• meydana geldiği bölgenin üzerindeki derinin hafiften sertleşip soğumasına sebep olan kanama türüdür.
  • en tırstığım kanama türü. dışarıdan kanasa tıkarız bir yerimize birşeyler de içerden kanasa neremize ne tıkayacağız. kanama olduğununbile farkına varmadığımız hadise. bu bakımdan mideme her kramp girişinde eyvah zıçtık dedirtir bana.
  • tababet ilminin basina dert olmus en cetrefilli beladir.cogu zaman anlasilmaz, anlasilsa da durdurulmaz (ya da durdurulamayabilri diyeyim de doktor sozlukcu cikip "mis gibi durduruyom ben" demesin) kisa yoldan oteki dunyaya biletinizi kesiveriri.acik kanam her ne kadar dehset gorunse de nice operator doktor saglik personeli ic kanamaya bunu tercih eder.ama mustahdemler pek sevmez dis kanamalari, ortalik kirlenir bok olur."hepsi ic ganamadan gitse ne eyi" diyen mustahdem olduguna eminim bi takim hastanlerde.
  • ilk yardım yaparken insanın elinin kolunun bağlı kalmasını sağlayan iğrenç bir durum çünkü iç kanamaya müdehale için alet edevat gerekmektedir
  • iç kanamalı hastaların kanamasını hastaneye yetişene kadar durduracak ya da en azından yavaşlatacak bir yöntem gelecekte birçok kişinin hayatını kurtarabilir. abd’de bir tıbbi malzeme firması, vücuda enjekte edildikten sonra sertleşerek köpüğe dönüşebilen bir sıvının, iç kanamayı azaltarak insanların hayatını kurtarabileceğini belirtiyor. abd savunma araştırması projeleri bürosu, yaralı askerlere uygulanabilecek bu köpük teknolojisini hayata geçirmek için arsenal medikal adlı firmaya 15.5 milyon dolarlık ödenek ayırdığını duyurdu.

    http://www.technologyreview.com/…m_content=20130122

    günümüzde acil yardım teknisyenlerinin başvurabileceği ve iç kanamalı askerlerin ve sivillerin kanamasını hastaneye gitmeden durdurabilecek etkili bir tıbbi yöntem maalesef yok. iç kanamalı yaralılar için yapılabilecek en iyi şey onları hemen en yakın hastaneye yetiştirmek. bacakta ya da kollardaki kanamalarda kanı durdurmak için turnike sargısı uygulanabilir ama ulaşılması zor bölgelerde örneğin karında, göğüste, kafada oluşan kanamalarda cerrahi müdahele olmadan kanamayı durdurmak ya da yavaşlatmak şu anki koşullarda imkânsız görünüyor.

    arsenal medikal’in geliştirdiği teknolojide köpük göbek deliğinden vücuda enjekte ediliyor. göbek deliğinin bu işlem için çok uygun olduğunu söyleyen uzmanlar bu şekilde ana damarlara zarar vermeden karın boşluğuna rahatlıkla ulaşılabileceğini belirtiyor. bu aşamada iki farklı sıvı aynı anda enjekte ediliyor. bu sıvılar birbirleriyle karıştıklarında oluşan bir kimyasal tepkime neticesinde köpük oluşuyor ve bu köpük karın boşluğunu doldurmaya başlıyor. daha sonra da katılaşarak organların etrafında bir kalıp oluşturuyor. bu esnada organlara ve özellikle kanama olan bölgeye katılaşan köpüğün uyguladığı basınç sayesinde iç kanama azaltılıyor. bu da yaralıları ölmeden hastaneye yetiştirmek için sağlık ekiplerine 3 saat kadar bir zaman kazandırıyor. cerrahlar katılaşmış kalıp halindeki köpüğü ameliyat sırasında hastanın vücudundan uzaklaştırabiliyor.

    araştırmayı yürüten uzmanlar en doğru sıvı karışımını bulana kadar 1200’den fazla maddeyle çalıştıklarını söylüyor. köpüğün çok hızlı ve çok yavaş oluşmaması, katılaştığında da çok sert ve çok yumuşak olmaması gerekiyor. ancak o zaman cerrahlar köpüğü hastanın vücudundan hastaya daha fazla zarar vermeden uzaklaştırabiliyor. arsenal medikal’in geliştirdiği köpüğün en önemli özelliklerinden biri de kanla etkileşim biçimi. oluşan köpüğün kana karışmaması, aksine yaralanmanın ve kanamanın olduğu bölgeden kanı uzaklaştırması isteniyor.

    katılaşan köpük poliüretan bir polimer özelliği taşıyor. bu malzeme hâlihazırda kemik protezlerinde tıbbi çimento malzemesi olarak, damar dokusu naklinde ve başka tıbbi işlemlerde, otomobil koltuklarında ve yalıtımda kullanılıyor.

    araştırma ekibi geliştirdiği bu malzemeyi aldıkları yara sonucu karaciğeri ve ana damarı kanayan domuzlarda test etmiş. yapılan denemelerde bu yöntemle yaralı hayvanların dörtte üçünün hayatının kurtarıldığı bildiriliyor. ekip şu anda vücutlarındaki köpük malzeme çıkarıldıktan sonra hayvanlarda uzun vadede olumsuz bir yan etki oluşup oluşmayacağını izliyor. firma yetkilileri köpük teknolojisini savaş alanlarındaki yaralı askerlere uygulamak için abd gıda ve ilaç idaresi ile ortak çalışmalara başladığını da duyurdu.

    çok çeşitli yaralanmalar kontrolsüz iç kanamaya neden olabilir. geliştirilen köpük teknolojisi her türlü iç kanamayı durdurmaya yardımcı olmayabilir, ama birçok hasta için fazladan birkaç saat çok şey değiştirebilir.

    -özlem kılıç ekici / bilim ve teknik şubat 2013
  • 18 yaşında abimlerin motosiklet grubuna kendi motorumla katıldığım için heyecan dorukta izmire doğru bodrum’dan çıktık yola . selimiye taraflarında yola dökülen mazot nedeni ile 9 kişilik motor grubumuzdan en tecrübeli olanımız aygün abi kontrolu kaybedip sürüklenerek kaldırım da durabildi . kaza 40 km sürat ile gerçekleştiği ve aygün abinin koruma ekipmanları tam olduğu için hasarsız atlatılan bu kaza bana iyi bir ders olmuştu .

    yolumuza devam edip izmir’e giriş yaptığımız sırada ışıklarda bekleyen aygün abinin yere yığılması ve titremeye başlaması sonucu hemen ambulansa haber verdik . 20 dakikalık hastane yolunda 2 kez kalbi duran abimizi acil kapısında kaybettik .

    ölüm sebebi karın bölgesinde başlayan iç kanama , sebebi ise kaldırıma çarptığında sağ kaburgalarından birinde oluşan 2 mm’lik bir kırık . o kadar ekipmana ve düşük bir hızda böyle bir kayıp olması bana ne kadar hassas ve kırılgan olduğumuzu hatırlatır .
  • internal bleeding. muzik grubu da bulunur.
  • (bkz: dış kanama)
  • sinsi gibi ibne gibi puşt gibi kanama, sessiz ve derinden götürüverir insanı dönülmeze.
hesabın var mı? giriş yap