• istanbul denizcilik ve su ürünleri meslek lisesi, ülkemizin denizcilik, gemicilik, su ürünleri ve gıda teknolojisi alanlarında, mevcut deniz kaynaklarımızın da değerlendirilmesinde etkinlik gösteren elemanlar yetiştirme gayesiyle 1973 yılında türk-japon hükümetleri işbirliği ile kurulmuştur. okulumuzda ilk olarak avlama, elektrik ve elektronik bölümlerine öğrenci alınmış ve 1 ekim 1973 tarihinde eğitim ve öğretime başlanmıştır.1974 yılında şimdi ki adı gıda teknolojisi olan işleme bölümü açılmıştır. avlama bölümü daha sonra, bölümde verilmekte olan gemicilik ve denizcilik eğitimini belirtmek hem de gemi adamı yetki belgesi alınmasını sağlamak amacıyla güverte-avlama adını almıştır. 1981 yılında da gemi makinaları bölümü açılmıştır. denizcilik ve su ürünleri teknolojisi ve eğitimindeki tecrübelerinden faydalanmak amacıyla, hükümetimizle japon hükümeti arasında teknik işbirliği anlaşması olup; 1967-1979 yılları arasında, bu anlaşma çerçevesinde japon uzmanlar ülkemize gelerek okulumuzun kuruluş hazırlıklarına yardımcı olmuştur. ayrıca türk öğretmen ve idareciler bilgilerini arttırmak üzere japonya'ya gönderilmiş; japonya'dan denizcilik ve su ürünleri ile ilgili özel makina ve eğitim araçları getirilmiştir. okulun bir ozelligi de buradan mezun ve askerlik hizmetleri icin tecil dilekcesi vermeyen butun erkek mezunlarin deniz kuvvetleri komutanliginda askerlik hizmetlerini tamamlamalaridir. simdiki adi (ki ben okurken ve mezun oldugumda sene 1995 adi bu degildi) istanbul denizcilik ve su ürünleri anadolu meslek lisesi teknik lise ve meslek lisesi olmustur. bizim zamanimizda bazen adini soylemekte gucluk cektigim okulum (yeni adini hic soyleyemiyorum), istanbul'un beykoz ilcesinde ve deniz kenarinda halen genclerimize ilim/irfan ogretmektedir.
  • aldığınız eğitimin kalitesini üniversitede anlayabileceğiniz,yıllar geçse bile oradaki anılarınızı unutmayacağınız muadili olmayan eğitim öğretim yuvası.
    detaylı bilgiyi teknik bilgisayar bölümünün yaptığı websitesi http://www.denizcilik.k12.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.
  • zamanında içinde müze olan ender okullardan biri.japonların katkılarıyla kurulmuştur,güverte bölümünde okuyanların ders olarak balık avlamaya çıktığı,oceanography dersinde latince öğrenildiği,buradan mezun olanların üniversite mezunu gibi kabul edildiği güzide okul.
  • benim nickin başındaki harfi alıp kıçına koyunca çıkan şey... demek ki elması ben çalmışım.. allah allah...

    (bkz: sabanoglu saban)
  • beykozda kurulu bulunan, yeni adı barbaros hayrettin paşa anadolu denizcilik meslek lisesi olan, gerçekten kaliteli eğitim veren eğitim yuvası. ayrıca şöyle bir güzelliği vardır ki; mezunlarının büyük bir çoğunluğu askerliğini bahriyeli olarak yapar. kendimden örnek vermek gerekirse askerliğimi yaparken gerek alt kuralardan gerek üst kuralardan olsun bir çok okul arkadaşımla karşılaşmıştım. ve evet sınav filmi bu okulda çekilmiştir.
  • keyifli yılların geçtiği, boğaza nazır, adı değişsede bizim için hep idsüml olarak hatırlanacak lise...
  • okurken öğrencilerin kendilerini buradan çıkar çıkmaz kaptan olacağız zannettikleri yer, mezun olduktan sonra yaklaşık 20 yıl kadar uğraşmaları ve neticesinde sadece sınırlı kaptan olabildikleri okul.
    güverte bölümü öğrencilerin okulda okurken çok havalı oldukları ama sonrasında çok atıl işlerde hizmet ettikleri bir yer.
    en iyi bölümü gıda teknolojisi olduğunu düşündüğüm okul
    kız sayısının oldukça az olduğu okul
    okul çıkışlarında sık sık kavga çıkan okul kavga sahası sultaniye parkı
  • 1970li ve 1980li yıllarda güverte-avlama, su ürünleri, besin işleme gibi bölümlerde derse giren iş ve teknik hocalarının çoğunluğu sınavla seçilerek japonya'da yıllarca (en az iki yıl, bazısı 4 yıl) sürecek mesleki eğitime gönderilmiş, japonca ve ingilizce bilen son derece kaliteli ve üstün yetenekli harika öğretmenlerdi. çetin özerk, osman taşdemir, halil ural benim okuduğum bölümde (güverte-avlama) önde gelen hocalardı. bir de dışarıdan derse giren kaptanlar vardı. biri kpt. necati sansa diğeri kpt. aykın düşme. necati sansa emekli uzakyol kaptanıydı. navigasyon dersimize girerdi arada. ingilizce öğrenmeme vesile olmuş değerli bir insandı. çok bilgili ve tecrübe dolu bir kişi olarak bizim ufkumuzu genişletti. kaptan aykın düşme ilginç kişiliği ile bizi hem eğlendirdi hem de çok şey öğretti. bizim dersimize girdiği (yükleme ve istif dersi) zamanlarda, "alemdar 2" kurtarma gemisinin kaptanıydı. adını şimdi tam hatırlayamadığım ama sanırım bahattin adında emekli bir porsun astsubayımız vardı. birinci sınıfların gemicilik atelyesi dersine girerdi. ellerimize vura vura bütün gemici bağlarını, halat dikişlerini ellerimiz kanayıncaya kadar çalıştırarak öğretti bize. o zaman çok kızar, üzülürdüm allahım bu nasıl okul diye. ama öğretti adam işte. hâlâ unutmadım bize öğrettiklerini. nasıl öğretmense. allah razı olsun ondan ve diğer bütün öğretmenlerimden. benim ben olmamı sağladığı için müteşekkirim hepsine. çok değerli ve işinin ehli insanlardı. şimdi öyle öğretmen var mıdır bilemiyorum. ama hem aktif olarak mesleğin içinde olan ve aynı zamanda bize ders öğreten hocalarımız oldu idsüml sayesinde. daha ne olsun. çok az meslek lisesi öğrencisine nasip olmuştur bu.
  • 1967'de türkiye ve japonya arasında imzalanan bir dostluk antlaşması kapsamında kurulmasına karar verilen lisedir. 1971'de meb balıkçılık ve su ürünleri sanat enstitüsü adıyla açılıp, 1973'te liseye dönüştürülmüştür. lise açılışına fahri korutürk de katılmıştır.

    lisenin özellikle kuruluş sürecinde japon profesörler beykoz'da görev yapmıştır. sonraki yıllarda birçok eğitimcimiz ve öğrencimiz japonya'ya eğitime gitmiştir. halen buralara gelen, beykoz'un 1971'den beridir, benzerini hiçbir yerde bulamayacağınız fotoğraflarını çeken ve iü su bilimleri fakültesi'nin kuruluşuna öncelik eden profesör için, (bkz: kohei kihara)

    geçtiğimiz aylarda, lisenin balıkçılık ve su ürünleri bölümünün kapatılması kararı alınmış. hatta lisenin komple kapatılacağı söyleniyor. yazıktır...

    lisenin, sahil yolu önünde bulunan ve balıkçılık/gemicilik için ek tesisler yapılması gereken arazisi, 2020 başında liseden alınarak, sahil bandı yenileme projesi kapsamında, meydana dönüştürülmüştür.
hesabın var mı? giriş yap