• (bkz: come and see)
  • 1985 rus yapımı savaş üzerine bir film.orjinal adı idi i smotri, yönetmen elem klimov.
    film 2. dünya savaşında almanların sovyetler birliği'nin içlerine ilerleyişleri sırasında yaşananları anlatıyor. sınırlı özel efekt imkanına ve bütçeye rağmen yönetmen vermek istediğini filme başarılı bir şekilde yansıtabilmiş bence. savaş üzerine izlediğim en iyi filmlerden biri.. bu ay cnbc-e'de yayınlanacakmış,izleyin derim.
  • bugün cnbce'de yayımlanacak film.
  • düşük bütçesine rağmen savaşın insan üzerindeki etkisini her açıdan mükemmel yansıtmış güzel bir eser.güç kimdeyse o kuralı koyar, savaşta esas acıyı siviller çeker, zalim olanla savaşan da aynı oranda zalimleşir vs gibi mesajları gözünün içine sokuyor adamın ve savaş mefhumundan da her bi şekilde nefret ettiriyor, insanın insana duyduğu güveni sorguluyor.yatalak büyükannenin yatağıyla beraber ortalık yere taşınması, terkedilmesi ve gözü dönmüş askerlerin "seni büyütücü olarak bırakıyoruz çocuk büyüt bol bol " demeçleri (bu arada nenenin yüzündeki sırıtma ifadesi) insanın içini acıtıyor, kusmak istiyorsunuz.*
  • savasi o kadar gercekci ve etkileyici sunan, sinirlerinizi bozan, gercek bir savas filmi.
  • adını bilmediğim küçük erkek oyuncunun ( aleksei kravchenko imiş ) oyunculuğu da şapka çıkarttırır.. kamyonlarda askerler tarafından tecavüze uğrayan kızlar, kadınlar ve onların arkasından koşan erkek arkadaşların ve kocaların vuruldukları sahne özellikle yüreğimi sızlatmıştır..
  • agir temposu nedeniyle bir filmden cok belgesel niteligi tasiyan rus savas filmi. dunyada hala bu tur seylerin bir yerlerde** yasanmakta oldugu dusuncesi ise filmdeki sahnelerden daha da urpertici.
  • her savaş insanın düşmana değil, aslında kendine doğrultuğu bir silahtır...çünkü renkleri hayat görüşleri ne olursa olsun karşınızda dikilen yine günahıyla sevabıyla bir insandır...tıpkı sizin gibi..ve öldürürken fark etmeden içinizdeki insanı da öldürmektesinizdir..bu film bunu oldukça "kısıtlı" bütçesiyle, hollywood'un bugün "klasik" diye gözümüze sokmak istediği birçok filmden kat be kat daha iyi anlatmıştır...hiçbir zaman o amerikan filmleri kadar fazla izlenmeyecektir..fakat izleyen bir daha unutmayacaktır..

    filmde özellikle bir sahneye vurgu yapmadan bu entrye nokta koyamam..esas oğlan çocuk ve bir asker beyaz rusya'nın geniş çayırlıklarında giderken üstlerinden bir alman savaş uçağı geçer..yere yatarlar..gökten bombayı andıran bir karartı bir kumluğun üstüne düşer.. düşen boş bir vodka şişesidir..ikiside hüzünle vodkaya bakarlar..asker mırıldanır:

    -hayat böyle bir şey..yukarıda içiyorlar...bize boş şişe bırakıyorlar...

    ikisi de güler..savaş vardır...yine de gülerler..içlerindeki saklamaya çalıştıkları "insan"a dair bir duyguyla(savaş insandan geriye ne bıraktıysa)..savaşta pek ortaya çıkmayan bir yüz ifadesiyle bir ağız dolusu gülerler..savaşın ortasında kısa bir süreliğine de olsa "insan" olmuşlardır. sonra savaş onlara vahşeti geri verecektir.
  • filmin başındaki sarışın guzel olga mironova dır
  • gelmiş geçmiş savaş karşıtı filmlerin belki en önemlisi, büyük olasılıkla en serti… izlemeye kalktığınızda kafanızın bozuk, canınızın sıkkın olmamasına özellikle dikkat edin.
    holivutun götünü yırtsa çekemeyeceği filmlerden biri… gel de gör!
hesabın var mı? giriş yap