• osmanlı ile karamanoğulları savaşa girer ve kazanan osmanlı devleti olunca karamanlılar torosların güney yamacına çekilirler. (günümüz mersin vilayeti)

    buraya, karamanlılar iç-il adını vermişlerdir.

    daha sonra osmanlı devleti, karamanoğulları beyliğini tamamen ortadan kaldırdıklarında bu yöreye, silifke merkez olmak üzere içel adını vermişlerdir. sınırını ise tarsus sancağına kadar belirlemişlerdir.

    yani mersin merkez, tarsus vilayetine bağlı bir ilçe konumunda iken; içel daha çok silifke merkezli ayrı bir vilayet olarak devam etmiştir.

    1888 yılında ise bu sefer mersin vilayet statüsüne kavuşup, tarsus mersin vilayetine bağlanmıştır.

    cumhuriyete kadar iki ayrı vilayet vadır: silifke merkezli içel, tarsus’u da içine alan mersin merkezli mersin vilayetleri.

    daha sonraları atatürk, cumhuriyetten sonra bu iki ili içel vilayeti adı altında birleştirmiştir. yani mersin merkez bir anda ilçe gibi olup, içel vilayeti adı altına girmiştir.

    yani adı içel olsa da, mersin merkezde yaşayanlar hala ile mersin demeye devam etmişlerdir. belki de silifke taraflarında yaşayan büyükler de hâlâ içel diyorlardır. orasını bilemem.

    2002 yılında da tbmm’nin çıkardığı yasa ile içel ismi kaldırılmış ve resmen de mersin adını almıştır.

    kaynak
  • 2002 yılında çıkarılan yasayla “içel” adı tamamen kaldırılmış, şehrin adı “mersin” olmuştur. o zamandan beri de öyle kullanılmaktadır. ilgili haber için tık
  • "aynı hatay mı iskenderun mu ikilemi gibi" diyenler var lan şaka gibi! ya bu ülke çok zor durumda cidden korkuyorum.
  • daha hatay’ın merkez ilçesinin adının antakya mı iskenderun mu olduğunu bilmeyip yazarlık yapan arkadaşlar var, cidden nasıl bu kadar bihaber olunabiliyor durumdan?
    tanım: hiç içel kullanmadığım için, benim için sorunsal olmayan durumdur.
  • bana göre bu konuyla ilgili en büyük mesele internet üzerinden sipariş verdiğimde adres bilgisinde şehir seçerken m harfi ile i harfi arasında gidip gelmektir.
  • şu şekilde çözülebilir:

    il: kocaeli - ilçe: izmit
    il: sakarya - ilçe: adapazarı
    il: hatay - ilçe: antakya
    il: mersin - ilçe: akdeniz

    2002 yılında çıkan bir yasayla içel ilinin adı "mersin" olarak değiştirilmiş ve bu tarihten itibaren "içel" adı kullanımdan tamamen kalkmıştır. 2008 yılında çıkan bir yasayla da büyükşehirlerdeki ilk kademe belediyeleri kaldırılarak ilçe belediyelerine dönüştürülmüştür. bu kapsamda; mersin iline bağlı olarak akdeniz, yenişehir, toroslar ve mezitli ilçeleri kurulmuştur. günümüzde mersin'in tarihsel olarak en eski yerleşimleri akdeniz ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
  • eskiden aynı sakarya adapazarı örneğindeki gibi mersin merkez, içel ilin adıydı. ancak bir süre önce değişti, içel tamamen kaldırıldı sadece mersin kaldı.
  • hatay / iskenderun diyenlerin gözlerinden öpüyorum.

    biz de bergama ile izmir'i karıştırırdık. arkadaşlarım vardı; büyükçekmece mi istanbul mu sorunsalı yaşayan. bir tane de polatlı mı ankara mı diye sorunsal yaşayan vardı. onu şimdi manisa'da misafir ediyorlar. tabi manisa mı alaşehir mi onu bilemiyorum.
  • 5442 sayılı il adresi kanunu m.2/e: "illere, ilçelere, bucaklara, merkez yapılan şehir, kasaba veya köyün adı verilir. şu kadar ki, bunların coğrafi veya tarihi bir sanı varsa o da isim olarak verilebilir."
hesabın var mı? giriş yap