• ing. cell culture

    canlı hücrelerin gerekli kültürlerde büyütülmesi modern biyolojinin temel gereksinimlerinden biridir. istenilen ortamda hücreler ekildikten sonra incelemek istediğiniz molekülü üzerlerinede gezdirir sonra da belirli aralıklarla hücrelere ne olup bittiğini oldukça ilerlemiş olan mikroskopi teknikleriyle incelersiniz.
    mutant analizleri, signal transduction haritaları, kanser, hücre ölümü (bkz: apoptoz) ve pek çok farklı konseptin işlenip incelenmesinde olmazsa olmazımızdır.
  • canlı organ ve dokulardaki hücrelerin izole edilerek laboratuar koşullarında üretilmesi ve çoğaltılmasına hücre kültürü adı verilir.

    hücre kültürünün temeli uygun bir canlıdan alınmış yaşayan hücreler ve bu hücrelerin yaşamasını, çoğalmasını sağlayan besleyici sıvılardır.

    doku ve organlardan alınan canlı hücreler çeşitli tuzlar, tampon maddeler, aminoasitler, vitaminler, dana veya at serumu içeren besleyici sıvılarda süspanse edilerek steril tüp veya şişelere koyulur. bu süspansiyon uygun sıcaklık ve nem derecesinde inkübe edildiğinde hücreler kabın çeperlerine yapışarak ürerler. bu üreme sonucunda hücre kültürleri elde edilir.
  • hücre kültürü çalışmalarında hücreler arası bağlantıyı sağlayan her şey ortamdan elimine edilir ve bunların hücre tarafından meydana getirilmeleri mümkün olmadığından hiçbir zaman doku veya organa varan bir organizasyon meydana gelmez, gelemez.
  • kürtajın cinayet ve tecavüzden daha büyük bir suç olarak görüldüğü ülkemizde ölmemesine dikkat edilmesi gerek hede.çünkü o da bir hücreler topluluğu,o da bilinçsiz ve sistemleri yok ama bıraksanız (glikozu dayasanız) bir ihtimal o da insan olabilir *.bilim çevrelerince iş bittikten sonra bile yaşatılması,çöpe atılmaması ya da yıkanmaması gerekir.
  • (bkz: cell line)
  • hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikler gösterebilen en küçük birimidir. hücre, (ing. cell); latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden robert hooke tarafından türetilmiştir. hücreler, çoğunlukla bir zar içerisindeki sitoplazma ve çekirdekden meydana gelir ve ancak mikroskop yardımı ile görülebilirler. hücreler ökaryotik ve prolaryotik olmak üzere 2 ana gruba ayrılırlar. ökaryotlar (lat. eukaryota), "organel zarı" bulunduran organizmaları, dolayısıyla çekirdek materyali hücrenin sitoplazmasına dağılmamış olduğundan da gerçek çekirdeğe sahip organizmaları kapsayan canlı âlemidir. hücre kültürü çalışmalarının gelişimi ve yöntemleri, organ ve doku kültürü çalışmalarıyla yakından ilişkilidir ve onlarla benzer nitelikler taşımaktadır. doku ve hücre kültürü çalışmaları yüz yılı aşkın bir süredir yapılmaktadır. tek çekirdekli hücreler, hücredışı maddeyi bozan kollajenaz, tripsin ya da pronaz gibi enzimatik sindirim yapan enzimler tarafından yumuşak dokulardan salınabilirler. farklı olarak, doku parçaları büyüme ortamına (besiyeri ya da medyum) konulabilir ve hücreler bu şekilde "kültüre edilmiş" olur. hücreler, "birincil kültür" olarak adlandırılan yöntemle doğrudan kültüre edilebilmektedir. tümörlerden kaynaklanan bazı istisnalar hariç, çoğu birincil hücre kültürünün sınırlı yaşam süresi vardır. çoğalan hücrelerin önemli bir miktarı (özellikle kanser kökenli olmayanlar), kültürün ilerleyen zamanlarında yaşlanma ve bölünmenin durması gibi süreçlere girer; bu hücreyi canlılıktan alıkoyar. belirlenmiş ya da ölümsüzleştirilmiş bir hücre hattı, rasgele bir mutasyonla ya da telomeraz geninin yapay ifadesi gibi bilinçli değişimlerle süresiz çoğalma yeteneğine kavuşabilir. hücre kültürü teknikleri monoklonal antikor üretimi, knock-out ve gen anlatımı çalışmaları ile enzim, hormon gibi proteinlerin üretiminde kullanılır. bu kültürlerde hücreler düşük sıcaklıklarda (-196 derece) çok uzun süre saklanabilirler. hücre kaynakları primer ve continuously olmak üzere 2’ye ayrılır. bu şekilde çalışılan hücreler aynı genetik yapı ile uzun süre oluşturulabilir. hücre kültürlerinde örnekler adherent veya nonadherent olmak üzere çevreye tutunma özelliklerine göre gruplandırılırlar. bu tür hücreler uygun ortam şartları sağlanmadığı sürece büyüme göstermez ve ölürler. kültür ortamları fiziksel ve kimyasal olmak üzere pek çok faktörden etkilenirler.
  • kişi açısından bir tehlikesi bulunmayan, sadece caanım hücreleri kontamine etmemeniz için dikkat ve titizlik gerektiren temel molekuler biyoloji ve genetik çalışmalarında kullanılan araç yöntemlerden biri.
    uzun süre kültür ve kök hücre çalışan biri olarak sentetik biyolojiye geçince alkol kullanmadan, benchi temizlemeden çalışmak beni afallattı bir süre.
  • organizmadan alınan dokulardaki hücrelerin bireysel olarak ayrılması ve in vitro şartlarda kültüre edilmeleri ile elde edilen ürün.
  • canlı ortamdan alınan dokuların lab koşullarında yaşatılması tekniğidir. hücreler süspansiyon veya adherent halde bulunabilir. birincil (primary) ve ikincil (secondary) hücre kültürleri vardır. birincil olan ilk ekim halidir ve bu hücrelerin sınırlı ömrü/çoğalma sayısı vardır. ikincil hücre kültürüne geçişte hücreler onkojenik olarak transformasyona uğratılır ve tıpkı bir kanser hücresi gibi ölümsüz olurlar.

    pek çok alanda kullanılırlar: antibiyotik üretimi, monoklonal antibody üretimi, aşı üretimi... moleküler biyoloji ve genetik, mikrobiyoloji ve benzeri biyoloji/biyokimya alanlarında sıklıkla karşılaşılır.
hesabın var mı? giriş yap