• halihazırda 12 tane çatışmasızlık askeri gözlem noktasının bulunduğu ve kent merkezinde türkiye lehine sokak gösterileri düzenlenen idlib ve çevresi esed güçleri tarafından bombalanmaya başlamış görünüyor. idlib bölgesinde türkiye ile müttefik olan özgür suriye ordusu ve yine türkiye ile yakın ilişkileri bulunan ahrar-ül şam ın yanı sıra batılı ülkeler tarafından terörist unsur olarak görülen heyet-ül tahrir-ül şam örgütü de geniş bir kontrole sahip. kent nüfusunun ise göçlerle beraber yaklaşık 4 milyona ulaşmış olduğu tahmin ediliyor.

    esed güçlerinin idlib kent merkezini de kapsayacak bir kara operasyonu yapması haline yaklaşık 2 milyon muhalif ve ailesinin türkiye sınırına doğru göç dalgası yaratacağı hesaplanıyor ve birleşmiş milletler böyle bir durumda sınırların açılmasının şart olduğunu söylüyor. sonuç olarak masada anlaşma sağlanamaz ise ciddi bir sorun önümüzde. peki ihtimaller neler?

    1. türkiye'nin çatışmasızlık bölgesinin garantörü sıfatı ile ve rusya'nın da göz yumması ile bölgeye asker sevk ederek fiili kontolü sağlaması (rusya'nın bunu yapacağını sanmak aşıırı iyimserlik olur)

    2. türkiye'nin sınırı yaklaşık 30 kilometre geçerek güvenli bölge oluşturması ve oluşacak göç dalgasını da bu bölgede ağırlaması (muhtemel görünen bu ancak sınırları ne olacak idlib kent merkezi esed kontrolüne mi geçecek - lazkiye - halep yolu sınır olmaz ve burası da esed tarafından geçilirse çok ciddi sıkıntı)

    3. türkiye'nin öso dışı muhaliflere desteği tamamen çekmesi ve sadece afrin - cerablus hattı ile yetinmesi
    ( bu durum o bölgeye doğru bir göç dalgası ile beraber o bölgeyi de tehlikeye atacak sonuçlar doğuracaktır ve en kötü senaryodur)
hesabın var mı? giriş yap