• asoiaf serisinde; house martell e bağlı, dorne bölgesindeki soylu hanelerden biridir. hanenin arması lavanta zemin üzerine bir kılıç ve kayan yıldızdır. hanenin yerleşkesi kayan yıldız kalesidir.* hanenin silahı ünlü şafak* kılıcıdır. kılıç diğer soylu hanelerde olduğu gibi babadan oğula geçmez, ancak house dayne den ona layık olan şövalyeler tarafından kullanılabilir. bu şövalyeler sabahın kılıcı* ünvanına sahip olur. kılıcın bilinen son sahibi neşe kulesinde* ölen ser arthur dayne dir.
    hanenin hikayesi ise şöyle; dayne lerin ilki kayan bir yıldızı izlemiş, onun düştüğü yere bir kale inşa etmiştir. yıldızın düştüğü yerde bulunan sihirli taştan da hanenin ünlü kılıcı şafak yapılmıştır. kılıç valyrian çeliği değildir ancak en az onun gibi keskin ve hafiftir. süt beyazı renktedir. dayne hanesi nin ünü büyük ölçüde bu kılıca ve kılıcı kullanan şövalyelere dayanmaktadır.
    hanenin şövalyeler tarafından kurulan yüksek inziva* adlı bir kolu bulunmaktadır.
  • a song of ice and fire evreninde house martell 'e bağlılık yemini etmiş bir hanedir. westreos'ta en çok saygı duyulan ailelerden biridir. hanenin başkenti westeros' un güney batısında torentine nehrinin summer sea' ye döküldüğü noktada bir adanın üzerinde bulunan starfall' dur. dawn'ın yapıldığı göktaşının düştüğü noktaya yapılmıştır. eğer dawn' ı hak edecek yetenekte bir şövalye ya da savaşçı yok ise, dawn bu kalede saklanır. high hermitage kalesi ise yine dayne soyundan gelen bir nesle ait olan başka bir kaledir. kendi toprakları ve lordları vardır fakat dayne hanesine bağlıdırlar. hikayede ki önemli dayne hanesi mensupları:

    ser arthur dayne: aerys ii targaryen' in kingsguard ' ları mensubudur. rhaegar targaryen' ın en yakın arkadaşıdır. dawn' ı en son o taşıdığından sword of the morning lakabı hala ondadır. robert's rebellion sonrası tower of joy' da lyanna stark' ı koruduğu zaman, eddard stark ve howland reed tarafından öldürülmüştür. isminden tüm westeros' ta saygıyla bahsedilir. gelmiş geçmiş en iyi kılıç ustalarından biri olduğu söylenir.

    ashara dayne: arthur dayne' in kızkardeşidir. güzelliğinin dillere destan olduğu söylenir. eddard stark' ın ünlü harrenhal turnuvasında kendisine gönlünü kaptırmışlığı vardır ama hikayenin detaylarını bilmiyoruz. aralarında bir ilişki olduğu dedikoduları vardır. eddard arthur dayne' i öldürdükten sonra kendisine saygısından dolayı, dawn' ı starfall' a getirip ashara' ya teslim etmiştir. bu üzüntüye dayanamayan ashara ise intihar etmiştir.

    edric dayne: dayne hanesinin yasal varisidir. henüz 12 yaşındadır. arya stark brotherhood without banners ile karşılaştığında edric ile tanışır. edric beric dondarion'un squire yani yardımcılığını yapmaktadır. edric' in anne babası bilinmemektedir. fakat herkes ona "ned" lakabı ile hitap etmektedir. hatta edric arya' ya jon snow ile süt kardeşi olduğunu söyler. çünkü eddard starfall' a jon snow ile birlikte geldiğinde edric' te bir bebektir ve aynı süt anneden beslenmişlerdir. hatta robert baratheon'a göre jon snow' un gerçek annesi bu süt annedir. arya edric' te çok tanıdık bir hava hissettiğini belirtir. edric' in annesinin ashara dayne olabileceği dedikodusu vardır. babasının da eddard stark ya da brandon stark olabileceği tahmin edilebilir. maalesef hikayede yeterli bilgi verilmemiştir.

    gerold dayne: house dayne of high hermitage hanesinin lordudur. lakabı darkstar' dır. taşıdığı uzun kılıca da aynı ismi vermiştir. bunun nedeni kuzeni arthur dayne'e karşı duyduğu öfke ve kıskançlıktır. diğer dayne' lerden ne kadar saygı ile bahsediliyorsa, gerold' a tam tersi şekilde nefret beslenir. arienne martell myrcella baratheon' u kurtarmaya çalışırken peşlerine düşüp, myrcella' nın kulağını kesmişliği vardır.

    house dayne ile ilgili bir çok teori vardır. dayne hanesinin tüm mensupları mor/menekşe renkli gözlü olarak tanımlanır. bazılarının saçları açık sarı olarak tanımlanır. tüm hikayede mor/menekşe renkli gözlü olarak tanımlanan tüm karakterler ya house targaryen mensuplarıdır ya da valyria ile bir bağlantıları vardır. dorne halkına hiç benzemezler. bu yüzden house dayne ile ilgili bir çok teori üretilmiştir. tüm bu teorileri açıklayan bir video için buyrun link
hesabın var mı? giriş yap