• paris'te louvre'un bahçesine camdan piramidi konduran mimar, bir tek onu yapmamış tabi, müzeyi tasarlamış komple.. haytek bir abidir, japondur.
  • 1983 yilinda pritzker architecture prize'i almis, cin asilli amerikali mimar. ayrica yine cok prestijli oduller olan, aia gold medal'i (1979) ve praemium imperiale*'yi (1989) almistir.
  • çin'de doğmuş olup, 1935'den beri abd'de yaşayan, washington 'daki national gallery of arts'ın doğu kanadını da tasarlamış olan mimar.
  • hong kong daki bank of china nın da mimarıdır yanı zamanda.
  • stephen king romanlarına kadar sızmış olan mimar.

    - şehrin diğer ucundaki belediye binası ve mac kültür sanat merkezi diğer yapılara tepeden bakıyor. hodges'e sorarsanız mac, ı. m. pei'nin en iyi tasarımlarından değil. soran olduğundan değil ya!!

    (bkz: mr. mercedes)
  • yine aklıma geldi yaptığınız ilizyonlar. ilizyon diyorum çünkü gerçek olamayacak kadar etkileyici çoğu. ‘mimarlık fikirdir’ diye düşünürdüm. ama bunu kendi ülkemde pek göremezdim. sizin her mimariniz, mimarinizin içindeki her dokunuş ayrı bir fikrin hayat buluşu. düşünceleriniz cana geliyor kimi yerde cam bir piramit oluyor, kimi yerde uçarcasına bir merdiven. bir sürü dahi geldi geçti bu dünyadan ve sizlerin ‘toprağın üstüne koyduğunuz her yapı’ sanki kutsal bir mabet oluverdi. hiç eskimeyecek mabetler hem de. yanına yaklaştıkça kalp atışımı arttıran, duvarlarına dokundukça, içinde gezdikçe aklımı kaçıracak gibi hissettiğim yapılar çoğu. taşı, metali, betonu, camı, ve bütün malzemeyi malzeme gibi kullanansınız. yaşatan, yaşayan, içine girene de, dışından bakana da “fikrim bu kardeşim, bunu düşündüm” dediğinizi yapılarınızda duyuransınız. siz modernizmi bizlere öğreten, sunan ve bugün “yaşayan” tek ve en büyük ustasınız. merakım sizin gibi özel beyinler bu dünyaya tekrar gelip bu ilizyonları yapabilecekler mi? belki yapılır birşeyler ama bizi ne kadar etkiler bilinmez. belki damarlarıma verilmişcesine savunduğum o ‘modernizmdendir’ size iflah olmaz hayranlığım. bu da bilinmez. sizin için tek dileğim sadece sağlık ve huzur. iyi ki varsınız.
  • hayatını kaybetmiştir.
  • muadili mimarlarda farklı oluşunun sebebi, islami mimariye olan hayranlığıydı. kaldı ki doha da ki islam eserleri müzesini tasarlamıştır. en meşhur eseri ise louvre piramidi idi. piramidi değil komple louvre müzesini tasarlamış.
    bugün vefat etmiş, insanlığa verdiği katkıdan dolayı şükranlarımızı bu vesile ile sunuyoruz.
  • uluslararası ışık gününde (16 mayis) hayatını kaybetmiş ünlü mimar.

    (bkz: international day of light)
    (bkz: uluslararası ışık günü)
hesabın var mı? giriş yap