• yapay tepe... (bkz: bozhoyuk) sekizbin sene öncesinde insanlar buralarda yaşıyorlarmış... o zaman tarım falan hak getire, bütün gün oturup tavuk yiyorlarmış... daha yumurtaların da yenilebilineceği keşfedilmemiş olduğu için çok tavuk varmış... birgün yumurtaların da yenilebilineceği keşfedilmiş, bu haberi duyan ve yumurtayı kabuğuyla yiyen insanlar ölmüş, insanlık tarihindeki laz yüzdesi azalmıştır... yumurtaların yenmeye başlamasıyla oluşan tavuk kuraklığı insanları tarıma itmiştir... (bkz: valla)
  • son sayısı nisan 2022'de basılan, severek takip ettiğim arkeoloji dergisi.
  • eski çağlardan kalma medeniyet kalıntılarının zamanla tabiî olayların tesirinde kalarak meydana getirdiği yayvanca toprak tepe. anadolu’da bu şekilde tepe hâlini almış birçok eski köy ve kasaba vardır. bunlara halk arasında tünsü, tünsek, yöğecik, üyücek, çeçtepe, til, tel, pulur gibi çeşitli adlar verilir. bu adlar yalnız dış görünüşe bağlı olarak verilmiştir. en doğru ifâde tarzı höyük denilmesidir.

    höyüğün büyüklüğü ve şekli, altındaki yerleşim yerlerinin uzun zaman sürüp sürmemesine bağlıdır. yerleşim yerlerindeki hayat, asırlarca devâm ettiyse, höyükler biraz daha büyük ve gösterişli olabilir. höyükler daha çok verimli topraklarda düzlük ve ovalarda görülür. anadolu’da yeryüzü şekillerine bağlı olarak iç, güney ve kuzeydoğu anadolu’da topluluk gösterirler. höyükler genellikle anadolu’da denizlere yaklaştıkça azalır. su kenarlarına yakın, verimli topraklarda, savunmaya elverişli yerlerde daha çok rastlanmaktadır.

    bugün anadolu’nun pekçok yerinde höyükler vardır. mesela alacahöyük,çatalhöyük, göbeklitepe höyüğü, kültepe höyüğü, alişar höyüğü vs. pek çok höyük bulunmaktadır.
  • insanlar binlerce yıldır evler yapıp köyler kurmuşlar ve bu köyler deprem, yangın ve savaş gibi sebeplerle yerle bir olduklarında, yenilerini kurmak için farklı bir yer aramak yerine, eskisinin üzerine bir yenisini kurmayı tercih etmişler. özellikle anadolu ve mezopotamya'da. zamanla bu yerleşmeler de üst üste binerek höyük dediğimiz tepecikleri meydana getirmiş.
  • türk tarih kurumu'nun yakın tarihte yeniden yayımlamaya başladığı bir süreli yayının adıdır. höyük ve höyükçülük davasına baş koymuş araştırmacıların eserlerini ihtiva eder.
  • (bkz: catalhoyuk)
  • türk tarih kurumu tarafından basılan ulusal bilimsel arkeoloji dergisi. 1988'de önce bir sayı olarak çıkmış ancak uzun süre başka sayı basılmamıştır. 2010 yılından itibaren tekrar yayın hayatına başlamış ancak 2015 yılında tekrar durmuş ve bu yıl tekrar yayınlanmıştır. umarım kesintisiz olarak yayın hayatına devam eder. online olarak tüm makalelere erişim mümkün.

    höyük sitesinden istediğiniz makaleyi okuyabilir, indirebilirsiniz.
  • doğal kaynakların bulunduğu uygun yerlere yerleşen insanların, bulundukları bu yerleri terk etmemesi sonucu, üst üste biriken kültürel kalıntılar höyükleri oluşturmuştur. arkeolojik olarak göreli tarihlendirmede avantaj oluşturan, hikayesi olan yerler.
  • insanoğlunun bin yıllar boyunca aynı yerde üst üste kurmuş olduğu yerleşmelerin yıkıntılarının oluşturduğu*yapay tepe.
  • höyük ya da höyükler, zamanla ustuste, insanların yapılara ilaveleri ile oluşan zaman tüneli aslinda.
    modern zamanın höyükleri nasıl olurdu? yüzlerce hatta binlerce resimden oluşan anları ölümsüzleştirip höyük adını verdiği eserler icin tolga akbaş in höyük isimli projesine göz atın derim.
    https://www.base.ist/eser/hoyuk-serisi/
hesabın var mı? giriş yap