• kiliseler oldukça bakımsız.doğa muhteşem turların bitişini müze gezisi oluşturuyor.müzelerde kilise gezisi sırasında yoğunluktan ve tarihi eserler zarar görecek diye çekim anlatım yapmak yasak olduğu söylendi.netekim kış dönemi gittiğimizde; her kilisede ( daracık alanda) ikişer görevli var.foto çekmenin tarihi eserlere zarar vereceğini belirten zihniyetten o ikişer aralarına ısınmak için ufo aldıklarını görünce inanamadım.üstelik o kadar turist içinde baldırını ayrı bacağını ayrı ısıtarak sanki gösteri edasıyla işini yapıyor.ülkemin en güzel reklamı.sizin anlayacağınız hem bakımsız,hem anlayışsız insanlarla dolu bir yer olmuş.
  • buraları okuyup çok büyük beklentilerle gittim. iç anadolunun bağrında bir vaha olduğunu düşünüyordum. aslında öyle ama... amaya gelecek olursak gözlemlerimi yazmak istiyorum. her şeyden önce vadiye giden yol çok kötü. ben belisırma köyü tarafından gittim. yol mucurlu ve arabalar taş fırlatıyor haliyle. bir şekilde vardım oraya.girişin hemen yanında teyzeler bir şeyler satıyorlar. bunda bir sıkıntı yok. fakat orası otopark olduğu için haliyle arabalar duruyor. arabayı park edip indim etrafa göz gezdiyordum. o sırada duyduğum küfürlerle şok oldum. 15 yaşlarında bir oğlan çocuğu bu tatilcilerin ağzını yüzünü sikcem arabaları buraya koyuyorlar dedi bağırarak. şok oldum. dönüp ters ters baktım. sen üzerinden para kazandığın insana nasıl bunu dersin? amacın ne? her neyse. giriş ücreti 36 lira. beli sırma köyünden giriş yaparsanız basamak inmek zorunda kalmıyorsunuz. girişimizi yaptık. gerçekten muhteşem bir manzara. vadide akan melendiz çayı o serinlik o cıvıltılar. bir taraftan yaşanmışlıklar. yol boyunca mağaralar kiliseler... ama gel gelelim ki kiliselerin içine etmişler. tarih ya o tarih. kilise resimlerinin üzerine bizim türkler isim kazımışlar. hatıra yazmışlar. 1200 bilmem kaç yılında kayaya oyulan mağara kilisenin içine arkadaşlar. ne kadar boş ve eğitilmez olduğumuzu bir defa daha gördüm. oraya bir sürü turist geliyor. yazıklar olsun.

    vadinin içinde bir çay bahçesi var. fiyatlar çok şişirilmiş. belisırma tarafında restoranlar var. biz belisırma restorana girdik. yiyecekler oturma yeri fiyatlar iyiydi. ama wc berbat. bakın arkadaşlar oraya günde bir sürü turist kafilesi geliyor yemek yiyor. güzel mekan yapmışsın. tuvalete özen göstersen ne oluyor sanki. yaptığımız her iş yarım. ben turist olsam ve tuvaleti görsem yazıklar olsun derim. herkes sadece para kazanmanın peşinde. bir kişi de demiyor ki ben bu paranın karşılığını hakkıyla vereyim.

    genel olarak tarihi yerdeki esnaflar berbat durumda. çağa ayak uyduramamış geri kafalı bir zihniyet. ülkemizde o kadar işsiz üniversite mezunu varken bu fosillerin hala orada olup turistik yerlerimizi böyle rezil etmesi içler acısı. bırak gençlere neler yapacak gör. hevesim kursağımda kaldı neticede.
  • giriş ücreti 36 lira olduğu için 60 liraya müze kart alıp girmek daha mantıklıdır. vadi başı gişesinden girildiğinde yaklaşık 350 basamak merdivenden vadiye inilmektedir. aşağı inildiğinde kuzey yönünde 3,75 km mesafede belisırma gişesi bulunmaktadır. belisırma'ya kadar olan yürüyüş güzergahında belirli noktalarda dinlenme mekanları bulunmaktadır. belisırma gişesinden çıkıldıktan sonra kuzeye doğru 7 km gidildiğinde selime beldesine varılmaktadır. ancak belisırma-selime arası herhangi bir dinlenme, yeme-içme yeri olmadığından dolayı yanınızda su, atıştırmalık yiyecek vb. bulunursa bir sıkıntı çekmezsiniz.

    vadi başı gişesinden alınan biletle tekrar belisırma gişesinden girebilirsiniz. bu arada yürüyüş parkurunda oldukça fazla ot, çalı-çırpı olduğundan dolayı bacaklarınızın zarar görmesini engelleyecek uzun kıyafetlerle gitmenizi öneririm.

    harita için https://eksiup.com/p/wx108506cbud
  • aksaray iline bağlı ıhlara vadisi’ne göreme’den yaklaşık 75 dakika’da varılabiliyor. vadiye giriş 2019’da 36 tl. müzekart da geçerli.

    volkanik kayaçların melendiz çayı tarafından aşındırılmasıyla oluşmuş ıhlara vadisi, dünyanın içinde yerleşim olan en büyük 2. kanyonuymuş. toplamda 18 kilometre uzunluğunda, 120 metre derinliğinde olan vadinin 4 kilometresi yürüyüşe açık. tamamen çorak bir bozkır olan kapadokya coğrafyası içinde yemyeşil bir vaha olmuş resmen burası. çeşit çeşit ağaçlar, bitkiler ve hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

    ıhlara vadisi aynı zamanda ms 3.yüzyıla dayanan bir yerleşim alanı. ilk hristiyanlar kapadokya gibi buraya da gelip yerleşmiş ve birçok ibadethane yapmışlar. vadiyi gezerken birçok kiliseye denk gelebiliyorsunuz. toplamda yüzden fazla kilise olduğu söyleniyor tüm vadide.

    öncelikle 300 küsür basamaklı merdivenlerden inerek başlıyor parkur. daha sonra trekking benzeri ama rahat bir yol ile devam ediliyor. biraz yürüyüşte sonra nehrin kıyısında kazlar ve ördeklerle beraber çay içebileceğiniz küçük bir tesis alanı da mevcut.

    ıhlara vadisi’ni kendiniz gezebileceğiniz gibi rehber eşliğinde bir keşfe de katılabilirsiniz. özellikle ıhlara vadisi kiliseleri hem eski olması hem de kayalara oyularak yapılmış olmasıyla görülmesi gereken yapılar. görebileceğiniz ıhlara vadisi kiliselerinin başlıcaları arasında yılanlı kilise, karanlık kale kilisesi, eğritaş kilisesi, sümbüllü kilise, ağaçaltı kilisesi, pürenli kilisesi ve kokar kilise bulunuyor.

    ıhlara vadisi ile ilgili yazı ve fotoğraflar için:
    http://bigunyineyoldayiz.com/ihlara-vadisi/

    kapadokya'da gezilecek noktalarla ilgili öneriler ve fotoğraflar için:
    http://bigunyineyoldayiz.com/…padokya-gezi-rehberi/
  • özellikle küçük çocuklu aileler için 10'larca merdiven inip çıkmak sorun teşkil ediyor. çocuklu aileler gitmeden önce bunu dikkate alması gerek.

    yalnız böyle heybetli bir kanyonda doğa yürüyüşü yapmak harikulade bir his, yürüyüş parkuru içinde yaklaşık 4km sonra akar su üstüne kurulmuş ahşap evlerde gözleme yiyip, su içindeki kazlar ile bu gözlemeler paylaşılırsa hayat bir süre için çok güzelleşiyor.
    iki yıl önce gittiğimde vadi içi kliseler biraz bakımsızdı, umarım düzeltmişlerdir. kapadokya içinde mutlaka görülmesi gereken bir doğa harikası.
  • kesinlikle görülmesi gereken bir doğa harikası
  • tamamiyle kar altındayken gittiğimiz, güzelliği karşısında aklımızın çıktığı muhteşem vadi. kış dönemi olduğu için akarsu gürül gürüldü. kar üzerinde bir çok hayvanın (kurt, çakal gibi) ayak izi vardı. bütün bunların yanında bir de sağlı sollu yaklaşık on bin konutun oyulmuş olması vadiyi tam bir dünya harikası yapıyor. şimdiye kadar gitmemiş olduğumuz için çok kızdık kendimize..
  • inerken çok güzel görünüme sahip çıkarken ise ızdırap olan yerdir.

    çok erken gitmeye gerek yok saat 9:30 gibi açılıyor erken giderseniz kültür bakanlığını memurlarını bekleyebilirsiniz yanınızda müze kartınızı alın yoksa kapodokya bölgesi için başlangıç noktanız ise müze kartı temin edin.

    merdivenleri çok dik yukarıda ki entrylerde bahsedildiği gibi çocuklarla giderken dikkatli olun yada çocuk götürmeyin.

    kiliselerin biribirine uzaklığı bayağı uzak bu yüzden 1-2 sini gezdikten sonra sıkılacaksınız ortada ki meydanın tadını çıkarın biraz dinlenin vadi fotoğrafları çekmeniz faydanıza olacaktır.
  • giriş ücreti 45 tl olan vadi.o paraya kesinlikle değmez.toplamda 1000 adet merdiven inilip çıkılıyor bununla beraber görülecekler irili ufaklı kiliseler .bu yüzden gezilmesi gereksiz bir yer ve gereksiz bir yorgunluk kalıyor geriye.bebeklilerin gitmesi kesinlikle önerilmez.
  • giriş ücreti 7 kasım 2020 itibariyle 45tl olmuştur
    ancak 60tl ye 1 senelik müzekartı alabilirsiniz vr bu kartla nevşehirde de bir çok ğcretli müzeden faydalanabilirsiniz
    içerisindeki çay bahçesinde
    çay 4
    kahve 8
    gözleme 15 tl olmuştur.
    otopark ise 10 tldir
    2 kişilik 150-200tllik bir bütçeyle güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir havanızı değiştirebilirsiniz
hesabın var mı? giriş yap