• 70'li yılların ortasında kurulmuş ve gelmiş geçmiş en etkili gençlik örgütlerinden biridir. döneminde çok sayıda sol/devrimci gençlik örgütü bulunmasına rağmen "işçi-köylü,öğrenci gençliğin sosyalist kitle örgütü" olma hedefiyle diğer yapılardan farklı bir persperpektif geliştirmiştir. bir iki sene gibi kısa bir sürede on binlerle ifade edilen üyeye ve 7 bölgede 40'ın üzerinde şube ve temsilcilik sayısına ulaşmıştır. dünya devrimci gençliğinin en önemli ulusalüstü örgütü olan ddgf'ye (dünya demokratik gençlik federasyonu) türkiye'den üye olan ilk ve tek sol gençlik örgütüdür. ild adıyla liseliler arasında da geniş bir tabana ulaşmıştır. ayrıca genç çıraklar arasında büyük bir örgütlülüğü yakalamıştır.
    nerdeyse iç savaş koşullarının yaşandığı 70'li yılların sonunda gençliğin anti faşist direnişinde önemli bir yer almıştır. başta ülkücüler olmak üzere halkın kurtuluşu, aydınlık çevresi (bugünkü işçi partisi) gibi bazı grupların saldırılarında kadın, erkek 100'ün üstünde üyesi şehit olmuştur. 80 darbesiden önce sıkıyönetim komutanlıklarınca igd şubeleri kapatılmaya başlanmış ancak igd'liler "ilerici gençler" adıyla mücadeleye ara vermemişlerdir. istanbul, ankara, izmir'den sonra batman, antalya, mersin, adana gibi iller igd'nin çok güçlü olduğu yerellerden bazılarıdır. 12 eylül darbesinden sonrada "ileri" dergisinin etrafında ve "ilerici gençler" adıyla örgütlenmeye ara vermeden devam eden igd'liler 80 sonrasında öğrenci gençlik mücadelesinin yeniden yükselişe geçmesine katkı koymuşlardır. 80'lerin sonunda tüm dünya solunu etkisi altına alan gorbaçovçu çizginin getirdiği dağınıklık sonucu çalışmalar sekteye uğramış olsa da uzun tarihinde çeşitli adlar altında çalışma yürütmek zorunda kalmış olan ilerici gençler bugün tüm-igd (tüm ilerici gençlik derneği) adıyla varlığını arttırarak sürdürmeye devam etmektedir.
    (bkz: #18229492)
    (bkz: tüm igd)
  • çıkardığı gazetenin adı ilerici gençlik değil ilerici yurtsever gençlik olan dernektir.

    gazetenin bu isimle çıkmasının öyküsü şöyledir;

    1975 yılında benzeri çizgilere sahip bir kaç politik yapı, ortak bir gençlik örgütü ve gençlik gazetesi oluşturmak için görüşmelere başlamışlardı. bu görüşmelerde kimler vardı? o dönemde türkiye sosyalist işçi partisi'nden (tsip) henüz yollarını ayırmış ve öncü adlı bir gazetenin çevresinde örgütlenmiş genç sosyalistler birliği (gsb) örgütünün başkanı baykal gürsoy; o sıralarda yeni kurulmuş ikinci türkiye işçi partisi taraftarı gençler adına akın istanbullu; o dönemde illegal olan ama ismail bilen yönetiminde yeni bir atılıma kalkışmış türkiye komünist partisi'nin (tkp) görüşlerini savunan gençler adına ahmet muhtar sökücü ve daha bir kaç kişi...

    bu kişiler ilerici, demokrat, yurtsever, devrimci, sosyal-demokrat, sosyalist ve -o sıra açıkça yazılamasa da- komünist gençlerin ortak bir gençlik örgütlenmesi ve ortak bir gençlik gazetesi çevresinde toplanması için çok iyi niyetli bir çaba içindeydiler.

    ancak gerek o sıradaki politik yoğunlukların politikaya ve gençliğe bakışlarındaki kısıtlar, yanlış teori ve pratik arayışları, kötü strateji ve taktikler, gerek üst düzeydekilerin kariyer hesapları ve gerekse işin doğallığına dair dertler nedeniyle iş yürümedi. herkes birden kendi yolunda yürümeye karar verdi ve gençlik hareketindeki bu kırılma, aslında bir dönüm noktasıydı, üstelik ülkedeki ilerici, devrimci, sosyalist harekete de ilişkindi ne yazık ki...

    sonra ne mi oldu?

    tip'li gençler ortak gazete olacak olan ilerici gençlik gazetesinin isim hakkını ellerinde tuttular ve bir iki sayı kendi çizgilerinde çıkardılar. sonradan genç öncü adıyla bir de gençlik örgütü oluşturdular. 12 eylül 1980'de kapatıldılar.

    gsb çizgisindekiler sosyalist gençlik adlı bir gazete çıkardılar. bu gazetenin de ömrü çok uzun olmadı. bir yıl kadar sonra , ana politik akımlarının tkp'ye katılması ve öncü gazetesini kapatmasıyla, kendileri de gsb'yi kapatıp çoğunlukla igd'de toplandılar.

    o dönem iyöd-muhalefet adıyla bilinen ortak çalışmadaki tkp'li gençler de kendi yollarına gitti. tkp çizgisinde ilerici gençler derneğini (igd) oluşturdular. örgütün gazetesi olarak da ilerici yurtsever gençlik gazetesi çıkarıldı.

    gazetenin isminin yazılış biçimi ilginçti. yeni versiyonuna bakınca anlaşılıyor dediğim: http://site.mynet.com/…rtsevergenclik/iyg/index.htm

    ilerici gençlik ismini kaptırdıkları için kırmızı logodaki ilerici sözüğünün altına daha küçük puntoyla ve siyah olarak "yurtsever" sözcüğü eklendi ve gazete öyle de çıktı.

    ilk başlarda, tıpkı igd gibi onun da amacı ilerici, devrimci, yurtsever, sosyal demokrat, chp'li gençleri bir araya getirmekti. ancak zaten işin başında bölünme olduğu için, bu sözler diğerlerinde olduğu gibi burada da esas olarak kağıt üstünde kaldı. zaten giderek hem dernek hem de gazete bu amacını unutup dar amaçlara seslenmeye, sadece komünist gençlere doğru evrildi. 1980'lere doğru ise artık bir tür komsomol örgütü ve gazetesi gibi davranmaya başlamıştı. sayıca sınırlı bir gelişim sağlarken, potansiyel daraltmak böyle bir şeydi herhalde.

    tam bu sıralarda diğer bir bölüm devrimci gencin çıkardığı dergiler de şöyleydi:

    (bkz: devrimci yol)
    (bkz: kurtuluş sosyalist dergi)

    maocu eğilimdekiler:
    (bkz: halkın kurtuluşu)
    (bkz: halkın yolu)
    (bkz: halkın birliği)
    (bkz: halkın gücü)

    şimdinin ulusalcısı yaşlı maocu doğu perinçek'in sesi olarak da:
    (bkz: halkın sesi)

    zorunlu not: yanlışlıklar ve eksiklikler, eğer iletilirse mutlu olunur ve mutlaka eklenir, değiştirilir.
  • türkiye'ye, 1978 ve 1979 yıllarında, izmir'de yapılan güzel bir politik müzik etkinliği kazandırmış gençlik hareketi.

    (bkz: kırmızı karanfil müzik festivali)
  • ben igd'nin komsomol gibi olmaya doğru ilerlemesini hiç doğru bulmamiştım... igd'nin kağıt üzerinde kalmış geniş çerçevesi bana hep daha doğru gelmiştir. çünkü geniş birlik oluşturmak ve onu bir arada tutmak hep daha zordur olmuştur. ayrışmak ise genellikle daha kolaydır. nitekim biraz siyasetin doğal akışı biraz da igd, tkp'nin kendini beğenmişlikleri nedeniyle igd daralarak büyüdü. sonra da önce ikiye bölündü, o iki parça da zaman içinde başka bölünmelerle eridi.

    igd'nin, geniş çerçeveli gençlik örgütü kurmak için oluşturduğu tanımın kağıt üzerinde kalmışlığına hep hayıflanırım. ancak geçmişe sadece hayıflanılmaz, ondan ders de çıkarılır. tam da bu yüzden genç sivilleri beğeniyorum. hem ilerici, demokrat, çok kültürlü ilkeleri var; ayrıca hem geniş, hem yaratıcı hem de çalışkanlar... kendine sol parti diyen bazı kuruluşlara bu yüzden ayrı gençlik örgütü kurmamalarını öneriyorum. genç sivillere destek olsunlar...

    ha kimimizin aklına hemen "çelik çekirdek" ne olacak, sorusu gelmiştir... ben zaten o çelik çekirdeğin de "parti gibi olmayan parti" olmasını öneriyorum... 30 yıllık dünya, türkiye ve kişisel deneyimlerimin sentezi bana bunları öğretti.
  • 1976'da yusuf küpeli'nin görüşlerinden etkilenen, thkp c kökenli ama işçi sınıfının öncü olması gerektiğine inanan öncü hareketinin tkp'ye girmesiyle igd kitlesellikte ve militanlıkta sıçrama yaptı. ancak, yaşamın da kimi etkileriyle yönetim, yeni militanlıklarından pek hoşnut olarak igd'yi önce rms (remsistler) sonra da komsomol kıvamına getirdi. kendi elleriyle örgütün içindeki çok sayıdaki ilerici unsuru "komünistleştirmeye" çalıştı, ki bu, gençlik örgütünün hem ilericiliğine hem de genel olarak komünistliğe zarar verdi. bunun acısı sonradan çok çekildi ama bu konular da hiçbir ortamda güzelce konuşulamadı.
  • 5 ocak 1976 tarihinde kurulmuş ve 1979 yılında sıkıyönetim mahkemesinin kararıyla kapatılmış olan ve tüm-igd adıyla varlığını sürdüren derneğin geleneğinin 35'inci yılı, 2 ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilecek bir etkinlikle kutlanacaktır. işçi sınıfının yolunda yürüyen tüm dostlar davetlidir.

    "35. yılımızı kutluyoruz! ilerici gençler derneğin’den tüm ilerici gençlik derneği’ne, gelenekten geleceğe işçi sınıfının, emeğin yolunda yürümeye devam ediyoruz. tam 35 yıldır.

    35. yaşımızı büyük bir çoşkuyla kutluyoruz! bu kutlamaya tüm dostlarımızı, herkesi davet ediyoruz.

    “ne geçmiş tükendi ne yarınlar, igd’den tüm-igd’ye, igd 35 yaşında!”

    yer: mimarlar odası, kemankeş mh. mumhane cd. no:31 karaköy - istanbul
    tarih: 2 ocak 2011
    saat: 14.00"

    kaynak:
    http://www.ilericigenclik.org/…-yilimizi-kutluyoruz
  • (bkz: zafer kaygın)
  • ığdır havaalanının iata kodu.
  • (bkz: tüm-igd)
hesabın var mı? giriş yap