• ingiltere vs abd
  • 115 sterlin vs 185 dolar.
  • her ikisinin de arti ve eksileri olsa da her iki sinava da giren bir insan olarak degerlendirmek iyi olacaktir.

    1) ielts de toefl da ayni 4 bolumder olusur
    2) ielts sinavina girmek icin en az 1 ay oncesinden gireceginiz gun icin yer ayirtmaniz gerekir, toelf icin 1 ya da 2 hafta sonrasina yer bulmak mumkundur
    3) ielts te ingiliz aksanina alismaya, toefl da ise amerikan aksanina alismaya calisirsiniz
    4) ielts klasik sinav modunda, kalem kagit ile yapilir; toelf genelde ibt yani bilgisayar araciligi ile yapilir tabi dilenirse klasik sinav da olabilirsiniz ama artik cok tercih edilmiyor
    5) ielts calistircak hoca yoktur genelde, toelf calistircak bir suru hoca vardir, ahkam kesen de bir cok adam vardir
    6) ielts te listening bolumu bosluk doldurmalidir, bir teypten dinletilir; toelf da coktan secmeli sorular vardir, once konusmayi dinlersiniz sonra sorular gelir, sorular geldikce sorunun oldugu bolum yeniden dinletilir. kesinlikle bosluk doldurmayi tercih ederim, bir de ilk dinledikten sonra zaman verilir ielts te cevaplariniza bakarsiniz, sonra yeniden dinletilir. ustune cevap anahtarina gecirmek icin 10 dk zaman daha verir, yazim hatasi yapmadiginiz surece super puan alabilirsiniz.
    7) ielts in reading kisimlari direk soruyu sorar, arada tricky sorular vardir ama kaideyi bozmaz; toelf okunan konudan fikir cikartmani ister ve cogu zaman verilen sure bunu dusunmek icin yeterli olmayabilir
    8) ielts writing kisminda iki ana bolum vardir, akademik ielts te birinci bolumde bir grafik ya da tablo verilir, ikinci bolumde ise essay yazmaniz istenir; toelf writing kisminda iki ana bolum var yine, once bir paragraf okutup sonra konuyla ilgili bir konusma veriliyor bu ikisini karsilastirmaniz ya da degerlendirmeniz isteniyor, 2. kisminda ise essay yazmaniz isteniyor. ielts te kalem toefl da parmaklarinizi kullaniyorsunuz.
    9) ielts speaking bire bir yapilirken, toelf speaking bilgisayar uzerinden yapilir. ielts speaking sinavi diger bolumlerden ayri yapilir, karsinizda canli bir insan size sorular yoneltir siz de cevap verirsiniz daha insancildir, muhabbet havasi vardir, oysa ki toelfda bilgisayar sizi yonlendirir ve sorular bazen daha karmasik olabilir cunku bir paragraf verir sonrasinda bir diyalog verir bu ikisini degerlendirmeniz istenir, bir dersten bolum verir konuyu tartismanizi ister.
    10) ama en buyuk farki sanirim ielts sinavi sirasinda siz writing i yaparken yaninizda birilerinin konusmuyor olmasidir; nitekim toefl sinavi sirasinda bir cok insanla ayni odada speaking, listening yapmaya calisirsiniz bu yuzden tam writing e gecmisken birisi halen speaking yapiyorsa beyninizi allak pullak etme ihtimali vardir. ya da siz halen reading bolumundeyken birisi listening e gecer sonuna kadar acar sesini ve paragrafa yogunlasamazsiniz.
    11) bir tane daha onemli fark: ielts sinav sonuclari 2 sene, toelf sinav sonuclari sadece 6 ay gecerlidir.
    12) herikisi de para tuzagi olsa da toefl tamamen sizi somuren bir sinavdir. mesela bir kere aldiniz dusuk geldi puaniniz yeniden giriceksiniz, acik ortada dimi yukseltmek icin gireceginiz, ama ikincisi %70-90 daha dusuk gelir. neden? yeniden girin yeniden para bayilin diye.

    onerilerim soledir ki:
    artik amerika da dahil cogu ulke ielts i kabul ediyor, akliniz varsa ielts e girin derim. bu hafta sinavi olanlara basarilar dilerim...

    edit: toefl sinav sonuclari da 2 sene gecerli imis. bir an garip oldum cunku ielts i yeniden almamin nedeni okulun toefl sonucunun gecerlilik zamaninin gectigini bildirmesi idi. guzel haber! 2 sene gecerli 2 test sonucum var.
  • ikisine de girmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşmak isterim;

    ilk olarak belirtmeliyim ki ieltse bir haftalık bir çalışma sonucu apar topar girmiş, toefl için ise 2 ay gibi uzun bir süre harcamışımdır. toefldan istediğim sonucu aldım, mutluyum, gururluyum. şimdiii gelelim kıyaslamaya: bu iki sınavı bütünen değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. o nedenle bölüm bölüm inceleyeceğiz..

    reading: iki sınavda da benzer okuma parçaları sorulur ancak ieltsdeki kelimeler daha az aşina olduğumuz kelimelerdir*. ayrıca cümle yapıları da "ne bu lan şimdi?" dedirtir. tüm kelimeleri bildiğiniz bir cümleyi anlamakta zorlanabilirsiniz. toefl ise daha anlaşılır olmakla birlikte şıklar çeldiricidir. ama ben öss gençliğinin şık sorunsalının üstesinden kolayca gelebileceğini düşünüyorum. iki sınav arasında bir diğer hayati fark ise ieltsde süreyi ayarlamanın daha zor olmasıdır. sonuç olarak ielts reading toefldan daha zordur. toefl readingden 27 aldığım için bu kadar rahat konuşabiliyorum. ielts de en çok zorlandığım bölüm buydu ve ancak 6 alabilmiştim.

    listening: ieltsinki çok daha kısadır, sabrınızı ölçmez. toeflda ise kendinizi gerçekten ders dinliyor gibi hisseder, dikkat dağınıklıkları yaşar ve önemli ayrıntıları kaçırırsınız, ki bu ayrıntılar çat diye soru olarak karşınıza gelir. toefl listening acayip sıkıcıdır ve bir zaman sonra uykunuzu getirir. ieltsin handikapı ise önünüzde şıklar olmadığı için duyduğunuz, anladığınız ancak yazılışını bilmediğiniz kelimelerin sizden istenmesidir. ben ieltsde bu konuda çok zorlanmıştım mesela. ancak toefl listeningin uzunluğu ve sıkıcılığı, aslında kendinize güvenseniz bile düşük bir puan almanıza neden olabilir. ieltsde listeningi cdden dinliyor olmanız da sorun değildir. sonuç olarak ielts listening mi daha kolay toefl listening mi? sorusunun cevabı çok da kesin değildir, size bağlıdır. bence ielts daha kolaydı ama bunun nedeni soruların kolay olması değil, listening kısmının çok uzun olmamasıydı.

    speking: "ieltsin gözünü seveyim" bölümdür. en yüksek puanı bundan almıştım çünkü karşınızda biri varken konuşmak çok daha kolaydır. toefl size konuyu verir, ancak monitörde beliren ve giderek azalan saniyeler heyecan yapıp konuşamamanıza neden olabilir. toefl speaking çok acımasızdır ve bir insanın ingilizce konuşabilme seviyesinden çok, heyecanını ölçer. sonuç olarak ielts speaking toefl spekingden kat be kat kolaydır. ama bunun nedeni ieltsin daha kolay sorması değil, size daha rahat bir konuşma ortamı sağlamasıdır.

    writing: ielts ilk kompozisyon için saçma sapan grafikler sorup anlatmanızı ister. toefl ise bir reading parçası ve bir listening verir, bunlarda anlatılanları özetlemenizi ister. kolayca üstesinden gelinebilir bir bölümdür toefl writing. her iki sınavın da ikinci kompozisyon konuları benzerdir zaten. sonuç olarak toefl writing daha kolaydır ancak gene de arada çok büyük bir fark olduğu söylenemez.

    benim bu iki sınavdan birini seçeceklere önerim "ielts daha kolay abi" yalanına kanmamalarıdır. ielts de toefl da gayet zor ve stresli sınavlardır. bölümler arasındaki farklardan yola çıkarak, sınavların zorluk derecesini, kendinize göre belirlemenizi öneririm. ben bir daha girecek olsam toefl seçerdim. çünkü toeflın insani bir sınav olmadığını kabul etmekle birlikte, onun yöntemine de biraz çabayla alışmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. ayrıca toefl puanlama konusunda daha toleranslı gibi geliyor bana*.

    son bir tavsiye daha.. zorlandığınız alanların üzerine giderken, iyi olduğunuz alanları boşlamayın. gireceğiniz sınava yönelik deliler gibi kelime ezberleyin. özellikle reading için kelime çok çok önemli.

    edit: toeflda her bölüm 30 üzerinden, ieltsde 9 üzerinden değerlendirilir efem.
  • iki sınava da 20 gün farkla girmiş biri olarak toefl ieltsden daha zordu diyemiyorum. aynı şey tam tersi için de geçerli. ikisininde avantaj ve dezavantajları var. iki sınav için de deneyimlerimi ayrıntılı bir şekilde şu entryde paylaşdım.

    (bkz: ielts/@bescayi)
  • bu ikiliye kpds'yi katıp bir aşk üçgeni yaparsak; bakın işin içinden nasıl çıkamıyoruz. toefl ielts denkliğine göre ielts'ten 6.5 alan birisi toefl'dan 85-90 civarı kpds'den 85 almış kabul ediliyor. toefl'dan 85-90 arası alan birisi ielts'ten 6.5 ama kpds'den 71 ile 75 arası bir puan alıyor. welcome to turkey fellas...
  • dünya capinda taninan, ingilizce yeterliligini ölcen sinavlardir. amerika kökenli üniversiteler daha cok toefl sonucu görmeye bayilirken, avusturalya, ingiltere gibi üzerinde günes batmayan ülkede ielts sinav sonucu tercih nedenidir. lakin iki sinav da dünya capinda taninir ve birbirleri cinsinden genelde üniversiteden üniversiteye göre degisen bir puan cetveli vardir. toefl'in puan araligi daha genisken, ielts'in puan araligi daha dardir.

    ben iki sinava da birer kez girdim. yüksek lisans basvurularinda kullanirim diye mezun olmadan toefl sinavina kaydoldum, düsündüm ki ilkokul 5'ten beri ingilizce görüyorum, sinava ölüm girse 80'i haydi haydi alirim diye düsündüm. yanilmisim 67 alip, gidip yüzümü yikadim. sinava girmeden önce, sadece giren arkadaslara sinavin yapisini sormustum.

    daha sonra almanya köln'de ielts sinavina girdim ama bu sefer nolur nolmaz diye oradan buradan, birkac dinleme denemesi yaptim ve yazi kisminda nelere hazirlikli olmam lazim diye arastirdim ve bir yazarin ielts sinaviyla ilgili deneyimlerini okudum. sinava girdim ciktim, 6.5 aldim. okumadan 7 gibi bence güzel bir sonuc aldim.

    özetle iki sinavin da mantigi birbirine ters (en basit haliyle coktan secmeli toefl ve bosluk doldurmali ielts; arti konusma kismini canli kanli birisiyle yapiyorsunuz ielts'te) ve hangisine girsem diye düsünmek zaman kaybi, iclerinden birini secin ve o sinav odakli calisin.

    son bir ekleme de yapmak isterim. kesinlikle iyi not alan bir kisi icin, ingilizcesi de o derece iyidir teshisi konamaz. bu sadece belirli kurallari olan bir sinav. o kurallara göre oynarsaniz gercekten de sasirtici bir sonuc alirsiniz. ama ingilizcesi gercekten de güzel olan arkadaslarim bu sinavlardan iyi not aldilar. bu da ayri bir gercek.
  • ilk once toefl ibt'de sansini denemis biri olarak, cevremdekilerin ielts daha kolay, niye onu denemiyorsun seklindeki telkinleri sonucu, gun itibariyle ankara neva palas'ta ielts'e de girmis oldugumdan subjektif degerlendirmelerimle katkida bulunmaya hazir oldugum karsilastirmadir.

    oncelikle toefl ibt'den ciktigimdaki hissiyatim "yuz yil da calissam, ben basaramam bu sinavi"
    seklindeydi..
    oysa ielts'ten ciktigimda tepkim " keske calissaymisim, kolaydi, neyse en iyisi calisip, tekrar gireyim" oldu..

    surasi kesin ki, ielts sorular bakimindan (bence reading dahil) toefl'dan cok cok daha kolay.

    fakat sonuclar bakimindan ingiliz ve amerikan kulturunun farki ile ozellikle writing ve speaking
    acisindan ielts'den bol keseden puan almanin cok daha zor
    olacagi kanaatindeyim.

    son tahlilde, maddi acidan zorlanmayacak
    olanlara her iki sinavi da denemelerini tavsiye ederim. illa ki secim yapmaniz gerekiyorsa da
    "spelling" sorunu olanlar icin toefl ibt'yi "konsantre olma" sorunu olanlar icin
    ielts'i tavsiye ederim.

    peki sen ne yapacaksin diyenler varsa da,gerek
    sinav suresinin kisaligi, gerek speaking ve writing bolumunde gizli bir "listening" bulundurmamasi nedeniyle, piyasadaki bilinen kaynaklara calisip, bir ay sonra yeniden ielts sinavina girecegim...
  • toefl'a girmis, ielts'e girecek arkadaslarimi da calistirmak suretiyle ielts hakkinda fikir edinmis biri olarak sunu rahatlikla soyleyebilirm ki; ielts'in sorulari toefl'a hazirlanirken cerez niyetine cozulebilecek seviyededir. ozellikle bu iki sinavin reading kismi arasinda ciddi bir fark vardir. ama bu sinavlardan birine girmeye niyetlenen siz guzel kardeslerim, is bu entrye bakarak hemen ielts tarafina kayarsaniz bence buyuk bir hata yaparsiniz. toefl, ielts'ten her ne kadar zor olsa da, hazirlanma sureci icinde sadece sinavdan istediginiz dereceyi almayi saglamaz ayni zamanda da tas gibi, adam akilli bir ingilizce ogrenmenizi de saglar. onun icin onunuzde boyle bir firsat varsa, kacirmayin gidin toefl'a calisin derim.
  • iki kez ielts ve bir kez toefl sınavına girmiş olmam dolayısıyla tecrübelerimi sözlük ahalisiyle paylaşayım dedim, buyrun;
    yukarıdaki entrylerin çoğunda teknik farklılıklar zaten verilmiş. fazladan belirtmem gerekir ki, fiyat farkı standart olmamak üzere genellikle ielts daha pahalıdır. yani bulunduğunuz ülkeye göre fiyat değişebilir.
    2008 yılında yurtışında bir ingilizce kursundayken ielts sınavını almaya karar verdim ve kursun 6. ayında kursa gidiyor olmak dışında özel bir hazırlık yapmadan sınava girdim, sonuç;

    reading: 6,5/9
    listening: 6,5/9
    writing: 5,5/9
    speaking: 7,0/9
    overall: 6,5/9

    bundan tam bir yıl sonra (hala ingilizce konuşulan bir ülkede ikamet etmekteyken) tekrar sınava girdim. bu defa 6 ay ielts kursuna gittim, sınava girmeden 2 ay önce kurs bitti ama bir hayli sosyal bir işte çalışıyordum. yani bol bol ingilizce konuşuyordum sonuç;

    reading: 7/9
    listening: 7,5/9
    writing: 6/9
    speaking: 6,0/9
    overall: 6,5/9

    bi sikim değişmedi, hatta speaking puanım 1 puan geriledi. 1 puan bir hayli önemli bir fark. şimdi türkiye'ye döndükten 3 yıl sonra haydi bir de toefl deneyeyim dedim ve geçtiğimiz aylarda toefl testine girdim. sınava 1 hafta kala sınav formatını öğrendim. yani kaç puan alındığını kaç soru sorulduğunu falan bile bilmiyordum. ama kursa falan gitmesem de bir hayli fazla ingilizce okuduğumu söylemeliyim.

    reading: 29/30
    listening: 29/30
    speaking: 23/30
    writing: 21/30
    toefl ibt score: 102

    şimdi değerlendirmeye geçelim. birincisi speaking ile ilgili tüm tartışmaları gereksiz bulduğumu söyleyeyim, ielts'de sorulan 3 soru kesinlikle yeterli değildir. bana heykel sanatı ve ülkendeki heykel sanatı falan diye bir soru gelmişti, çok feci yani. sonra toefl'da speaking kısmında 6 soru var ve bu altı sorunun 4'ünde bir paragraf okuyorsunuz ardından bir konuşma dinliyorsunuz ki bu size vocabulary hatırlatması gibi oluyor. ayrıca 6 soru insanın kendisini gösterebilmesi için daha yeterli bir sayı. yani heykel sorusu gibi bilmeyenler için üzerine konuşması zor bir soru gelse bile durumu kurtaracak başka sorular olması avantaj. her şeye karşın bilgisayara konuşmak ve çevrede konuşanların seslerini duymak hoş değil ama bence ielts sınavı konuşmayı ölçmek konusunda çok sorunlu. sonra toefl listening, ielts listening ile karşılaştırılırsa daha kolay çünkü ielts'de sorular sanki pislik yapmak üzere tasarlanmış gibi. bana kpds mantığını hatırlatmıştı. son olarak readingler, soru tarzları farklı olmakla beraber bence benzer sonuçlar verecektir. writing ile ilgili yorum yapma gereği duymuyorum, o konuda iki sınav içinde, soru veya yöntem kaynaklı bir sorun pek mümkün değil sanırım.

    eğer sınav sonucunuzu türkiye'de kullanacaksanız yök'ün denklik sisteminden ötürü ielts daha avantajlıdır akılda bulundurun. şöyle anlatayım toefl ibt 102'nin ielts karşılığı 7,5. ielts 7,5'in kpds karşılığı 95 ama toefl ibt 102'nin kpds karşılığı 85.

    toefl ibt'nin ielts karşılıkları için bkz
hesabın var mı? giriş yap