7 entry daha
  • yatırım tavsiyesi değildir, doktorunuza danışınız.

    prospektüsündeki yan etkiler bölümü uzun ve korkutucu olmakla birlikte, humira kullanacak aşamaya geldiyseniz zaten bu ve benzeri bol yan etkili ilaçları geçmişte kullanmışsınız demektir.

    bir psoriasis vulgaris ve psöriatik artrit hastası olarak söyleyebilirim ki kullandığım en muhteşem ilaç.

    metotreksat gibi ağır bir ilacı 2 yıl kadar kullandım, kullandıktan sonraki iki gün yaşadığım bulantı, kusma, halsizlik ve benzeri yan etkiler nedeniyle, abartmıyorum kişiliğim değişti. bu etkilerin hiçbiri humira'da bulunmuyor. ayrıca metotreksat'ın karaciğer üzerinde yarattığı tahribat gibi etkiler de yok.

    puva veya uvb seanslarında yaşanan, 'ulan acaba ne zaman kanser olacaz bu kadar ışından' hissiyatı yok. ama humira'nın da yan etkilerinde cilt kanseri bulunması insanı kara kara düşündürüyor. vücuttaki benlere bakıp bakıp 'bu var mıydı lan burda geçen ay' diye endişe ettiriyor.

    siklosporin içerikli sandimmun neoral tarzı ilaçların bağışıklık sisteminde yarattığı tahribat ve böbrek sorunları yok.

    neotigason ve şürekası ilaçların verdiği kuruluk hissiyatı, dudak çatlaması gibi yan etkileri yok.

    diğer taraftan, bu avantajlarına rağmen neden halen yaygın olarak kullanılmıyor sorusunun cevabı da oldukça net. yukarıda saydığım yan etkilerin ötesinde insan hayatını derinden etkileyen başka yan etkilerinin oluşma ihtimali var (kanser gibi, tüberküloz gibi). ayrıca halen insan üzerinde yeteri kadar test ve takip edilmemiş bir ilaç türü olduğu için doktorlar da hastalar da çekiniyorlar. nitekim humira'dan önce piyasaya sürülen ve oluşan ciddi yan etkiler nedeniyle üretimi biten başka biyolojik ajanlar var. kötü deneyimler olduğu için yavaş yavaş yaygınlaşıyor. ben de başlamaya karar verene kadar çok gelgitler yaşadım. doktorum da 6 aydan fazla kullanmama izin vermedi. yavaştan kullandığım günleri özlemeye başladım.

    edit: 2018 şubat’ta yeniden kullanmaya başladım. 1 yıl boyunca mükemmel sonuç aldım. tırnaklar dahil olmak üzere hiç lezyon oluşumu olmadı. 1 yılı biraz geçtikten sonra, 2019 mart ayında birdenbire lezyon atağı oluştu. %0’a inen lezyonlar, neredeyse başlangıç seviyesine döndü.

    doktorumla görüştüm, biyolojik ajan kullanımlarında, vücudun bir süre sonra antikor üretebildiğini söyledi. humira’yı bırakalım, başka bir biyolojik ajana başlayalım dedi. geçen ay itibariyle verxant adlı başka bir ilaca başlamış bulunuyorum.

    antikor oluşumu her hastada olan bir durum değilmiş. 7-8 yıldır istikrarlı şekilde sonuç alan hastalar varmış. benim humira hikayem 1 yıl gibi kısa bir sürede bitti. i’ll miss you beyb.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap