• kastas'tan birçok birinci ve ikinci dünya savası üzerine kitabına ulasabileceğiniz aratırmacı. 1926’da dünyaya geldi. 1946’da topçu subayı olarak kara harp okulu’ndan, 1956’da kurmay yüzbaşı olarak kara harp akademisi’nden mezun oldu. abd harp akademisi’ni okuduktan sonra türk kara harp akademisi’nde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptı. orduda değişik hizmetlerde bulundu ve 1972’de albay rütbesiyle emekli olduktan sonra kastas'ta çevirmenlik ve metin yazarlığı yaparken “çöl tilkisi rommel”, “avrupa cephesi”, hitler’in harika komandoları” adlı eserleri çevirdi. sonra ikinci telif eser olarak “hitler ve ikinci dünya harbi’nin kaderi”ni yazdı.
  • ikinci dünya savaşı adlı roman tadındaki iki ciltlik harika tarih kitabını yazmış eski asker.

    liddell hart in türk versiyonu, hatta daha iyisi çünkü olaya kendini fazlaca kaptırdığından zaman zaman hitler anılarını yazmış da onu okuyormuşsunuz gibi oluyor. harekatlar ve saldırılar ile kendisi de heyecanlanıyor, araya insani ve gerçekçi portreler sokarak dramatik boyut da ekliyor ve liddell hart in tatsız tutsuz yansız kalmaya çalışan anlatımının çok ötesine geçiyor böylece.
    bahsettiğim kitabın başlangıcına bakın mesela:

    " tarihler 1 eylül 1939 u gösteriyor. eylül mevsiminin başlangıcı.

    yağışsız, bulutsuz, berrak, güzel bir cuma günü.

    sabahın belli belirsiz ilk ışıkları etrafı aydınlatırken 05.45 de almanya-polonya sınırı boyunca tank, motorlu araç ve göklerde uçak sesleri duyuldu. bu da yetmedi, az sonra savaş uçaklarının korkunç bomba patlamaları ve makinalı tüfek tarakaları kulakları yırtmaya başladı.

    ... savaş başlamıştı. 1939 yılının o 1 eylül günü, 61 ülkeden 110 milyon insanın içine sürükleneceği ve askeriyle, siviliyle, genciyle, yaşlısıyla 39 milyonun hayatını yitireceği cehennemin ilk günüydü."

    mustafa kemal "tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir" demişti ve tarih de böyle yazılır işte. erwin rommel hayranı ve alman savaş stratejilerinin usta analizcisi ibrahim artuç a saygılarla. bir hayranınız.
  • aile dostu, ibrahim amcamız. oldukça kültürlü, üretken bir insandır. vefatından sonra ailesi tarafından şahsi kütüphanesinin bana açılması ve yüzlerce kitabın bana verilmesi buruk ama güzel bir anıdır.
  • kurtuluş savaşı'nı anlatan 4 ciltlik bir serinin de yazarıdır:

    - kurtuluş savaşı başlarken (1. dünya savaşı'nın bitişi, mondros mütarekesi ve işgaller, işgallere karşı direnişin başlaması, mustafa kemal'in anadolu'ya geçmesi ve kongreler)

    - kurtuluş savaşı'nın zorlu yılları (istanbul'un işgali ve ankara'da meclis'in açılışı, iç isyanlar, çerkez ethem olayı, ermeni & pontus harekâtları, güneyde fransızlara karşı savaş, birinci ve ikinci inönü savaşları)

    - büyük dönemeç (kütahya - eskişehir savaşları, sakarya meydan muharebesi, fransızlarla savaşın bitirilmesi)

    - büyük taarruz (büyük taarruz, mudanya mütarekesi ve lozan barış antlaşması)

    yazar, okumayı keyifli hale getiren edebi üslubunu bu seride de sergilemiş, o yılların psikolojik/siyasal atmosferini çok başarılı bir şekilde, belgelere de dayanarak, okura aktarmıştır.
  • balkan savaşı, kurtuluş savaşı, çanakkale savaşı, 2. dünya savaşı, kore savaşı ve kıbrıs savaşını anlatan kitaplar yazmış saygın insan. kitaplarını okuyan insan kendisini zorlasa bile sıkılmaz. o denli akıcı ve güzel yazar. onun üzerine kimseyi tanımam.
  • kendisini yıllar önce kaybettiğimizi hüzünle öğrendim muhteşem yazar. dönemin askerlerinin ne kadar entelektüel ve yetenekli olduğunu hatırlatıyor hepimize. öyle başarılı bir ikinci dünya savaşı kitabı var ki ilk okuduğum günden beri kafama kazınmış pasajlar var. ikinci dünya savaşı tarihini merak edenler için bulunmaz bir kaynak. otuza yakın farklı yazarın eserlerini okumuş bir insan olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki sadece anlatım diliyle bile kendisini belli etmeyi başarıyor.

    savaş döneminde sovyet, abd ve alman ordu birimlerinin tsk standartlarına göre neye denk geldiğini açıkladığı bölümlerden tutun mühimmatın detaylarına kadar verdiği enteresan bilgilerle dolu bir esere imza atmış. hepsinden önemlisi bir türkün bakış açısıyla yansıtmış. ingilizler gibi alman nefretiyle dolu veya abd gibi biz olmasak haliniz dumandı bakış açısından oldukça farklı, objektif, detaylı bir eser yazmış kendisi. nur içinde yatsın.
  • madem askerim, "neden askeri tarih üzerine kitap okumuyorum?" sualinden yola çıkarak tanıştığım, kelemi inanılmaz akıcı, betimlemesi kuvvetli, sizi savaşın içine ve taktiklere boğan yazar.

    poşetliğimin ilk günlerinde askeri gazinonun kitaplığında bulup okuduğum, 2ciltlik "ikinci dünya savaşı" kitapları, dönemin subay ve siyasetçilerinin söylediklerinden ve yazdıklarından alıntılarla bezeli bir şaheser.
    askeri vazifede olmanın şevki ve merakıyla mı beni bu kadar etkiledi bilemem ama; tüm savaşı kronolojik olarak, yüzlerce alıntı ve dip notla, son derce akıcı ve hevesle okutmak büyük başarıdır.
  • ilk gençlik yıllarımda tanıyamadığım ve tanışamadığım için cemal kutay ile birlikte kahrolduğum bir deha.

    ikinci dünya savaşı isimli eseri, konu hakkında yayımlanmış ulusal ve uluslararası birkaç dilden külliyatı naçizane takip eden amatör bir savaş tarihi meraklısı olarak, marc arnold forster'ın the world at war'ı ile birlikte en zevk alarak okuduğum ve baş ucumdan ayırmadığım popüler tarih kitaplarından biridir. yazı makinesi bu abide türk askerinin eserleri için kütüphanemde özel bir köşe mevcuttur.

    günümüzde, balyoz külliyatı sayesinde gladio köpeklerinin istemeden de olsa genç kuşaklara tanıttığı ve ispatladığı türk subayının keskin zekâsı ve estetik kalemini iki nesil önce tüm eserlerinde sergilemiş bir yetenektir. ruhu şad olsun. tanrı razı olsun...
  • ikinci dünya savaşı, kore savaşı ve kıbrıs barış harekatı ile ilgili kitaplarını okuduğum değerli yazarımız. gerek kitaplarında kullandığı kaynaklar gerekse anlatım tarzıyla savaş tarihine merak duyanların ilgisini çekecek eserler kaleme almıştır. savaşla ilgili öznel yorumlar ve tespitler söz konusu olduğunda, mareşalden basit bir erbaşa kadar her kademeden askerin gözlemlerine yer verir. kıymetli eserlerinin yeniden düzenlenip yayımlanması dileğiyle.
  • türkiye'de yakın dönem askeri tarihiyle ilgili intermediate seviye için hazırlanmış en doyurucu eserlerin yazarı.

    intermediate dememe takılmayın. emekli bir kurmay subay olarak üniversite öğrencisi/mezunu olup kurtuluş savaşı, ikinci dünya savaşı, kore, kıbrıs savaşlarıyla ilgili bilgi edinmek isteyenlerin ihtiyacı olan çoğu şeyi bulabilecekleri bir adres ve ileri okumalar için de iyi bir kılavuzdur.

    fevkalade lezzetli bir dili vardır. örneğin sırf bu dil için hiç yapmadığım bir şey yapıp hemen hemen aynı konuları, aynı üslupla anlattığı eserlerini ayrı ayrı edinmek gibi bir hobi geliştirdim. çünkü ibrahim artuç okurken kendinizi emekli bir kurmay albayla askerlik tarihi üstüne sohbet eden bir harp okulu öğrencisi gibi hissedersiniz.

    sonuç olarak ibrahim artuç okuyun, okutturun.
hesabın var mı? giriş yap