• ham kesim işleminden sonra mermer, traverten gibi doğal taşların yüzeylerindeki pürüzlü yapıyı gidermek için uygulanan ilk işlemdir. bu işlemi gerçekleştirmek için kullanılan makine içinde abrasiv adı verilen ve aşındırma dereceleri numaralarla belirtilmiş taşlar bulunur. abrasiv taşlar dairesel hareketlerle yüzey düzeltme işlemini gerçekleştirir. farklı aşındırma derecesine sahip taşlar aynı makinede farklı işlemler için de kullanılabilir.
    (bkz: patinato)
  • mermer ve traverten levhalara uygulanan bir nevi yarı cilalama işlemi olup özellikle ıslak zeminlerde kullanılacak materyaller cila yapılmadan sadece honlanmış şekilde bırakılarak aşırı kaygan olması önlenir.
  • otomobillerde segman değişimi sırasında (bkz: segman atmak) silindir yüzeyinin pürüzsüz hale getirilmesi. özel alet ile olur. sıvı olarak mazot kullanılır.

    honlama makinesi ise şu şekildedir;

    http://www.suleymangormus.com/…kafa_seti_hn_218.jpg
  • imalat sanayinde delik içlerine uygulanan bir çeşit taşlama işlemidir. aynen taşlamada olduğu gibi aşındırma yöntemiyle delik içlerinin yüzey kalitesini artırmak amacıyla kullanılır. cbn, elmas, seramik gibi oldukça sert honlama taşları vasıtasıyla gerçekleştirilir. hem pürüzsüzlük hem de ölçüsel tamlık sağlanır.
  • bir çeşit yüzey işleme şekli olan honlama, tornalanmış (rektifiye edilmiş) olan silindir yüzeylerinin kalitesini arttırmak için yapılır. motor verimini etkileyen en önemli faktörlerden biri olan honlama, yüzeye geometrik doğruluk vermekte, düzgün bir yüzey sağlamakta, mikro kanallar yardımı ile yağlamanın iyilik derecesini arttırmaktadır. honlamada yüzey kalitesini (pürüzlülük değerini) ölçen standart bir metot yoktur. her motor yapım firması kendi metotlarını kendileri belirlemektedir.
  • söylendiği gibi pürüzsüz bir yüzey için değil motor üreticisinin istediği pürüzlüluk degerlerinin sağlanması için, silindir mikroyapisinda bulunan grafit lamellerinin yuzeyde açılması için (segmanla silindir arasinda yağlama saglar) ve hassas çap ölçüsüne getirmek icin yapılır.

    silindir yüzeyinde açılan çizgiler motor yağının yuzeye eşit yayilmasini sağlar. motor üreticisi honlamayla yapilan çizgilerin açısıni bile değerler icinde ister.

    çok mesakatli bir iştir. silindir üretiminde en son aşama da yapılır. honlamada yapilan en küçük hata silindirin işe yaramaz hale getirmesine sebep olabilir.
hesabın var mı? giriş yap