• huzursuz olma durumu, erinçsizlik, tedirginlik, rahatsızlık.
  • belki de insanların varlıklarından bile haberdar olmadığı yalnızca haberlerde adını duydukları insanların yaşadıkları acı olayları işleyen, işlerken okuyanın da vicdanına dokunan livaneli romanı.
    insanın ne kadar tehlikeli ve ne kadar sevgi dolu olduğunu anlatıyor, satırları okurken insan olduğunuzdan da utandırıyor ama vicdan sahibi gerçek bir insan olduğunuz için de garip bir his uyandırıyor. dünyaya bakış açınız tam olarak oturmadıysa bu kitapla beraber insani duygularınız kendini bulabilir. her türlü ideolojiden , ırksal farklılıklardan, dininizden sıyrılıp önce insan olduğunuzu gözünüze sokuyor yazar.
    insan olmak nedir?
    kendi dininden olmayanı öldüren mi? küçük gören mi? sömüren mi? kendi gibi olmayanı hakir gören mi ?
    hayır insanlık bütün bunların çok üstünde olan bir şeydir. okuyunca anlayacaksınız.
  • insanı düşünmeye iten, gerçekten bitirdiğiniz an içinizde bir huzursuzluk bırakan kitap.
    insanın insana yaptığı işkenceye dair tek bir örnek veriyor belki, ama o örnek aslında o kadar genel ve yaygın ve her gün farklı formlarda karşınıza çıkıyor ki...
    o huzursuzluğu düşünmeden edemiyorsunuz.
    kitabın hikayesini anlattığı kadından uzaklaşıp, başka hikayelere yönelerek sona ermesi de başta kitap birden bitti hissi verse de aslında aynı amaca yönelik.
    çünkü bu hikayeler bitmiyor, çünkü bu hikayeler binlerce.
    bu belki suriyeden bir ezidi mülteci, belki jacksonville'de müslüman olduğu için öldürülen bir türk, belki las vegas'ta rastgele ateş açan bir adamın kurbanı, belki hadi savaşa gideceksin denen bir asker...
    insanın insana yaptığı eziyetin hikayeleri her yerde.
    ve bu hikayeleri sürekli duyup, duyarsızlaştığımız için hissettiğimiz huzursuzluk hep içimizde...
  • elindekiyle yetinmek ya da tam tersi-cok seye sahip olmak cozum degildir. cozum az seye ve mantikli olan bir seye ihtiyac duymaktir. neyin istek neyin ihtiyac oldugunu iyi ayirmak lazim.

    butun gece buna kafa yorup dunyayi kurtardigima gore hemen uyuyayim. ya da yok la, kalkip bi cay demleyim de iceyim sicak sicak. a aaa resmen huzur.
  • hayatım boyunca hep huzursuz oldum, bulamadığım huzur hakkında binlerce birbirinin aynı cümle kurdum. şimdi o zamanlara dönüp bakınca diyorum ki “ben aslında huzursuzluk hakkında hiçbir şey bilmiyormuşum”. sonra fark ediyorum ki haksızlık ediyorum kendime, bugünün ayak sesleriydi onlar. bu duruma birden gelmedim; yavaş yavaş, adım adım delirdim.

    evet, delirdim.
  • bir zülfü livaneli kitabı "huzursuzluk"
    evet ben de bu kitabı eleştireceğim ama önce bu kitap sayesinde yüzyıllardır süre gelen yezidi katliamı hakkında bilgi sahibi olduğumu söylemek istiyorum. tıpkı serenad'ı okuduğumda "struma gemisi" hakkında bir denizci olarak bile bir kelime bilmememden utandığım gibi utandım yezidilerin bilmediğim gerçeklerini okurken. bazı yerleri okurken gözümü kapattım ve daha uzun canlandırdım olanları. kitap bu öykü diye avutamadım kendimi çünkü yaşananlar gerçekti. ölenler, toplu mezarlar, katliamlar...
    ama yine de her çıkardığı kitabı soluksuz okuduğum bir livaneli klasiği değildi bu kitap. son bir kaç kitaptır bir bocalama var sanki. konstantiniye oteli ve sonrasında biraz yüzeysel kalıyor kitapları. özellikle bu kitapta ikili diyaloglarda kendi konuşmasını çıkarması ve sadece karşının cevaplarına yer vermesiyle giriştiği sadeleştirme çabası biraz olmamış gibi. biz livaneli'nin kaleminden çıkacak her cümleye hasretken bu kısa tutma çabası niye. uzun bulan okumasın sen yine bildiğin gibi yaz öyküle, öğret bize yazarken, uzun uzun ders ver livaneli.
    piyasa kitaplarının tamamını geride bırakacak bir kitap ben bu kitabı sadece livaneli'nin tek rakibiyle yani kendisiyle ve geçmişte yazdığı kitaplarla kıyaslıyorum. özlediğim livaneli satırlarını alamadım...
  • huzur halinin olmaması durumu. içten yükselen sıkıntı, yaşama dair kuşanılan hoşnutsuz tavırlar, için daralması, ruhun içten çıkıp özgürlüğe kavuşmak isteği.
  • bazılarında genetik miras
  • başkaları mutlu/huzurlu olsun diye vazgeçtiğim bir olgu. etrafımdaki çoğu kişiye huzur veriyorken aynı kişilerin bana kesinlikle sağlamadığı olgu. huzursuzum.
  • az evvel bitirdiğim zülfü livaneli kitabı.ortadoğu gerçeğini anlatmaya çalışan ama anlatamayan bir eser.
    böyle bir konuyu livaneli' nin daha dolu dolu yazmasini beklerdim. bu biraz acelesi varmış da yazayım bitsin, nasıl olsa livaneli'yim ben okunur düşüncesiyle yazılmış.
hesabın var mı? giriş yap