlanmış… tabi masrafa masraf demeden herkes yapabilir böyle şeyler… ama bizim aradığımız aksine pahada hafif yükte ağır şeylerse bu bilgi bir kulağımızdan girip öbüründen çıkar gider…

    * bilgisayarımıza gerçek sesleri (audio) kaydetmek mümkün…

    * bilgisayara harici elektronik müzik enstrumanlarının midi sinyallerini kayıt etmek mümkün. audio ve midi'yi bir kez bilgisayara aldıktan sonra bunları kesip yapıştırıp, kopyalamak yani düzenlemek mümkün…( en basit anlamı ile midi müzik enstrumanlarının bilgisayar ve birbirleri ile veri alışverişini sağlayan bir protokoldür, yani sen cihazdan basıyorsun sinyaller sana istediğin ses olarak geri dönüyor)
    * harici müzik enstrümanlarınız yoksa bir takım programlarla bilgisayarın o sesleri çıkarmasını sağlamanız mümkün. (virtual instruments veya software sampler'lar ile) yaptığınız müziği (yanlızca midi kısmının) notaya dökmeniz mümkün…

    öyle ki bir sampler aleti ile elinizdeki midi enstürmanınızdan yolladığınız sinyal ile koca bir yaylılar grubunu avuçlarınız içine alabilirsiniz…

    bitler ve frekanslar

    eğer bilgisayarınızda canlı kayıt (enstürman ve vokal) yapacaksanız ses kartınızın kayıt kalitesinin iyi sonuçlar doğurması kalitesine bağlı olacaktır… günümüzde on-board (tümleşik) ses kartlarının hemen hepsi çoğu 16bit/44.1khz kalitesindedir ve satın alıp dinlediğimiz tüm müzik cd'leri 16-bit 44.1 khz lik kayıtlar içermektedir) (ama bu demek değildir ki biz de kayıtlarımızda “albüm sound”unda sonuçlar alacağız…)

    teknolojik devrimin getirdiklerine şöyle bir baktığımızda artık günümüzde artık 24-bit ses kartları bulmak mümkün(örn: m-audio audiophile 24bit/96 khz). aradaki bu 8-bit lik fark ses kalitesi üzerinde inanılmaz bir artış sağlamıştır. "bit" adedinden bahsedildiğinde asıl anlaşılan, kartın sesleri dijital ortama aktarırken her bir ses örneğini parçaladığı bilginin yoğunluğudur.

    diyeceksiniz ki, sonuçta yapılan çalışmalar cd ye basıldığında 16-bit olarak transfer ediliyorlar, peki neden 24-bit? herşeyden önce analog ortamdan dijital ortama geçilirken en yüksek hassasiyette bilgi aktarılması, aktarım sırasındaki kayıpları minimize eder, daha sonra bu bilgiler üzerinde yapılan çalışmaların hepsi 24-bit üzerinden yapılacağından daha geniş bir çalışma alanı sağlanmış olur. iş cd'ye aktarım noktasına geldiğinde dithering denilen bir işlem ile veriler 24-bit ten 16-bit'e indirgenir. bizde de zaten 16/44 varsa dönüşümü siz düşünün artık…

    peki ya nedir bu “frekans” (frequency”) dediğimizdeyse de sesin kalitesini belirleyen tek unsurun bit adedi olmadığının farkına varıyoruz. hemen hemen aynı önemi taşıyan örnekleme frekansı kriteri de ses üzerinde ciddi etki yaratır. örnekleme frekansının anlamı, ses sinyalinin dijital ortama aktarıldığı sırada ne kadar sıklıkta örneğinin alınması gerektiğidir. örneğin 44.1 khz denildiğinde 1 saniyelik bir dönüştürme sırasında ses sinyalinin 44.100 adet örneği alınmaktadır. fiziksel formüller ile ispatlandığı üzere, insan kulağının max. 22.05 khz duyabildiği kabul edilecek olursa, dijital ortama aktarılmış bir sesin fark edilemeyecek kadar az kayıpla tekrar analog şekle dönüştürülebilmesi için 22.05 khz nin iki katı yani 44.1khz ile örnekleme yapılmalıdır. günümüzde 32, 44.1, 48 ve artık 96/192khz frekansları standart olmuştur. 96khz şimdilik yanlızca profesyonel kalitedeki ses kartlarında mevcuttur...

    not:yazı kendi sitemden alıntıdır :)
  • bir home stüdyo kurarken, ses kartından, mikrofona ekipmanları satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? sorusuna cevaben meraklısına bir video hazırladım. iyi seyirler olsun. https://www.youtube.com/watch?v=xwhk_rajrpe
  • uzun zaman hayalini kurdugum, yakin zaman once de hayata gecirdigim proje. ekipmanlarimin buyuk bolumu baslangic seviyesi ancak malesef her hobi gibi bu da pahali. hatta bir cok hobiye gore daha pahali bir ugras.

    2019 yili haziran ayi itibariyle baslangic seviyesi bir home studio icin gerekli ekipmanlar ve maliyetleri asagi yukari su sekildedir:

    olmazsa olmazlar:

    1. bilgisayar. buna fiyat yazmak mumkun degil, zira cesit cok fazla.

    2. kaydi yapacaginiz daw (digital audio work station) programi. malum ortamlardan elde edilebilir. ben mixcraft home edition'i steam uzerinden 30 liraya satin aldim. daha sonra da bunu normalde 200 usd olan pro surumune 29 usd karsiligi yukselttim. ama dedigim gibi, malum ortamlar dolayisiyla bunun icin para harcamak zorunda degilsiniz.

    aslinda yapacaginiz muzik turune gore sadece bir bilgisayar ve daw yeterli olabilecegi icin, asagidakileri opsiyonel olarak yaziyorum:

    1. midi klavye. aslinda bilgisayarin kendi klavyesini de sanal ensturmanlari calmak icin kullanabilirsiniz. hatta sadece mouse araciligi ile ile bu ensturmanlar icin partisyon yazabilirsiniz. ama benim amacim muzik yazmak degil, muzik calmak oldugu icin ben nektar gx 61 midi klavye aldim. yurt disindan yaklasik 1000 liraya aldim. daha uygun fiyatlilari da var. ama ben calmayi da ogrenmek istedigim icin 61 tuslu ve tuslarinin hiz duyarliligi olan bir model tercih ettim.

    2. midi klavye disinda bir ensturman calacaksaniz (gitar gibi) bir adet usb ses arayuzune ihtiyaciniz olacak. cok cesidi var, fiyatlar da degisiyor. ben behringer umc 204 hd tercih ettim. bir alt modeline gore hem daha saglam, hem de kullanilan midas preampler daha basarili. yurt disindan 500 liraya aldim. daha ucuz modeller de mevcut.

    3. mikrofon. vokal kaydi icin sart. ayrica guzel bir elektro gitar ya da bas gitar amfiniz var ise, bu ensturmanlari mikrofonlayarak kayit etmek icin de kullanilabilir. bas gitar mikrofonlamak icin aktif mikrofon daha cok tavsiye ediliyor. ben mikrofonu sadece vokal kaydi icin kullanmayi dusunuyorum. o yuzden sahibinden.com uzerinden 200 liraya behringer c1 model mikrofon aldim.

    4. bas gitar. olmazsa olmaz degil tabi ki, hatta yerine gore daw'inizin vst baslarindan daha iyi tonlar almaniz da mumkun. ancak ben calarak kayit yapmak istedigim icin bas gitar almayi tercih ettim. yine yurt disindan yamaha trbx 170 baslangic seviyesi bir bas gitar aldim. gunun kuru ile 1600 liraya mal oldu.

    5. caliyorsaniz tabi ki elektrik gitar. hali hazirda guzel bir amfiniz ve / veya pedal setiniz (prosesorunuz) var ise amfiyi mikrofonlayarak calmak en iyi secenek gibi duruyor. ya da iyi bir prosesorunuz var ise, bunu direk olarak ses arayuzune de baglayabilirsiniz. bende uzun zaman once aldigim bir boss-me 25 var. amfiye bagladigim zaman verdigi tonlar pek iyi degil. ama direk usb arayuzuyle baglayinca daha basarili. ama cesitlilik olmasi acisindan guitar rig 5 ve amplitube gibi yazilimlari satin alabilir ya da malum ortamlardan temin edebilirsiniz. ben gitari uzun suredir caliyorum o yuzden yakin zaman once guzel bir gitar aldim, ama daha onceden sahip oldugum ibanez grg 150 dx ile (her ne kadar ibanez gio serisinden uzak durun deseler de) gayet guzel tonlar elde ettim. gio serisi ibanezler 2000 liranin altinda satiliyor su an sanirim ama zaten home studio kurmaya karar verdiyseniz, elinizde gitariniz vardir muhtemelen.

    3. yine calacaginiz muzik turune gore bir akustik gitara ihtiyaciniz olabilir. elektro gitar ile prosesor ya da guitar rig uzerinden kullanacaginiz akustik gitar modellemeleri malesef iyi sonuc vermiyor. ya da en azindan ben alamadim.

    elinizde olmayan, ya da calmasini bilmediginiz ensturmanlar var ve bunlari kayit edeceginiz sarkilarda kullanmak istiyorsaniz takip edebileceginiz bir yontem var. guitar pro programini edinirseniz, malum ortamlar uzerinden 20 binden fazla sarkiyi tek dosya olarak indirebilirsiniz. ya da istediginiz sarkilari tek tek internet uzerinden de aratip bulabilirsiniz. ornek olarak soyluyorum, comfortably numb sarkisini kayit etmek istiyorsunuz ama davul ve bas kisimlarini kayit etmeniz mumkun degil. bu durumda istediginiz sarkiyi guitar pro uzerinden acip, diger butun ensturmanlari silip, sadece davulu birakabilir, onu da wav olarak export et diyebilirsiniz. boylece istediginiz sarkinin davul partisyonalarini wav olarak daw'inizda acar ve diger ensturmanlari kendiniz calarak kayit edebilirsiniz. tabi ki midi klavye ile de davullari kendiniz calabilirsiniz ancak pek kolay olmuyor.
  • artık tek bir ipad'tir.
  • beymenin dekorasyon seksiyonu.
  • şu aralar para denkleştirip kurmak istediğim stüdyodur. lanet olsun ki tüm ekipmanlar çok pahalıdır! ihtiyacım olanlar ses kartı, kondansör mikrofon ve referans monitördür. dijital piyanom, macbook air'im ve logic pro x ' im hali hazırda mevcuttur.
  • epey meşakatli bir serüvenin ilk adımı o ev stüdyosunu kurmak...

    ''evde müzik, home studio, kayıt, seslendirme, mikrofon, ses kartı, midi klavye seçimi, kullanımı, daw'lar'' gibi konularla ilgili aldığım notları blog yazılarına çevirip, başlıklar halinde medium’da yayınlayacağım..

    (görseller - videolar derken buradan içerik eklemek epey zor oluyor benim için.) ilgilenenler için de kolaylık olur. hoşgeldiniz linkine buyrun..

    https://medium.com/…nkshare-9a62c8f62304-1503150672
  • özellikle müzik işleri yapacağımız çalışmalarda, home studio kurma aşamasında, bir ses kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz konularına değinmeye çalıştım. iyi seyirler

    https://www.youtube.com/watch?v=bujs4utaeui
  • bir şarkıyı kaydederken hangi aşamalardan geçeriz, gerçek ve sanal enstrümanlarımızı nasıl kullanırız, kısaca anlatmaya çalıştım. ses - kayıt teknolojisiyle ilgilenen arkadaşlar için bilgilendirici olması dileklerimle. iyi seyirler.

    https://www.youtube.com/watch?v=fuqxc3g4a2w
hesabın var mı? giriş yap