• sosyal bilimler yorumlayıcı yaklaşım ekseninde ele alındığında idiografik olarak nitelenir. değişebilir olanın ifadesidir. toplumun gündelik yaşamında ortaya çıkan olgular üyelerin etkileşimine bağlı olduğundan sabit ve değişmez değildir fikrine dayanır. bu yüzden her olay kendi içinde ve tekliğine özgü olarak incelenmelidir. genellenebilirlikten ziyade anlamlı olması gerekir.
  • tikelin bilimi. bunu yönetim açısından irdelersek, yöneticinin örgütsel anlamda nomotetik olarak (yani genel) örgütü kavraması beklenir. oysa yönetici olmayan bir örgüt çalişani kişisel çikarlarini, bireysel tatminini başta tutacaktır, yani idiografik boyutu asıldır.
  • (bkz: nomotetik)
  • (bkz: idiographic)
    her olayı kendi tekliği içinde betimleme özelliğine sahip olan.
  • ''idiographic, the belief that human behavior cannot be broken down into its constituent parts''
  • "yorumlayıcı sosyal bilimde kullanılan, açıklamanın, bir toplumsal durum ya da ortam hakkındaki belirli ayrıntılarla birlikte sınırlı soyutlama içeren derinlemesine bir betimlemesi ya da resmi olduğu bir açıklama türüdür.

    bir yorumlayıcı araştırma raporu, bir roman ya da biyografi gibi okunabilir. ayrıntılı betimlemelerden yana zengindir ve soyutlamalar sayılıdır. bir edebiyat yapıtının yorumu gibi iç tutarlılığı vardır ve metne bağlıdır; metin burada incelenen insanların anlamlı günlük deneyimlerine işaret etmektedir."

    (bkz: w. lawrence neumann)
    (bkz: toplumsal araştırma yöntemleri)
hesabın var mı? giriş yap