• (bkz: hudeybiye)
  • maddeleri şöyle olan barış antlaşması:

    - müslümanlarla karşı taraf arasında 10 yıl savaş olmayacak, iki tarafın hiçbiri diğerinin malına ve canına el atmayacak.
    - müslümanlar bu yıl beytullah'ı ziyaret etmeksizin geri dönecekler. gelecek yıl üç günden fazla olmamak üzere mekke'ye gelip beytullah'ı ziyaret edecekler. bu üç gün süresince mekkeliler şehir dışına çıkacaklar.
    - müslümanlardan kureyş'e sığınacak olursa, geri döndürülmeyecek, fakat onlardan müslümanlara sığınanlar geri döndürülecek.
    - müslümanlardan hac, umre ve ticaret için mekke'ye gideceklerin canları ve malları güven altında olacak. kureyş tarafında mısır'a ve şam'a gidenlerle ticarette bulunmak üzere medine'ye gelenlerin de canları ve malları güven altında bulunacak.
    - kureyş'ten başka diğer kabileler isterlerse müslümanların, isterlerse kureyş'in koruması altına girebilecek.
  • 628 yılında medineli müslümanlarla mekkeli müşrikler arasında yapılan barış antlaşmasıdır. mekkeliler, müslümanları ilk kez hukuken tanımış oldular. bu antlaşma, başlangıçta müslümanların aleyhine gibi görülmesine rağmen lehine sonuçlanmıştır.(bkz: mekke'nin fethi)
  • anlaşmadan çok önceye, hicretten sonraki zamanlara gittiğimizde, muhammed peygamber ilk defa mekkeyi ziyaret etmek için gittiği sırada mekkeli müşrikler tarafından engellenerek zor kullanılır hudeybiye de.
    sonra ne mi olur!
    bakara suresi 191. ayette müşriklerle savaşılabileceği bildirilmiştir. şartları 194. ayette belirtilmiş olup bakabilirsiniz.
    sonraki süreç anlaşmayı beraberinde getirerek hudeybiye imzalanır.
  • anlaşma içerisindeki " müslümanlardan kureyş'e sığınacak olursa geri döndürülmeyecek, fakat onlardan müslümanlara sığınanlar geri döndürülecek." maddesi müslümanlarca verilen bir taviz ve kureyş'in masadaki psikolojik üstünlüğü gibi görülse de , ne kadar yerinde ve akıllıca bir karar olduğu sonradan anlaşılacaktır. şöyle ki ; mekke'den hicret edemeyen müslümanlar, gitmeye yeltenemesinler diye aileleri tarafından yıllardır kilitli ve mahpus tutuluyordu. anlaşmadan sonra ise mekke'deki müslümanların prangaları çözülmüş ve bir nebze rahata ermişlerdir. zira kaçsalar bile bu maddeye göre ailelerine iade edilecek ve iltica edemeyeceklerdi, bu nedenle kilitli kalmalarına gerek kalmamıştı. neticede mekke'deki müslümanların durumu bizzat kureyş eliyle iyileştirilmiş oldu.

    zaten madde tek başına okunduğunda dahi kureyş kabilesinin fertlerine islami seçmeleri konusunda engel olamadığı , ancak şehirden ayrılmalarını kontrol altında tutabildikleri anlaşılacaktır. anlaşmanın müslümanlar tarafı ise bu konuda rahattır , islam'ı seçip iltica edenleri gönül rahatlığı ile geri gönderebilmiş , bu iadenin eski dinlerine dönmelerine neden olmayacağından kesin bir şekilde emin olmuşlardır.
  • peygamber, hz osman'i musriklere gonderdiginde musrikler böl-parcala stratejisi gereği hz osman'a hacı olmasını teklif ederler. hz osman kabul etmeyince alıkonulur ve şehit haberi ulasir. alıkonuldugu esnada bazı ashab peygambere gidip "keşke osman'in yerine siz gitseydiniz, şimdi o hacı oldu" diye dedikodu yapıp fi?neklerler. bereket allah rasulu itidalli olduğundan hz osman'in böyle bir şey yapmayacigini söyler. allah cebrail'i gonderi peygambere biat edilmesini ister. biati duyan musriklerin götü tutusurve ve yaldir yaldir peygambere gelip anlaşma isterler. anlaşma hz ali tarafından yazılır. musrik temsilcisi anlasmanin nasıl yazilacagini dikte edince ortalık karışır. peygamber mevzuyu bildiginden musriklerin istediği gibi yapar anlasmayi. bir sure sonra musrikler kendi dikte ettirdikleri anlasmayi ilga edince müslümanlar mekke 'yi fethederler.

    edit : hz osman burda şehit olmamıştır.sehit olduğuna dair haber gelir ashaba. ama olmamıştır.
  • siyaset ve çözüm süreci, hacın kendisi uluslararsı kuzey arap ligidir.

    haçtır, zira hac zaten politik bir atmosferdir. bu müslümanlar sanırm 500 civarındalar falan. silahsız olarak mekke muzdelifeye gelmek zorundalar. mekkelilerden 20-30 kişilik okçu bir grup bunların hakkından gelebilirdi. ama olmaz, zira tüm arap bölgesi orda, böyle bir ortam yok.

    abd'nin newyorktaki bm genel merkezini herkese açması kadar demokrasiyi hazmedememiş bu mekkeliler, müslümanların elini kollunu sallayarak bir grup halinde hac etrafında propaganda yapmasını bir anlaşmayla kesmek istemişler. oysa aslında bu kendilerinin sonu olmuş.
hesabın var mı? giriş yap