• basit bir sql uygulamasını 2003 r2 üzerinde host eden fiziksel bir serverımız vardı. artık gerek kalmayınca bunun imajını neyim alıp aylar önce kaldırdık serverdan. gel zaman git zaman bu serverın içindeki bir programın çalıştırılması gerekti. ben de yedek disk imajını lan şimdi bu esx'te sorun morun çıkarır hiç uğraşmayayım diyerek hyper-v imajına dönüştürüp bizim hyper-v hostlardan birine attım. lakin başıma geleceklerden habersizdim.

    server normal şekilde boot etti ama ne management console'dan ne de direkt fiziksel cihazın üzerinden klavye veya mouse kullananmaya izin veriyor. login olamıyorum servera. farklı porttan klavye mouse bağlayınca windows 2003'ün benzer salaklıklar yaptığı aklıma geldi ben de güvenli modda açtım. güvenli moddayken klavye çalışıyor mouse gene yok ortada. integration services'i yükleyeyim dedim o da bir yere kadar gelip abidik gubidik hatalarla kurulumu tamamlayamadan sonlandırıyor. aygıt yöneticisinden alakalı ne var ne yok kaldırıp tekrar kurdum yok olmuyor. google'a sorayım dedim ben de ve gördüm ki forumlar, bloglar, technet benzer sorunlardan müzdarip bir ton adamla dolu. log dosyalarının altını üstüne getirdim, şunu sil şunu kopyala, şunu kaldır şunu yükle, şöyle aç böyle kapa derken klavye bir şekilde çalıştı ama mouse'tan hala tık yok. integration services kurulumu da hata vermeye devam ediyor. microsoft sorunla ilgili fixit yayınlamış onu kur dediler. hadi kuralım dedim bir umut o da kurarken abi ben bu sorunu halledemiyorum ama bunu halledemememin de bir fixit'i var linki de bu sen önce onu kur öyle gel dedi. dedi demesine de verdiği link kurbağa olmuş. karınca yiyeni yiyeni yiyen karınca yiyen gibi loopa girdim. bu arada alet enteresan şekilde hyper-v'den tanımladığım ethernet kartını da tanımıyor. tanımıyor dediğim tanımlanamayan donanım olarak değil hiçbir şekilde yok aygıt yöneticisinde ve asıl sorunum da bu zaten mouse'un çalışmaması değil. benim arayışlar devam ediyor tabi registryden şunları sil şunları ekle, şuraya şu dosyayı kopyala, technette 100 paragraflık makaleleri okuma falan. ethernet çalışmadığı için bu dosyaları iso'ya çevirip sanal makinaya mount ederek kopyalıyorum o da ayrı bir amelelik tabi. acaba sorun hyper-v 3.0'da mı diyerekten 4.0 olan servera taşıdım sanal makinayı burada da değişen bir şey olmadı. ethernet kartı ve mouse çalışmıyor. sorun convert işleminde belki dedim başka bir tool'la backup imajlarını tekrar hyper-v'ye dönüştürdüm gene olmadı. eh yeter dedim artık.

    tekrar en başa döndüm. backup imajlarını vmdk'ya çevirdim bu sefer. esx servera atıp yeni bir sanal makina oluşturdum. işletim sistemi boot ettiği gibi klavye mouse çalıştı. login oldum. hiç sorun çıkarmadan vmware tools'u kurdu ve restart sonrası ethernet methernet ne var ne yok her şey olması gerektiği gibi çalıştı. microsoft'un ürününü uyum sorunu çıkmasın diye gene microsoft ürününe kurma fikrim bana boşu boşuna geçen koca bir güne patlarken aynı microsoft ürününü üçüncü parti olan esx üzerinde çalışır hale getirmem toplamda bir saat bile sürmedi ki onun da bir 40 dakikası convert işleminin bitmesini bekleyerek geçti. kıssadan hisse benim çıkardığım ders elinizin altında esx varken hyper-v'yle falan uğraşmayın, ben ettim siz etmeyin dostlar.
  • vmware esx gibi donanımın hemen üzerinde bir katman oluşturarak virtualization yapmanıza olanak saglayan teknoloji. çeşitli gereksinimleri vardır. herşeyden önce windows server 2008 x64 kurulu olmalıdır. işlemciniz haliyle 64 bit olmalı ve hardware virtualization ile data execution prevention destekli olmalıdır. bu gereksinimler yerine getirildikten sonra kurulumu ve konfigurasyonu virtual pc'den bile kolaydır. ancak vmware esx yöneten birisi olarak hyper v'nin henüz çok geride oldugunu söyleyebilirim. özellikle high availability konusunda daha 10 fırın ekmek yemesi gerekir hyper v'nin. hal böyle olunca da şirketler güvenip te production serverlarını hyper v'de koşturmazlar gibime geliyor. ama microsoft n'apar yapar herkese kullandırır bu hyper v'yi onu da söyliyim.
  • virtualization pazarinda yer edinebilmek namina open source driver gelistirdi microsoft. open source linux driver'lari publish edildi. linux kernel'i icin 20000 satirdan fazla code implementasyonu yapilmis microsoft tarafindan. gpl v2 ile lisanslanmis ilgili driverlar..

    bakalim daha neler gorucez; )
  • bedavadir, yersen.

    sadece cli ile yonetilen surumu bedavadir. biraz agzinizi acip "su da olsun" dediginizde araya para sikistigini gorursunuz.

    (bkz: vmware esxi)
  • sanallastirmanin cakma olani.

    microsoft'un demo icin gonderdigi "super hiper adamlardir" dedigi adamlar demo yapamazken, sistemde dortten fazla vm duzgunce acamiyorken, hatta microsoft'un kendisinin bile vmware'i sertifikaliyorken; kullanmaya calisana akil fikir ve sabir gerekir.

    arkadasim, windows'dan hipervizor mu olur?

    (bkz: and the oscar goes to)
    (bkz: vmware)

    -
    ps: i love you.

    hazir aklima gelmisken, urun cikmadan once "live migration yapiyoruz, yapacagiz" diyorlardi, iki fiziksel makina arasinda sanal makinayi kesintisiz tasima islemine*. beceremediler. urunu cikartirken de "quick migration yapiyoruz biz" diye bir ayar yapmak zorunda kaldilar. canli degil ama hizli. yersen*.
  • windows server 2008'in virtualization teknolojisinin ismi. dynamic hardware partitioning gibi i$leri yapabilen, bunlarin merkezi yonetimini saglayabilen harikulade bir mekanizma.
  • microsoft'un sadece hypervisor katmanından oluşan yeni sanallaştırma ürünü. microsoft bildiğiniz windows server 2008'i sadece hypervisor kalacak şekilde kırpmış ve ortaya bu işletim sistemi çıkmış. bu ürün ücretsiz olduğu için geçtiğimiz günlerde vmware'in çıkartmış olduğu ücretsiz esxi server'a microsoft'un bir cevabı olarak düşünülüyor.

    (bkz: vmware esxi)
  • internet sitesinde ellerini açmış inşalla çöhmez deyi dua eden adamla free download sunar.
    http://www.microsoft.com/…per-v-server/default.aspx
  • evde hobi amaçlı kurduğum bilgisayara hem remote desktop connection yapayım windows uygulamaları kullanayım, hem de ubuntu server olsun docker üzerinde macvlan kullanıp her container'a ayrı ip atayarak hepsine port sıkıntısı olmadan erişeyim isteğimle keşfettiğim, çok yararlı uygulama. isteklerimin hepsini tek bir bilgisayarda gerçekleştirmemi sağladı.

    kendisi sayesinde host pc'ye bağlanıp windows uygulamalarını kullanabiliyorum, hem de ubuntu server üzerindeki docker sayesinde adguard home, omada sdn controller, unifi sdn controller ve cloudfared kullanabiliyorum. (hepsine de farklı ip'lerden ulaşabiliyorum.) üstelik sanal bilgisayarı headless (ekran olmadan) çalıştırabiliyorum. gerçekten nimet gibi bir şey oldu benim için.

    eğer siz de benim gibi hyper-v üzerinde ubuntu kurup docker'ın macvlan özelliğini kullanarak her container'ı farklı ip'ye bağlayacaksanız şu özelliği aktifleştirmeniz gerekiyor (yoksa bunlar neden ağda gözükmüyor diye düşünürsünüz. benim başıma geldi, sizin gelmesin) : hyper-v manager > sanal makinanıza sağ tıklayıp settings > network adapter > advanced settings > enable mac address spoofing ayarını etkinleştirmeniz gerek. (ben ingilizce kullanıyorum, türkçesini bilmediğim için ve yanlış olabileceği için direkt ingilizcesini yazdım.)
hesabın var mı? giriş yap