• hz süleyman’ın saba kraliçesi belkıs’a yazdığı mektubu taşıyan kuş
  • alemdeki şöhretini, hz. süleyman ile aralarında geçen ve kur'an'ın hikaye ettiği konuşmadan alan kuş.

    buyurunuz:

    20.(süleyman) kuşları gözden geçirdi ve şöyle dedi: hüdhüd'ü niçin göremiyorum? yoksa kayıplara mı karıştı?
    21.ya bana (mazeretini gösteren) apaçık bir delil getirecek ya da onun canını iyice yakacağım yahut onu boğazlayacağım!
    22.çok geçmeden (hüdhüd) gelip: ben, dedi, senin bilmediğin bir şeyi öğrendim. sebe'den sana çok doğru (ve önemli) bir haber getirdim.
    23.gerçekten, onlara (sebe'lilere) hükümdarlık eden, kendisine her şey verilmiş ve büyük bir tahtı olan bir kadınla karşılaştım. onun ve kavminin, allah'ı bırakıp güneşe secde ettiklerini gördüm. şeytan, kendilerine yaptıklarını süslü göstermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş. bunun için doğru yolu bulamıyorlar.
    25.(şeytan böyle yapmış ki) göklerde ve yerde gizleneni açığa çıkaran, gizlediğinizi ve açıkladığınızı bilen allah'a secde etmesinler.
    26.(halbuki) büyük arş'ın sahibi olan allah'tan başka ilah yoktur.
    27.(süleyman hüdhüd'e) dedi ki: doğru mu söyledin, yoksa yalancılardan mısın, bakacağız.
    28.şu mektubumu götür, onu kendilerine ver, sonra onlardan biraz çekil de, ne sonuca varacaklarına bak.
    .......... [neml suresi]
  • hak hukuk gak guguk ötücü kuşu.
  • mezkur kuş dünya'nın hemen hemen her yerinde mevcuttur.yer altında su bulma konusunda hünerlidir.hz.süleyman bu kuşu istihbarat toplamak için kullanmış ayrıca.neml suresinde geçen bu kuş türkçede ibibik kuşu olarak da bilinir.
  • (ilk giri tarihi: 25.9.2017)

    (bkz: hüthüt/@ibisile), hüdhüd kuşu
    (bkz: huma kuşu/@ibisile)
  • hz. süleyman, bir gün hudhud kuşunu çağırır. kuş ortalıkta yok ve uzakta olduğu için o an gelmez.
    uzaklarda olan hudhud kuşu susamış bir çeşme görür, çeşmenin etrafında çocuklar oynar, su içmeye çekinir, çünkü çocukların doğası gereği eline sopa alıp ona zarar vermesinler diye çocukların gitmesini bekler.
    çocuklar gidince çeşmeye inip su içmek isterken yaşlı, beyaz sakallı bir adam görür ona zarar vermez diye su içmeye çalışırken bu ihtiyar eline aldığı taşı hudhud kuşuna fırlatir ki hudhud kuşunun bir gözü kör olur.
    hz.süleyman'a gider bunu kim yaptı diye sinirlenir bana derhal o adamı getirin diye emir verir. çok geçmeden adamı saraya getirirler sen mi yaptın ihtiyar diye sordu ona, evet ben yaptım der ihtiyar.hangi elinle attın o taşı derhal elini kesin diye emir verirken araya hudhud kuşu girer .
    ben elinin değil sakalının kesilmesini isterim çünkü ihtiyar gün görmüş, sakalına aklar düşen bir adama güvendim, meğer çocuklardan daha tehlikeli olan oymuş.
    yani bu kıssa da alınacak bir derste her zaman ve yaşlandıkça insanın güvenilir olması gerektiği. sakalından utanıp günah işlememeyi dersi çıkarılabilir.
  • hz. süleyman'ın bu kuşla bir alıp veremediği var ama ne çözemedim. bu kuşa karşı peygamberlerde görmeye alışık olmadığım bir sinir bir öfke var konuşmalarında.
  • taraklı tepeliğiyle tanınan hüdhüd güzel görünümlü bir kuş türüdür, ama kokusu güzel değildir. kanatları ve kuyruğu siyah beyaz alacalı, öbür bölümleri pembeye çalan açık kahverengi, tepeliğinin uçları siyahtır. yuvasını genellikle ağaç kovukları, duvar delikleri ve kaya oyuklarına yapar. filistin ve mısır’da bulunur, kışın afrika’ya göç eder. eski mısırlılar hüdhüd’e saygı gösterirlerdi. süleyman peygamber’in mektubunu belkîs’a götürmesiyle de bilinir.
  • hüdhüd dedi ki:
    -ey gafil, bu dünyanın kederi de sevinci de bir yel gibi geçip gider. ömür bitince, sanki hiç yaşamamış gibi olursun. geriye hiçbir şey kalmaz. madem dünya durmuyor geçip gidiyor sen de ondan geç. ona öyle bakıp durma.
  • latincede upupa epops, arapçada hudhud, ingilizcede hoopoe olarak geçen, özellikle taç tüyleri ile alımlı bir duruşu olan bir kuş türü. görsel

    eski mısırda hükümranlık, erdem ve ataya saygı (filial piety) ile ilişkili kutsal bir yeri vardır.

    tevrat'ta yenilmesi yasak (kosher olmayan) canlılar arasındandır.

    kuran'da hz. süleyman'a saba melikesi belkıs'ı ve ideolojisini sembolik olarak haber veren ve belkıs'a da süleymen'ın mektubunu taşıyan kuştur.

    kuzey kafkasya mitolojisinde de kutsallığı ve dokunulmazlığı bulunur. islam öncesi çeçenlerde ve inguşlarda tanrıça tuşoli'nin tavuğu olarak anılır ve göçmen kuş olarak bölgeye dönmesi ile bahar kutlamaları başlardı.

    feridüddin attar'ın kahramanı kuşlar olan mantık al-tayr adlı mesnevisinde simurg'u bulma yolculuğunda diğerlerine kılavuzluk yapar.

    hüdhüd kuşu bağlamında son tahlilde denilebilir ki, islam kültürü de eski mısır ve yahudi kültürü, greko-romen mitolojisi gibi öncekilerin masallarından (esatirul evvelin`den) etkilenmiştir.
hesabın var mı? giriş yap