• blockchain teknolojisinin -tartışmasız bir biçimde- geleceği şekillendireceğini artık istisnasız herkesin kabul ettiği bir hakikat.
    böyle bir durumda da blockchain teknolojisine sırtını dayayarak yüzlerce start-up girişimi ico'lar aracılığı ile yüz milyonlarca dolar fon topladılar. fonlar karşılığında da 40% ile 80% arasında değişen şirket tokenlarını müşteri/yatırımcılara dağıttılar. bu tokenların şirketin yaptığı işler ve vaat ettiklerini yerine getirmesine göre de yer yer x10 oranlarında kâr bıraktı yatırımcılarına.
    pekj ama hangi projenin yatırım yapılabilir olduğuna nasıl karar verilebilinir?
    bunun için projenin whitepaper'ı ile roadmap'i incelenmeli. ardından proje ekibinin kimlerden oluştuğu; daha önce ne gibi projelerde yer aldıkları ve en önemlisi güvenilir olup olmadıkları araştırılır.
    sonuç olarak da yatırım yapmaya karar verilir ya da başka liman aranır.
    peki piyasadaki tokenları seçerken nasıl bir yol izlenmeli?
    ona da şurdaki flood'tan ulaşabilirsiniz.
  • daha önce yazdıklarıma ek olarak aşağıdakileri de not düşmeyi istedim. amacım flood yapmak vs değil, daha çok insan okusun ki zarar etmesin kimse.

    https://twitter.com/…celi/status/970750175294652418

    edit: ilerleyen dönemlerde vakit buldukça bu başlığı geliştirmeye devam edeceğim.
  • başlığın diğer entry'lerine bakılınca daha iyi anlaşılacaktır ki konu ile ilgili yazmaya ve bildiklerimi bu başlıkta paylaşmaya devam edeceğim. bunu yaparkenki amacım insanlarımızın piyasa riskleri nedeniyle zarar uğramasının önüne geçmek. kesinlikle refli link paylaşımı olmayacaktır.
    bir uyarı ile başlığı güncelleme ihtiyacı hissettim. ico'ların ciddi kâr marjları elde etmek için çok önemli olduğunu daha önce de belirtmiştim. bu da şüphesiz çeşitli riskleri beraberinde getirmektedir. peki ama bu riskler nelerdir?
    risklerin başında scam projeler gelmektedir. peki scam proje ne demektir? kısaca anlatmam gerekirse dolandırıcı olan bir ya da birkaç kişinin profesyonel şirketmişçesine insanlardan para/fon toplaması ama karşılığında hiçbir ürün ve hizmet sunmaması. yani scam olan bir proje aslında hayali demek oluyor ve gönderdiğiniz para/yatırım da buhar oluyor.
    peki nasıl ayırt edilebilinir?
    bir projenin scam mi ya da değil olduğunu fark etmek için birden fazla seçenek bulunur daha fazla uzatmadan öcet geçerek söylemek gerekirse; proje ekibi, whitepaper ve diğer teknik detaylara bakarak ayırdına varılabilinir. eğitici video paylaşmaya çalışacağım.
    önümüzdeki süreçte çok daha ayrıntılı yazmaya çalışacağım. şu an zaman sorunu nedeniyle bu kadar yazabiliyorum.
hesabın var mı? giriş yap