• reklam: (bkz: sözlük moderasyonu başlık birleştirmeme stratejisi)

    t: ibb’nin 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı, olası bir depremde her mahallede kaç binanın hasar göreceği, olası can kayıpları ve yaralanmaların sayıları ile alt yapı hasarlarının ne boyutta olacağı anlatıldığı 'ilçe olası deprem kayıp tahmini kitapçıkları'na verilen genel ad.

    rapor kaynak

    işte buna halk arasında hizmet deniyor.nokta.

    --- spoiler ---
    ibb ve boğaziçi üniversitesi kandilli rasathanesi deprem araştırma enstitüsü iş birliğiyle “istanbul ili olası deprem kayıp tahminlerinin güncellenmesi projesi-2019” hayata geçirildi.

    bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi

    deprem risk yönetimi ve kentsel iyileştirme daire başkanlığı deprem ve zemin inceleme müdürlüğü, projenin çıktılarını özelleştirdi. ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, istanbul’un 39 ilçesi için “ilçe olası deprem kayıp tahmini kitapçıkları” hazırlandı. olası bir depremde ilçe ve mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi.

    muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı teşhis edildi
    çalışma sayesinde, her bir ilçeye özgün sorunlar teşhis edildi. istanbul genelinde etkili olabilecek yıkıcı bir depremin, ilçelerde neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutları ortaya konuldu. kitapçıklarda, ilçelere ait genel bilgiler ile bina, altyapı ve nüfus bilgileri; üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekânsal dağılımları; doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı bilgileri yer aldı.

    ilçelere göre orta ve ağır hasar görmesi muhtemel binalar
    rapora göre arnavutköy’de 2 bin, ataşehir’de 3 bin, bağcılar’da 10 bin, bakırköy’de 6 bin, beyoğlu’nda 4 bin 200, büyükçekmece’de 9 bin, çatalca’da 2 bin, esenler’de 5 bin, fatih’te 15 bin, kâğıthane’de 2 bin, kartal’da 4 bin, küçükçekmece’de 13 bin, sancaktepe’de 3 bin, silivri’de 9 bin, sultanbeyli’de 45 bin, tuzla’da 7 bin, üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

    binlerce yurttaşın geçici barınma ihtiyacı olacak
    avcılar’da 35 bin, başakşehir’de 13 bin 500, beylikdüzü’nde 27 bin, çekmeköy’de 4 bin, esenyurt’ta 67 bin 410, gaziosmanpaşa’da 14 bin, kadıköy’de 17 bin, maltepe’de 20 bin, pendik’te 28 bin, ümraniye’de 16 bin, sarıyer’de 6 bin 600, sultangazi’de 10 bin, şile’de 900, zeytinburnu’nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

    20 ve 40 yaş üstünde binalar belirlendi
    yapıların bahçelievler’de yüzde 83’ü, bayrampaşa’da yüzde 91’i, beykoz’da üçte ikisi, güngören’de yüzde 90’ı, şişli’de yüzde 92’si 20 ve üstü; beşiktaş’ta yaklaşık yarısı, adalar’da yarıdan fazlası, eyüp’te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor.
    --- spoiler ---
    kaynak

    @parmedya editi: (bkz: beklenen istanbul depremi için çözüm önerileri)

    (#109128294) şunu da okuyun...
  • konu hakkında yapılmış en detaylı çalışma olabilir sanıyorum. her ilçe için ayrı ayrı rapor hazırlanmış. kadıköy'de kiracılarımın ölme ihtimallerinin yüksek olduğunu gösteriyor zira bina hem 40 yaşında hem de 14 katlı. üstelik akp yandaşlarının 50 katlı binalar diktirdiği mahallede seçmeni cezalandırmak adına 15 kat sınırı getirildiği için yenilenme şansı da kalmadı.

    oturduğum kartal'daki ev için ise sorun gözükmüyor. ofisimizin bulunduğu alan ise yerlebir olacak... deprem'e evde yakalanmak dileği ile...

    bu arada çalışmada afedersiniz ermeni, alevi vs. demeden işten anlayan herkes görev almış. en üstteki isim bunun göstergesi.
  • gündemde tutulması geregern rapor.
  • bunca yıl televizyonda istanbul'da taş taş üstünde kalmayacak diyenleri yalanlayan rapor.

    her ilçe, her semt için zemin etüdü, hasarlı bina, can kaybı, yaralı sayısı ve altyapı hasarları incelenmiş.

    aradığınız ilçe raporuna, linkin sonuna ilgili ilçeyi yazarak ulaşabilirsiniz.

    görünen o ki; kaydadeğer bir afet olacaksa da, televizyona çıkıp felaket tellalığı yapanların atıp tuttuğunun onda, belki yüzde biri kadar bile insanın canına mal olmayacak deprem.

    mesela nüfusu en yoğun ilçelerden 500 bin kişinin yaşadığı kadıköy için 190 ölü, 90 ağır yaralı öngörülmüş.

    avcılar, esenler ve birkaç ilçe dışında istanbul gayet sağlam görünüyor rapora göre.

    bir de düşünün ki bu, gece saatlerinde olacak 7,5 büyüklüğünde bir deprem baz alınarak oluşturulmuş senaryo. bu kadar büyük bir deprem olmayacağına dair de çok fazla sağlam görüş var.
  • tuzla da 270'e yakın ölü diyor. celal hoca depremin en çok vuracağı yerlerden biri demiyor muydu?
  • rapora göre anadolu yakası'nda risk daha düşük.
    avrupa yakasında ise küçükçekmece, fatih, esenler, esenyurt, bakırköy, bahçelievler başta olmak üzere durum oldukça ürkütücü.

    senelerce adalar'ın güneyindeki hatta deprem olması bekleniyordu ancak çoğu otorite bu tezi terk etmeye başladı.
    şuanda herkes kumburgaz silivri hattına dikkat çekiyor. haliyle risk avrupa yakasına binmiş durumda.
  • raporu, bilim insanları ile çalışarak çıkartmaları en normal yoluydu. en sonunda olması gerekeni takdir eder olduk.

    imam hatiplilere sorma devri kapanmıştır.

    edit: imla
  • beklenen kadar kötü bir senaryo olmadığını gözler önüne seren çalışmadır. şener üşümezsoy da aşağı yukarı bunları söylüyordu. bu çalışmayla iyice desteklenmiş oldu. burada sabahtan akşama kadar 3-5 milyon kişi ölecek diyenler, celal şengör'ün yıllar yıllar önce bu kadar kötü olmayacak diyip 180 derece dönmesi ve felaket tellallığı yapmaya başlaması, şener üşümezsoy hocamın bu felaket tellallığı yapanlar hakkında bunlar müteahhitlere çalışıyor derken ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. bakalım bu şekilde panik havası yaratan "jeoloji" uzmanları çalışma hakkında çıkıp iki kelam edecek mi çok merak ediyorum.
  • ben hayatımda bu kadar detaylı bir çalışma görmedim ve analiz ettiğim veriler sonucunda hayatımı kaybedeceğimi fark ettim. veriler gösteriyor ki olası felaket senaryosunda istanbul şehri, genel anlamda beklenen düzeyde etkilenmeyecek gibi. bazı binalar kaçak yapılanma ile yapıldığından sistemsel verilere ulaşılamamış. üzerine bir de o verileri eklediğiniz zaman senaryonun rengi değişebilir.

    t: kapsamlı, detaylı, kandilli rasathanesi ile birlikte yapılan olası deprem senaryosunu tahmin ve bilgilendirme raporudur. okurken ilçenize ve oturduğunuz yere bağlı olarak boku yedik cümlesini kurmanız içten bile değildir.

    edit: imla
  • çok ağırlı hasarlı olması beklenen binaları yıkıp yenilerini yapmak için ne bekleniyor peki?

    tabutlar mı hazırlanıyor yoksa?

    kardeşim geliyor işte niye uzatıyorsunuz?

    iktidara sesleniyorum.
hesabın var mı? giriş yap