72 entry daha
  • hayır, suç işleyene en ağır ceza verilsin o ayrı, sonuna kadar bunu desteklerim ancak dikkat ederseniz idam genellikle kalitesiz, sığ düşünen ülkelerde uygulanan bir caydırma politikasıdır.

    gelişmiş ülkeler direkt insanı eğitmeyi hedef edindiklerinden dolayı suç oranlarını azaltacak en mükemmel çözümü bulmuş durumdalar.

    suç oranlarını matematik, geometri ve benzeri teknik yöntemlerle düşürmediğiniz gibi idam ve hadım ilede düşünemezsiniz.

    medeni, sanatçı, kaliteli, zevkli, düşünen, duyarlı, akıllı, zeki, üreten, çalışkan bir toplum yaratmak gerekir.

    idam ve benzeri cezalarla en fazla ancak korkudan kaynaklanan mecburi bir caydırma yöntemi geliştirsiniz, bunu çözüm olarak görenler varsa bu sizin ufkunuzu, derinliğinizi gösterir...
  • bu duruma pek çok açıdan sağlıklı olarak yaklaşmak gerektiğine inanıyorum. işin felsefesinden başlayacak olursam; ölüm cezası, her hangi bir sebepten insanın insanı yok etmesi 21.yüzyıl birikimi ve ufkuyla lanetlenmesi gereken bir yaklaşımdır. çeşitli cezalandırma yöntemleri varken buna başvurmak çok kestirmeci olur. insanı kazanmak gibi meşakatli fakat en sonunda insani ve erdemli bir yol izlenmelidir.

    bir ülkede çok ciddi suçlar işleniyorsa toplum ve devlette sıkıntılar var demektir. bu sorunların ve sistemin çıktısı olan cürümlerde mahkumu idam etmek bir siğili üstten kesmeye benzer. fakat o siğil sürekli çıkacaktır. tekil şahısları yok etmek yerine sorunun temeline inilmelidir, sistem çıktısıyla yüzleşilmelidir. özeleştiriler yapılmalı, yaşanabilecek benzer durumlar için çareler aranmalıdır. diğer türlü günü kurtarmaktan başka bir şey yapmamış oluruz. geleceği kurtarmak ise yorucu ve meşakatlidir fakat sonunda en güzel kurtuluşu getirecektir: insan olmayı! merkeze insanı almalıyız. darağaçlarını değil! toplumuzun ürettiği minik canavarlar da bizim eserimiz, bizi gururlandıran güzel kimseler de!

    tanım: geniş ufuklara yakışan bir karşı olma durumu.
  • olmayanların "the life of david gale" filmini izlemelerini tavsiye ederim.(bkz: the life of david gale)
  • dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olmakla aynıdır.
    bazı şeylere yasak koyulması, egemen güçlerin sınırlarını belirlemek içindir. daha önceki tecrübelerden de yola çıkarak kötü sonuçlar doğuracağı aşikardır.
    iktidarın kendisine rakip gördüğü ideolojiyi asmak gibi bir huyu vardır ve bu her dönem için tehlikelidir.

    nice yiğitlerin canını almıştır o darağaçları. bir daha yaşanmaması umuduyla..

    "bizi asacaklarmış deniz." der yusuf. sesinde tarifi zor bir duygu vardır.
    elbet ya. kolay mıdır öyle genç ölmek. bir yaprak gibi yüreği, koparıp ateşe atmak.
    deniz, daha gür yaşasın diye canını canına, sesini sesine katmak istediği yoldaşına döner ve gülümser.
    çünkü uğruna ölüme gidilen şey kendini karanlıkta bir ışık gibi hissettirir.
    o ışığı görmüşcesine gülümser deniz. "gülüşümüzü de asamazlar ya yusuf'um.."
  • mevcut sistemle türk yargısıyla, adamına göre adaletle ancak masumlar asılır. yargı bağımsız bile değilken kimi, kime neye göre yargılayacaksınız? yarın birgün ergenekon ve balyoz kumpaslarında olduğu gibi, kafasına göre adamı hapse atan sistem masumları idam eder. tecavüzler araştırılsın önergelerinin reddedilği, tacizci ve tecavüzcülerin iktidar yanlısı diye kollandığı, adaletin diğer mahkumlar tarafından sağlandığı güzel ülkemde idam sistemi nasıl işleyebilir. bir kereden bir şey olmaz diyen zihniyetten çıksa çıksa siyasi şov çıkar. başka da bir şey çıkmaz.
  • çözüm birini ya da bir kişiyi öldürmek değil yapılması gereken sağlıksız bir düşünceyi kontrolsüz bir içgüdüyü ve bunun nedenlerini ortadan kaldırmaktır. aksi taktirde ölüm kurtuluştan başka bir şey değildir.
  • ergenekon ve balyoz davalarını görüp bu ülkede idam olsun diyenin vicdanına sokayım.
  • idama karşıyım çünkü bir insanın başka bir insana üstünlüğü olmadığından dolayı, kimseninin birilerinin yaşamasına veya yaşamamasına karar verebileceğini düşünmüyorum. kaldı ki idam, yönetimin veya yürütmenin başına art niyetli bir kişinin geçme ihtimali karşısında yüzlerce, belki de binlerce kişinin haksız yere cezalandırılmasına sebebiyet verebilecek bir öldürme yöntemi. başta insanlar olmak üzere, dünyadaki bütün canlıların en temel hakkı olan yaşam hakkı, her ne sebeple olursa olsun engellenemez. normalde hapislere, insanların yıllar boyunca birkaç metrekarelik odalarda ömürlerinin çürütülmesine bile karşı olan ben, idam gibi bir cezanın yürürlüğe konmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. zanlının suçu ister hırsızlık, ister tecavüz veya taciz, ister cinayet olsun; en başta kişi rehabilite edilmeye çalışılmalı. çünkü başka birine zarar verecek davranışlarda bulunmak sağlam bir kafanın yapabileceği eylem değildir. iyileştirme aşamasından sonra yol ikiye ayrılır. kişi ya tedavi olmuştur ya da olmamıştır. bu sürecin sonunda olumlu gelişmeler gösteren kişiyi bir yere tıkmadan, bireysel haklarını engellemeden gözetim altında tutar ve kamu yararına çalışmasını sağlarsın. sanıyorum ki suçlu konumundaki birini ciddi mahkeme salonlarında yargılayıp soğuk hücrelere tıkmak işin kolay tarafı. fakat aynı insanı topluma kazandırmaya çalışıp, hem de ondan faydalanmak daha mantıklı değil mi? ömrünün sonuna kadar bir işe yaramayacağını geçiriyorum, aynı zamanda devlete de yük oluyor bu insanlar. cezaevlerinin giderlerinin artmasına, mahkemelerdeki yoğunluğun çoğalmasına, polisin daha çok mesai yapmasına sebebiyet veriyorlar. oysa ki birine 70 yıl hapis cezası verip ömrü boyunca yatmasını sağlamaktansa 20 yıl bir sorumluluk yükleyip iş gücü olarak faydalanmak daha karlı ve insani diye düşünüyorum.
  • türkiye şartlarında ben de karşıyım. çünkü mevcut iktidarın bunu ohal gibi suistimal edip, her mualifi idamla yargılaması ve insanları daha da sindirmesi oldukça korkutucu.
  • böyle bir devlet baştayken tecavüzcülerin değil,az sayıda kalmiş insanimizin idam edileceğini düşündüğümden karşı oldugum durum.
    zaten kaçmak için çoğumuz yer arıyoruz böyle birşey olursa nasıl katlanırız bilemiyorum.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap