• iett'nin 2003 yılı ortalarında başlattığı, başarılı olamamış uygulama. uygulamaya iett dışındaki diğer bazı taşıma kuruluşları ve bunların araçları da dahil olmuştur.

    burada amaç, kısa mesafelerde araçların daha sık gidip dönmesi ve insanların duraklarda daha az beklemesi esâsına dayanmaktadır.

    amaç gerçekleşememiştir çünkü;

    örneğin 122a tepeüstü mecidiyeköy ile 103 tepeüstü beşiktaş hatları kaldırılmış (ki yarım saatte bir iett otobüsü sıklığı ile çalışıyorlardı), insanlar altunizade aktarma merkezine yönlendirilmiş (bkz: 129) fakat altunizade beşiktaş otobüsü de (bkz: 129b) kaldırılıp insanlar kozyatağından dolu gelen otobüslere (bkz: 129bt) bırakılmış, mecidiyeköy otobüslerinin saatlerinde de bir sıklaşma olmamış, hatta altunizade köprüsündeki çalışmalar sebebi ile otobüsler kısıklı'dan dolaştığı için seyrelmiştir.

    uygulamada yaşlı insanlar hesaba katılmamış, bineyim oturayım ineyim olayını bitirmiştir.
  • http://www.iett.gov.tr/section.php?sid=72 adresinde anlatılan toplu taşıma entegrasyonu olayı. not: adres şu an iett sitesindeki pek çok link gibi çalışmamaktadır, düzeleceğini umarız.

    halkımızda (istanbul halkında diye düzeltelim) otobüslere peşpeşe (bir saatten kısa bir zaman dilimi) binildiğinde ücret alınmayacakmış gibi bir yanılgıya sebep olmuştur. iett bu yanılgıyı düzeltecek bir açıklama yapmamış, gazetelerde de bu yanılgıyı perçinleyecek haberler çıkmıştır.

    sayfada yazanları inceleyelim. (cümle gruplarının sonunda doğru/yanlış/oeehh/yorumsuz yazılı. yanlışın neden yanlış, doğrunun neden doğru olduğu yanındaki numaraya göre en aşağıda anlatılacak)

    -----------------o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-----------------
    iett, "aktarmalı ulaşım sistemi" ile istanbul’un toplu ulaşım sorununu çözme yolunda dev bir adım atıyor [oeehh]. aktarma merkezlerine akbil ile gelen yolcular ek ücret ödemeden bir saat boyunca akbil avantajı ile metro, tramvay veya diğer bir iett otobüsüne aktarma yapabilecekler [yanlış(1)]. ayrıca mavi akbiller otobüslerde olduğu gibi raylı sistemlerde de geçerli olacak [doğru]. uygulama 1 ağustos’tan itibaren başladı [yorumsuz]. bu yeni sistem ile şehir içi toplu ulaşımında çok büyük kolaylıklar yaşanacak [yanlış]. istanbullu dünya standartlarına uygun daha hızlı, daha konforlu ve daha ekonomik bir şekilde yolculuk edebilecek [yorumsuz].

    bu sistemle, aktarma merkezlerine akbil ile gelen yolcular ek ücret ödemeden bir saat boyunca akbil avantajı ile metro, tramvay veya diğer bir iett otobüsüne aktarma yapabilecek [yanlış(1)]. ayrıca mavi akbiller iett otobüslerinde olduğu gibi raylı sistemlerde de geçerli olacak [doğru]. 1 ağustos'tan itibaren başlayacak bu yeni sistem ile şehir içi toplu ulaşımda çok büyük kolaylıklar yaşanacak [yorumsuz]. istanbullular dünya standartlarına uygun daha hızlı, daha konforlu ve daha ekonomik bir şekilde yolculuk edebilecek [oeehh(6)].

    iett'nin, 10 milyonu aşkın nüfusuyla 128 ülkeden daha büyük bir dünya metropolü olan istanbul'un toplu ulaşım konusunda yaşadığı sıkıntılara kökten çözüm getirmek amacıyla başlattığı aktarmalı ulaşım sisteminin altyapısında iki unsur var; fiziki entegrasyon ve ücret entegrasyonu [doğru(2)]. fiziki entegrasyon, raylı sistem hatları ile iett otobüs hatlarını aynı noktada buluşturuyor [yanlış(3)], ücret entegrasyonu ise farklı ulaşım türleri arasında aynı bilet türü ile seyahat edebilme imkanı sağlıyor [doğru].

    iett'nin 508 otobüs hattını tek tek gözden geçirip yeniden yapılandırması sonucu geliştirdiği aktarmalı ulaşım sistemi ile istanbullular, aktarma yoluyla istedikleri yere hiç beklemeden, en kısa yoldan ve ek ücret ödemeksizin ulaşabilecek [yanlış(1)].

    şehir içi ulaşıma yepyeni bir sistem getirecek olan aktarmalı ulaşım sistemi ile otobüs hatları ve raylı sistem 7 aktarma merkezi ile birbirine bağlanıyor [doğru]. böylelikle şehir içine kadar sarkan otobüs hatları, avrupa yakası'nda yenibosna, zeytinburnu, topkapı, 4. levent, şişli-pangaltı ve sultançiftliği (cebeci) aktarma istasyonları, anadolu yakası'nda ise ümraniye ( tepeüstü) aktarma istasyonunda kesilerek daha kısa otobüs hatları ouşturulacak [doğru]. şehir içi trafiğine girmeyerek zaman kazanan otobüsler sayesinde hatların sefer sayıları da artmış olacak [yanlış(4)].

    aktarmalı ulaşımın temelinde, akbil kolaylığı var [doğru(5)]. yeni sistemde, aktarma merkezlerine akbil ile gelen yolcular. akbil avantajıyla metro, tramvay veya diğer bir iett otobüsüne ek ücret ödemeden bir saat boyunca aktarma yapabilecekler [yanlış(1)]. ayrıca mavi akbiller, iett otobüslerinde olduğu gibi raylı sistemlerde de geçerli olacak [doğru]. karlı ve daha hızlı yolculuk imkanı sağlayacak bu sistem sayesinde yolcular, aktarma merkezlerinden gitmek istedikleri yön için ücretsiz farklı seçenekler de bulabilecekler [yanlış(1)]. istanbullular, aktarma merkezli bu entegre yolculuk sistemiyle hiç beklemeden daha rahat, daha hızlı ve cok ekonomik bir şekilde gitmek istedikleri yere kolayca ulaşacaklar [oeehh(6)]. zaman ve ücret açısından büyük bir tasarruf elde edecekler [yanlış(1)].

    istanbul'da yaşayan vatandaşların ulaşımına rahat bir nefes aldıracak olan aktarmalı ulaşım sistemi, ayrıca istanbul'un şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğunun hafifletilmesi için alternatif çözümler sunacak [yorumsuz].

    aktarmalı ulaşım sistemi entegrasyonu 1 ağustos 2003'ten itibaren bütün istanbul genelinde geçerli olacak [yorumsuz].

    uygulama esasları

    -lrt, taksim metro, tramvay, tünel, nolstaljik tramvay ve iett otobüsleri arasında aktarma hakkı getirilmiştir [doğru].

    -aylık, 15 günlük, bir haftalık ve günlük abonmanlar raylı taşım araçlarında da geçerli olacaktır [doğru].

    -aktarma hakkı aynı hatta çalışan otobüslerde ve aynı raylı taşım hattında geçerli değildir [doğru(1)].

    -aktarma hakkı 2 ile sınırlıdır. aynı akbil aynı araçta en fazla iki aktarma hakkı elde edebilir [doğru].

    -aktarma süresi 1 saattir. raylı taşım araçlarındaki uç istasyonlarda (yenibosna, 4. levent, zeytinburnu (tram ve lrt), pazartekke) 75 dakikadır [oeehh(7)].

    -hem abonman, hem de aktarma varsa; ilk dokunuşta abonman ikinci dokunuşta aktarmalı geçiş olacaktır [doğru].

    -geçiş yapılan otoritenin aktarma izni yoksa, daha önce kazanmış olduğu aktarma hakları sıfırlanır. aktarma olması için aktarma kabul eden iki araç arasına aktarma vermeyen bir araç girmemelidir [oeehh(1)].

    -dolum yaptırılması aktarma hakkını kaybettirmez [doğru].

    -aktarma hakkı kazanılan hattın tarifesi geçiş yapılan hattın tarifesinden;
    yüksek veya eşit ise ücretsiz aktarma yapılacak,
    düşük ise aradaki fark tahsil edilecek. (ücretli aktarma) [doğru]
    -ido aktarmaları yine ulaşım otoriteleri ( metro, tramvay, taksim metro) ve tünel arasında olacaktır [doğru]. bu otoriteler arasında da aktarma hakkı 2 ile sınırlandırılmıştır ve süre 1 saattir. ido aktarmaları bir önceki programda olduğu gibi ido’ ya aktarma yapıldığında indirimli tarife(ücretli aktarma), ido’dan ulaşım ve tünel’e aktarma yapıldığında ise ücretsiz aktarma uygulanacaktır [doğru].

    hat isminin baş harfine göre entegrasyon ve ücretlendirme uygulaması aşağıdaki şekilde olacaktır [doğru]. bu harfler ile başlamayan hatlarda aktarma, indirimli abonman uygulamaları normal şekilde devam edecektir [doğru(1)].
    örnek: a129 altunizade-mecidiyeköy hat nolu otobüste tek bilet uygulanır [doğru]. indirimli akbil ve abonman geçerlidir [doğru]. bu otobüste aktarma hakkı kullanılamaz fakat bir sonraki araç için aktarma hakkı elde edilir [doğru(1)].

    c202 bostancı-taksim hat nolu otobüste çift veya bir buçuk bilet uygulanır [doğru]. indirimli akbil ve abonman geçersizdir [doğru]. bu otobüste aktarma hakkı kullanılır ve kontürlü binildiği takdirde bir sonraki araç için aktarma hakkı elde edilir [doğru].
    -----------------o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-----------------
    şimdi kurcalayalım bakalım; ne nedir, ne değildir...

    (1) aktarma, aktarma hakkı kazandıran bir vasıtaya binilip akbil kullanıldığında kazanılmaktadır. akbil kumbarası'nda hat başına ilgili bir kod eklenerek kaydedilir (ilgili sayfanın altındaki ilk tablo). bunlardan da aktarma kazandıran sadece "a" ve "c" kodlu hatlardır. "a" kodlu, tek biletli köprü geçişli hatlar da 129, 129bt, 129k, 122c, ml129k, ml122, 121b hatlarıdır. dolayısı ile istanbulda aktarma kazandıran hatlar, çift katlı iett otobüsleri ile bu sayılan hatlardır.

    aktarma, "a" kodlu, sayılan hatlara binerken değil, indikten sonra bir sonraki otobüse binişte kullanılabilecektir. dolayısı ile "aktarma merkezine akbil ile gelen yolcular bir saat içinde..." ifadesi eksik bir ifadedir. 129 altunizade mecidiyeköy hattı için; ümraniye'den gidişte altunizade aktarma merkezine gelen yolcu, mecidiyeköy'e giderken aktarma kazanamayacaktır. mecidiyeköy'de indiğinde ise bir aktarma hakkı vardır. buradan da meselâ 85m yenibosna metro hattına ücretsiz binebilir. gideceği yer zaten mecidiyeköy ise kullanamayacağı bir aktarma hakkı vardır. akşam dönüşte mecidiyeköy'den altunizade'ye yine ücretli gelir; altunizade'den ümraniye'ye ücretsiz devam eder. yenibosna metro'dan geliyorsa mecidiyeköy'e kadar bir ücret daha evvelden ödemiş olur. yani "aktarma merkezine akbil ile gelen.." ifadesinin bahsettiği aktarma merkezi gidişte mecidiyeköy, dönüşte altunizade'dir. yine aynı ifadede bir saatlik süre sanki aktarma merkezi'nde inince başlıyormuş hissi verilmektedir. oysa ki altunizade - mecidiyeköy arası 50 dakikada alınıyorsa, geri kalan 10 dakika içinde otobüse binmiş ve akbil'i basmış olmak gerekir.

    "hiç beklemeden" iddiası da gülünüp geçilesi bir iddiadır. 122a, 103 ve 128a hattı kaldırılırken "aktarma gelecek, çabuk gidilecek, artık 129'a bineceksiniz" denmiştir. eskiye göre daha sık kalkması gereken 129 hattı mecidiyeköy'den eskiye göre daha seyrek kalkmaktadır. bu süre saat 19:00- 20:00 arasında 20 dakikayı bulur. kuyruklar uzar gider.

    sistemin yine de kârlı olduğu söylenebilir. zira kaldırılan 122a, 123a, 123p, 128a, 124, 103, 121 hatlarında çift bilet ile yolculuk ediliyordu. bunlar yerine ilgili aktarma merkezine tek bilet ile gidilmekte (tabi bu hatlar aktarma kazandırmıyor), oradan 129, 129k, 129bt hatlarına yine tek biletle binilmekte (buraya kadar bir kazanç yok), buradan ileriye de ücretsiz devam edilmektedir. ancak aktarma kazandıran bir hattan sonra bir iett otobüsüne binilirse kâr edilmektedir.

    ücretsiz seçenek bulabilme de yine bu tür kazanılmış bir aktarma hakkı sonucu gerçekleşebilir. meselâ altunizade'den tek biletle topkapı'ya şu şekilde gidilebilir: çift bilet olan 127 kadıköy topkapı otobüsü yerine 129'a binilir; aktarma hakkı kazanılır. köprü girişinde inilip 127'ye binilirse, o sırada halen 127 çift bilet olduğu için fark tahsil edecektir. o yüzden zincirlikuyu'daki köprülü kavşak durağında inilir. orada 127 köprüyü geçtiği için tek bilet olmuştur, binilip ücretsiz devam edilebilir. mecidiyeköy'e gidilip başka bir topkapı otobüsüne binilebilir. illâ topkapı değil, başka yerlere de gidilebilir. zincirlikuyu'dan maslak, sarıyer, beşiktaş vb. yönlere sapılabilir.

    (2) "aktarmalı ulaşım sisteminin altyapısında iki unsur var; fiziki entegrasyon ve ücret entegrasyonu". evet. gerçekten de bu sistem diğer bütün herşeyi gözardı etmiştir. tek araçla gideceği yere gitmeyi zor beceren yaşlı insanlar düşünülmemiştir. akşam "bir oturup uyuyayım eve kadar" diye düşünen yorgun çalışanlar düşünülmemiştir.
    (3) fiziki entegrasyonun, raylı sistem hatları ile iett otobüs hatlarını aynı noktada buluşturması da biraz alengirli bir mevzu'. şimdi altunizade mecidiyeköy otobüsü mecidiyeköy'de sabah saatleri viyadüğün altından ali sami yen'e doğru geri döndükten sonra, ilerleyen saatlerde de peronlara doğru sokağa girdikten sonra indiriyor. oradan geri viyadük altına gidiliyor ama orada hiç bir otobüs durmuyor. şirinevler vb. tarafına giden araçlar e5 kenarındaki yeni durağa taşınmış; buradan çıkıp doğrudan e5'e girdikleri için oraya geri yürümek lazım, hastane yolu ile gidenler (75, 75m, 85a, 75o, 36m) de daha geride; onlar için karayolları durağına gitmek lazım. eskiden hakikaten viyadükaltı'nda birleşmişken şimdi bunlar ayrılmış iyice birbirinden. hayır yürümek mesele değil; 1 saat aktarma hakkı vermişsin, 50 dakika yol sürmüş, bir de durağa yürüyeceksin. olmamış.
    (4) "şehir içi trafiğine girmeyerek zaman kazanan otobüsler sayesinde hatların sefer sayıları da artmış olacak" denmiş ama pratikte böyle bir şey yok. eskiden ümraniye'den altunizade'ye gitmek için en fazla 3 dakika otobüs beklenirdi. çünkü ümraniye'den geçen 21 üsküdar (hepsi saatte 1 adet olsa bile 3 dakikaya bir otobüs düşer ki her biri farklı uzaklıklardan gelmekteydi ve en uzun aralık 50 dakikaydı) (9, 9a, , 9d*, , 11, 11a, 11b*, 11d, 11g*, 11k, 11kh*, 11m, 11n*, 11p, 11s*, 11v*, 13a, 13c*, 134*, üd1*), 5 kadıköy (13, 13b, 14, 14d, 14k), 1 mecidiyeköy*, 1 beşiktaş* hattı vardı. bu hatların bir kısmı aktarma geyiği'ne kurban gitti, bir kısmı ümraniye'den geri dönmeye başladı. artık ümraniye'de sabah otobüs bekleyen biri, altunizade'ye gitmek için 10-15 dakika otobüs bekliyor. evet, o bir sürü hattın geldiği mahallelerden insanlar kısa hatlar ile ümraniye'ye yığılıyorlar ama onları ümraniye'den altunizade aktarma merkezi'ne iletecek araçlar yetersiz kalıyor.
    (5) aktarmalı ulaşımın temelinde akbil kolaylığı var. akbil olmadan bu haktan yararlanılamıyor. kıt'a değiştirmiyorsanız üzülmeyin.
    (6) hız ve konfor iddialarına da bir ümraniyeli olarak isyan etmemem mümkün değil. bir kere ümraniye'den altunizade'ye gitmek için ortalama 10 dk. otobüs bekleniyor. altunizade'den mecidiyeköy otobüsüne binmek için de trafik durumuna göre 5-45 dakika (son yağmurda 75 dakika oldu) olmak üzere ortalama 10 dakika otobüs bekleniyor. bu da toplamda 20 dakika eder ki, ümraniye'den mecidiyeköy'e doğrudan giden 122a numaralı otobüs sabahları 20-30 dakika aralığı ile kalkmaktaydı. ayrıca bu otobüs altunizade'den kalkan 129 gibi aksamazdı. 1. köprüde bir olay olduğunda tepeüstü'nde 2. köprüden gelen bir 122c tahsis edilir, bir şekilde otobüs vaktinde gelirdi. bir de bu otobüsler mercedes olurdu. altunizade'den kalkan otobüsler ise ikarus'tur. bu da ümraniyeli için aktarmadaki negatif konfor farkı.

    (7) 1 saat ya da 75 dakika olan aktarma süresi, ilk araç için akbilden tahsilat yapıldığı an başlar ve yolculuk süresinin bu süreden düşülmesi gerekmektedir.
    -----------------o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-----------------
    sonuç olarak aktarma uygulamasından pek bir fayda beklenmemelidir. biz ümraniyeliler'i altyapısı yapılmakta olan üsküdar - ümraniye - dudullu raylı sistem hattına öncelik tanındığı için biraz arka plana itmiş olabilirler; o yüzden son kararı vermeden önce istanbul'un diğer kesimlerinde yaşayanların izlenimlerini de dikkate almak faydalı olabilir.
  • uygulama ile ilgili soru ve cevaplar

    - kadıköy'den yenibosna metro'ya en az kaç kontör ile gidebiliriz ?
    - iki kontörle gidebilirsin.
    - nasıl ? 127 çift bilet...
    - evet.
    - aktarma kazandırmıyor ...
    - evet.
    - halıcıoğlu ya da cevizlibağ'dan da bir daha binmek lazım...
    - evet.
    - eee nasıl gideceğiz ?
    - millet bahçesi'nden geçen bir otobüse bineceksin, tek bilet...
    - hımm...
    - orada altunizade aktarma merkezi'nde ineceksin...
    - hımmm...
    - 129 altunizade - mecidiyeköy otobüsüne bineceksin, o da tek bilet...
    - ha evet aktarma hakkım da var di mi artık ?
    - evet, oradan da yenibosna metro'ya binip gideceksin.
    - aaaa iyiymiş bu. e bu yöntemle pendik'ten de gidilir o zaman...
    - evet, tuzla'dan bile gidebilirsin. işin püf noktası aktarma kazandıran aracı ortaya sokmak ya da başa almak.
    - bilmem ki becerebilir miyim ?
    - becerirsin canım, beceremezsen mavi kart alırsın.
    - ha tabi o da var.

    - şimdi kadıköy'den 125'e binip oradan sarıyer'e gideceğime, üç bilet harcayacağıma 129'dan zincirli kuyu'da inip yukarıdan sarıyer'e de gidebilirim değil mi ?
    - bak anlamışsın bile afferin.

    - peki abi böyle hile ile gidilebiliyor da niye 127'ye aktarma hakkı vermiyorlar ? aynı şey değil mi ?
    - o zaman cevizlibağ'da inip avcılar'a, ikitelli'ye, her yere gidersin. o kadarını da istemiyorlar herhalde.
    - hımm
    - 78 avcılar mecidiyeköy otobüsü kaldırılmasaydı gidebilirdin avcılar'a. ki yine de mecidiyeköy'den pek çok yere gidebilirsin.

    - şimdi dur bakiyim anlamış mıyım ?
    - hım
    - yenibosna'dan iki biletle kadıköy'e dönebilirim değil mi ?
    - evet.
    - mecidiyeköy'e geleceğim..
    - evet
    - oradan altunizade otobüsüne bineceğim...
    - evet.
    - sonra son durakta inip taa karşıya geçip kadıköy'e döneceğim.
    - olabilir ama dönüşte işin biraz daha kolay
    - nasıl ?
    - köprüden çıkar çıkmaz inersen oradan da binebilirsin kadıköy otobüsüne.
    - hımm. gidişte niye köprü girişinden gidemiyoruz.
    - çünkü orada dönüşte otobüsler tek bilet tarifesine geçiyorlar. gidişte kadıköy'den gidebilmen için binmen gereken otobüsler çift bilet.
    - haaaa !
    - işte oradan bostancı vb. gibi bütün otobüslere binebilir, yenibosna metro'dan anadolu yakasındaki pek çok yere iki biletle gidebilirsin. işin püf noktası aktarma kazandıran otobüsü iyi seçmek, başa ya da ortaya almak, doğru yerde inip doğru otobüse binmek.
    - iyi seçmek ?
    - 129 yerine 129k'ye binersen bostancı köprüsüne kadar gider, oradan küçükbakkalköy'e falan gidebilirsin, 129'dan köprü girişi yerine son durakta inersen ümraniye tarafına gidebilirsin. öyle işte.
    - ya peki bostancı otobüsü de mecidiyeköy'den gelmiyor mu, oradan binsek ?
    - heh bostancı otobüsü mecidiyeköy'den çift bilet, aktarma da kazandırmıyor. bu aktarma kazandıranlar tek bilet, köprü çıkışında bostancı otobüsü tek bilet olduğu için ücretsiz devam ediyorsun.
  • akbil sahiplerine iett kiyagi denilebilir. özellikle aktarmali yolculuk edenler için yolculugunuzu kisaltabileceginiz bir yöntem; söyle ki mesai çikis saatlerinde kozyaagindan taksime gitmek isterseniz normalde bir otobüsle bir saati asar bu, lakin bu metodla önce 4. levent otobüsüne biniyorsunuz, oradan da metroya indiginizde metrodaki akbil cihazlari size ücretsiz geçis hakki taniyor, taksime belese gidiyorsunuz.
  • iett'nin yeni uygulaması. aynı otobüs hattı haricinde bir belediye otobüsünden inip bir başka belediye otobüsüne bindiğinizde akbil ile yolculuk ediyorsanız, ikinci otobüsünüze akbil bastığınızda kontür düşmüyor. makinenin ekranında da "ücretsiz aktarma" yazıyor. güzel bir uygulama
    edit: iett'nin, sözlükte başlığı yeni açılmış uygulaması dersek daha güzel olur aslında
    (bkz: kıvırma sanatı)
  • 2000 yilindan beri iett hatlarinda kullanilan guzel bir iett uygulamasi. en fazla bir kere aktarma yapilabiliyor ikincisi olmuyor. ve otobuslerin iett ye bagli olmasi gerekiyor. ornekle aciklamak gerekirse: besiktas tan taksime bindiniz diyelim. taksime geldiginizde ucretsiz aktarma kolayligini metro veya diger iett otobuslerinde kullanabilirsiniz. ikisinden birini kullandiktan sonra inip baska bir iett aracina bindiginizi zaman ucretsiz aktarma gecersiz olur. nedendir bilinmez, ucretsiz akartma teleferik vapur gibi iett ye bagli diger ulasim araclarinda kullanilmiyor.*
  • aylık akbil ile ido vapurlarında yolculuk yeniliğiyle eş zamanlı olarak, iett'nin aktarma süresini 90 dakikaya yükselttik, ido vapurlarını da ekledik diyerek ufak değişimler yaptığı uygulamadır.

    "istanbullulara hızlı ve ekonomik seyahat imkanı sağlayacak bilet entegrasyonuyla istanbul'daki toplu taşıma araçları birbirine bağlanırken uygulamaya ido da dahil edildi." denmiştir.
  • artık özel halk otobüsü ve vapurunda dahil olduğu aktarma biçimi. üstelik aktarma süresi 2 saate çıktı. tabii sadece bir kere aktarma yapabiliyorsunuz. halk otobüslerinin olaya dahil olması isabet oldu. çünkü duraklarda aktarma yapacam diye halk otobüslerine binmeyip, belediye otobüsü bekleyen ve gideceği yere geç kalan bir çok kişi ismi verebilirim size.

    (bkz: fbi)
    (bkz: xfiles)
  • iett'nin sitesindeki 2003 yılından beri yayınlanmakta olan http://www.iett.gov.tr/section.php?sid=72 linkindeki yazıda zaman içerisinde değişiklikler yapılmış. ayrıca uygulamada da değişiklikler oldu.

    kısaca özetlersem;
    121b, 122c, 122l, 129, 129k, 129t ve 129l hatları hâlâ aktarma hatları; akbil kumbaralarında başlarına a harfi ile kaydediliyorlar, aktarma almıyorlar ama aktarma veriyorlar.

    daha önceki entryimde bu yukarıdaki hatların aktarma verdiğini diğerlerinin vermediklerini yazmıştım, zira o sayfadan anlaşılan da, dikkkat ettiğim kadarı ile otobüslerde oluşan durum da o yöndeydi. şimdi ise hemen hemen bütün otobüslerden diğerlerine aktarma var; fakat yukarıdaki özel hatlar hâlâ aktarma almıyorlar.

    bu durumda şöyle bir durum ortaya çıkıyor ; mecidiyeköy'den kadıköy'e gitmek için 129'a binip altunizade'de inerek sonrasına kadıköy'e gitmek için bir araca binmek ile doğrudan 120 ile kadıköy'e gitmek arasında tek bilet fark oluyor, 120 çift bilet, 129 tek bilet ama aktarma veriyor, dolayısı ile altunizade'den binilen araç ücretsiz oluyor.

    fakat mecidiyeköy'e başka bir araçla geldiğimizi varsayalım; meselâ 69a yenikapı - mecidiyeköy otobüsünden indik. 120 çift bilet, 129 tek bilet. eskiden 120'nin 69a'dan aktarma almayacağını kabul ediyorduk, şimdi ise 69a da 120'ye aktarma yaparak sadece farkını alacak, tek bilet gidecek. böylece toplam 2 biletle kadıköy'e gidilecek. 129 ise aktarma almadığı için tek biletini yine alacak ve toplamda iki biletle altunizade'ye gelinecek, 129 aktarma verdiği için diğer otobüsle kadıköy'e giderken ücret almayacak.

    kadıköy'den ileriye gitmek istediğimizde aktarma hakkımızı birinde 120'de indirim yaptırarak diğerinde de altunizade'den sonra ücretsiz geçerek kullandığımızdan dolayı ücret ödeyeceğiz.

    bunlar ben kendim aylık mavi akbil kullandığım için genellikle başkalarında gözlemleyerek tesbit ettiğim, yanılma payı/ihtimali olan şeyler.
  • yine daha önce başka bir entryimde (bkz: #6006813) aktarma vermediğini söylediğim çift biletli 120, 121a, 122m, 122b, 123, 124, 125, 127, 128 vb. hatların aktarma vermemesi hususu da değişmiş olsa gerek; yalnız şöyle bir kâide olduğunu biliyorum, bir akbil dokundurmada hem aktarma kullanıp hem aktarma kazanılmıyor. yani az önceki entryimdeki 120 örneğine dönecek olursak;

    69a'dan inmemiş olduğumuz, yolculuğa mecidiyeköy'den başladığımız ilk durumda mecidiyeköy'den 120'ye binip kadıköy'e çift biletle giderek, oradan da pendik tarafına aktarma alabiliriz. fakat bu hatların otobüse bindikten sonra 60 ya da 90 dakikada menzile varması gerekiyor ki o da kolay bir şey değil..

    69a'dan indiğimiz ve aktarma hakkımız bulunan ikinci durumda 120'de aktarma hakkı kullandığımız için bize aktarma vermeyeceğini tahmin ediyorum. fakat ücret ödendiği için, şahsi görüşüm, ödenen ücretin de aktarma vermesi yönünde. yani çift bilet otobüse aktarmasız binersem bana çift bilet aktarması veriyor, tek bilet aktarma hakkı ile gelirsem hiç vermiyor, tek biletin ücretini aldığına göre o tek bilet için de aktarma hakkı verse ne olur ? bunun üstüne kafa yorayım biraz. şimdi (evet entryi yazarken kafa yoruyorum kusura bakmayın) ilk aktarma zaten çift bilet olan ücreti teke düşürüyor, aktarmayı kullanıyorum, şimdi bu bana aktarma verse 120'den indikten sonra, inmeden öncekinin aynısı bir aktarma hakkım olacak. bu garip gelebilir ve aktarma kullanılan çift bilet hatların aktarma vermemesi normal kabul edilebilir. peki ben çift bilet hat yerine iki tane tek bilet hatta peş peşe binseydim ne olacaktı ? ilkinde aktarma hakkını kullanacak, ücretsiz binecektim, ikincisinde de ücret ödeyip aktarma alacaktım, böylece elimde ödenmiş 1 ücret ve 1 aktarma hakkı olacaktı; yani aynı şey olacaktı zaten. hattâ aktarmam ikinci otobüse bindiğimde başlayacağından ben zaman bakımından da avantajlı duruma geçecektim. bu açıdan bakınca da çift biletli iett hatlarında aktarma kullanılsa bile ücret ödenen kısım kadar aktarma hakkı verilmesi normal geliyor. bu durumda hem zaman dezavantajı var, hem de zaten o otobüsün o sürede menziline varacağı şüpheli. gerçi yazıda aktarma hakkının kullanılıp kullanılmamasına değinilmeksizin "kontörlü her geçiş için aktarma hakkı elde edilir" denmiş fakat maalesef bunu deneyip görme şansım olmadı.
hesabın var mı? giriş yap