• önümüzdeki bir 3-4 sene boyunca adını kıyamet habercileri ve komplo teorisyenlerinden epey duyacağımız kehanet kitabı.

    i ching'de toplam 6 satır vardır.
    her bir satır, atılan üç madeni paranın ikisinin yazı mı tura mı geldiğine göre kısa 2 çizgi veya düz 1 çizgi olacak şekilde doldurulur.
    6 satır olduğu olduğu için 2^6 = 64 farklı i ching sembolüne ulaşılır, buna göre de kehanet okunur.

    son zamanlarda o kadar kastılar, o kadar kastılar ki bu kehanet kitabı üstüne, aynı maya takvimindeki gibi 2012'yi işaret ettirmeyi başardılar bir de...
  • "yi şing" şeklinde okunur. zamanında çin'i yöneten efsanevi bir hükümdar olan fu shi'ye (fu şi) atfedilmiştir. hükümdarın, 64heksagramı oluşturan 8 trigramın dizilişini, bir kaplumbağanın kabuğuna bakarak keşfettiği söylenmektedir. çok geniş alanlara yayılan bir yöntemdir ve hakkında söylenecek çok fazla şey vardır. bu yüzden konu ile derinlemesine ilgilenmek isteyenlere, ...ötesi yayınlarının " i ching alıştırma kitabı" nı edinmeleri tavsiye edilir.
  • bu kitapla bi kere kişiliğinizi test ettiyseniz bir ikincisini yapmamanız gerekir. şayet hayatınız çok bunaltılıysa, kendinizi kaybetmişseniz, yön bulmak adına tekrar yapabilirsiniz ama çok sık yapınca işin hiçbi esprisi kalmıyor. hayatınıza yön verecek tek bir yol vardır o da onu görmüştür. ben yaklaşık iki sene önce açıp kendi kehanetime bakmıştım. yanlış hatırlamıyorsam chung fu/iç doğruluk çıkmıştı bana. hani adını nerden hatırlıyorum, şu an kitap elimde tekrar okuyorum. uzak doğu kültürüne merakınız varsa mutlaka edininiz.
  • normalde batıl inançlara sahip değilimdir fakat dünkü deneyimimden sonra etkilendiğimi söyleyebilirim.resmen sorumun birebir karşılığını gördüm.eğer çevrenizde yorumlayacak birileri varsa şanslısınız aksi takdirde kitabı alıp bir önbilginiz olmadan kendi başınıza denemek isterseniz hiç bir anlam ifade etmeyebilir.kitabın edebi dili beni mest etti.kesinlikle boş laflar değil biraz kafa yormak gerekiyor her bir yorum üstüne.
  • (bkz: ayıp değil)
  • (bkz: #26287042)
  • taoizmin fala dönüşmüş halidir. inandığım ve arada bir başvurduğum yegane faldır.

    *** mekanizma ***

    bir soru sorarsın. her seferinde 3'er para atarsın. tura'ların sayısı tekse yang, çiftse yin elde edersin. altı seferde toplam 6 adet yin veya yang çizgisi bulur, alt alta dizersin. böylece 64 eşit olasılıktan biri çıkmış olur. her ihtimalin bir adı ve açıklaması vardır. ilgili açıklamayı okursun. eğer bir çizgiyi elde ederken paraların üçü de yazı veya üçü de tura gelmişse denk gelen çizgi dengesizdir, yakın zamanda tersine dönüşecektir. dolayısıyla elde ettiğin kombinasyon da başka bir kombinasyona dönüşecektir. yeni kombinasyon için de aynı 64 ihtimal vardır ve olasılıklar eşit olmamakla beraber her kombinasyonun bir diğerine dönüşmesi mümkündür. yani aslında 4096 ihtimal vardır. değişen çizgilerle ilgili açıklamayı ve dönüşecek kombinasyonu da okur, falı bitirirsin.

    *** yorumlama ***

    açıklamayı yorumlamak sana kalmıştır. bazen soruyu yanlış sormuşsundur, i ching sana sorduğun sorunun değil gerçek sorunun yanıtını verir. ama bunu anlamak da sana kalmıştır.

    evrenin, senin soruna göre havaya attığın paraların nasıl düşeceğine müdahale etmesi elbette mümkün değildir. yaptığın sadece bir rorschach testi* dir. ama i ching yararlıdır. seni doğru sorular sormaya zorlar. muğlak bir metni kendi sorununa göre yorumlaman için zorlar. sorunun hakkında farklı açılardan düşünme fırsatı verir.

    so the wise soul sees what's hidden,
    and the everwanting soul sees only what she wants.
    *

    eğer açık bir zihinle okur, arzularının zihnini gölgelemesine izin vermezsen, i ching daima doğruyu söyler. çünkü konuşan attığın paralar değil kendi iç sesindir. öğütlerini tutarsan kazançlı çıkarsın, çünkü doğru yorumlarsan 64 öğüdü de yararlıdır.

    *** örnekler ***
    [uyduruyorsun demeyin diye adres de veriyorum: http://www.ichingfortune.com/]
    i ching'in nasıl çalıştığına, hep doğru sonuçlar ürettiğine, değişen çizgileri dikkate almadan, üç küçük örnek vereyim.

    *****
    soru: jeoloji mi yazayım, şehir bölge planlama mı yazayım?

    gelen sayı: 6
    adı: conflict [çatışma]
    resim: üstte gökyüzü, altta deniz
    açıklama: gökyüzü yukarıya yükselirken, deniz aşağıda, bu da çatışmaya yol açıyor. dürüstsün ama önünde bir engel var. duraklamak iyi şans getirir, dümdüz devam etmek talihsizlik getirir. alim'e danışmak insanı ilerletir. suyu geçmek zarar getirir. rakiple karşılaşmadan önce kafa berrak ve zinde olmalı.

    yani ne diyor, evladım diyor, jeoloji nere, şehir bölge nere. git önce ne istediğine karar ver. rehberlik öğretmenine danış. düşün. burnunun doğrultusuna gitme. sınavdan önce uykunu al.

    açıklamayı okumaya bile gerek yok, yukarıda gökyüzü, aşağıda deniz, ne demek, tüm dünya senin. kafanı netleştir, ne istiyorsan onu yap. daha ne desin.

    *****
    2. örnek:
    soru: sınavı geçebilecek miyim?

    gelen sayı:18
    adı: decay [çürüme]
    resim: üstte dağ, altta rüzgar
    açıklama: içinde solucanlar dolaşan toprak bir kap. durgunluk, suçluluk. insanın kendi hatasıyla çürüyen, insanın çalışmasıyla yeniden canlandırılabilir. çalışmaktan ve tehlikeden korkma. çürümenin nedenlerini ortadan kaldır. atıllığa kapılma, enerjik ol.

    bak yine bildi. ne diyor, sıçtın, nah geçersin sınavı diyor. umutsuzluğa kapılmanın, kendini suçlamanın bir faydası yok, otur adam gibi çalış, bir dahaki sefere geçersin, diyor. açıklamaya da boşver, üstte dağ var, altta rüzgar var. ne olur, dağ adamın başına yıkılır.

    gerçi bu kolay bir soruydu, yanıtı bilmek için fala da gerek yok. oturup çalışacağına, yok sözlükmüş, yok i ching'miş, vaktini heba edersen tabii ki geçemezsin. bak sen bu kafayla okulu da uzatırsın, sonra söylemedi deme.

    *****
    3. örnek:
    soru: kız beni sevmiyor. ne yapayım?

    gelen sayı: 61.
    adı: inner truth [içsel gerçek]
    resim: üstte rüzgar, altta göl.
    açıklama: rüzgar gölün üstünde esiyor ve derinliklerin görünmesini sağlıyor. kalbin önyargılardan arınmış, gerçeğe açık. yumurta boş bir kabuktur, dışarıda gerekli koşulları sağlasan bile hayat için içeride bir tohum olması lazım. suyu geçmek yarar getirecektir. kararlı olmak doğrudur. domuz ve balık aptal hayvanlardır, o yüzden onları etkilemek zordur. insanlara karşı önyargılarından arın.

    yani ne diyor, evet abi, gerçek bu, sevmiyor, diyor. bir balık kadar aptalsın ama sen bile anlamışsın, aferin. durumu kabullen. git biraz ortam değişikliği iyi gelir. zaten o kızın sana göre olduğu nereden belli.

    aslında bu açıklamaları okumaya bile gerek yok. gerçek, rüzgar, göl. gerçeği biliyorsun, ona göre davran. rüzgar ne demek, değişim demek, sabret bu da geçer demek. göl ne demek, yok yapamıyorsan sktrgit, at kendini denize demek.

    işte yine bildi. hayır zaten ne bekliyordun ki, ne demesini istiyordun. kız sevmiyorsa sevmiyordur, sana i ching ne yapsın.
  • i ching türkiye sitesinde hakkında bolca yazı ve makale bulabileceğiniz bilgelik kitabı.
    i ching türkiye
  • fal ve kehanet zırvalıklarını görmezden gelip en azından beş bin yıllık bir birikim ve çin felsefesinin bir nüvesi olarak mottolarını, deyişlerini okumaktan zevk aldığım "bilicilik kitabı". böyle deyince de hiç olmadı ama görünüş itibariyle öyle, benim ise okuma amacım tamamen farklı; geleceği bilmek istemiyorum, bilemem de. zaten bir defa olsun denemedim i ching'in 64 altı-çizgisini. fakat çin felsefesinin ve edebiyatının, taocu felsefenin yetkinliğini görebilmek açısından harikulade bir fırsat. çok ilham verici.

    ki ben, i ching'in temelindeki düşünceleri fizikle ve özelde kuantum ile içli dışlı görüyorum. hatta o zamanın, bilimsel olmayan fakat kuantumun çekirdeğine sezgisel olarak ulaşan çekik gözlü hawking'leri oluşturmuş bu eseri.

    c. g. jung diyor ki "eski çin görüşüne göre gözlenen bir an, birlikte ortaya çıkan nedensellik zinciri süreçlerinin açıkça tanımlanmış bir sonucundan çok, denk geliştir."

    hawking ne diyor büyük tasarımda "kuantum fiziğie göre, en basit durumlarda bile doğa bir sürecin veya bir deneyin sonuçlarını dikte etmez. bunun yerine her biri belirli bir gerçekleşme olabilirliği taşıyan pek çok farklı olasılığa izin verir. doğanın yasaları belirli bir sistem için kesin bir geçmiş ve gelecek saptamak yerine, farklı geçmiş ve gelecek olasılıkları saptar."

    yahut işte i ching'deki an'a ilişkin yorumlar gözlemciyi de kapsayan, gözlemciyi de gözlenen an'a katan bir anlayıştadır. o an'lar, gözlemci olmasa farklı olacaktır. bu, çift yarık deneyini akla getiriyor; elektronların gözlemcinin varlığıyla değişen davranışları ve bir şeyin bu nedenle aynı anda aslında iki şey birden oluverişi.

    ayrıca dili o kadar edebi ki, "ormancı olmadan kim geyik avlayabilir?" der mesela. bu salt bilgelik değil, şairliktir de. otur sabaha kadar düşün, ne güzel soru - ki aslında soru da değil.
  • lesley hazleton'un ilk müslüman adlı eserindeki "...hubal oklar aracılığıyla konuşurdu. okların her birinin üzerinde konuya özel belirli bir seçenek yazılırdı. örneğin ne zaman harekete geçileceği hakkında soru sorulacaksa "şimdi", "sonra" veya "asla" ya da "bugün", "yedi gün içinde" "bir ay sonra" gibi belirli işaretler taşıyan üç adet ok kullanılırdı. ardından dua edilip yakarılır ve bir kurban sunulur (bir keçi veya hatta bir deve) ve son olarak hubal taşı'nın din görevlisine benzer muhafızı üç oku bir demet halinde uçları yukarıya dönük olarak yere diker ve eski çinlilerin ı ching'e danışmak için yaptıkları gibi onları elinden bırakırdı..." pasajı okuduğumda farkına vardığım kadim bir danışman.
hesabın var mı? giriş yap