• cinnet aninda dil surcmesi nedeniyle yanlis soylenmis bir kizginlik cumlesi, asli soyledir :

    "bir ihsan bu kadar sitki olabilir! yeteeeer!"
  • f klavyenin babası.

    1925 afyon doğumlu olan ihsan sıtkı yener, (bugünkü ismi ile) marmara üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'nde öğrenimini 1946'da tamamladıktan sonra 1957'de abd new york üniversitesi işletme bölümünde ölçme ve değerlendirme konularında lisansüstü eğitimi almış. doktorasını da 1958'de yapan yener, pek çok okulda daktilo ve steno dersleri vermiş. 1956'da türkiye'nin de temsil edilmesini sağladığı intersteno uluslararası bilgi işlem federasyonu'nun onursal başkanı olan yener; kuruculuğunu yaptığı şampiyon kursları'nın yönetiminin yanı sıra, on parmak yöntemi ile klavye kullanımını öğrettiği yetenekli öğrencilerini dünya şampiyonalarına hazırlıyor.
  • (bkz: #3121988)...
  • bir türk tarafından, rahatça türkçe yazabilmek için geliştirilmiş türk klavyesidir. türk dil kurumunun türkçe'deki harf sıklıklarını inceleyerek, bu istatistiğe dayalı olarak geliştirdiği klavye düzenidir. bu tasarım ile kullanıcı yüzde 49 sol ve yüzde 51 sağ elini olabildiğince dengeli kullanabilmekte, daha rahat türkçe yazabilmektedir.
  • bugün vefat etmiş bir kültür kahramanımız.

    http://t24.com.tr/…i-yener-hayatini-kaybetti,358080
  • klavye kullanmayı henüz bilgisayarlarda ğ, ş, ı, ç bile olmayan katıksız amerikan q'sunun dışında klavye olmadığı yıllarda, ama ihsan sıtkı yener'in f klavye için hazırladığı bir kitaptaki alıştırmaları q'ya uydura uydura tek başıma öğrendim. f klavyeler erişilebilir olduğunda istesem ve uğraşsam da bu düzende on parmak yazmayı öğrenemedim, iş işten geçmişti.

    bir dönem oturduğum sokakta onun kurup işlettiği şampiyon daktilo kursları vardı. bazen koca bir sınıftaki onlarca daktilodan aynı anda yükselen ritmik tuş sesleriyle satırbaşı zillerini durup dinlemek eğlenceli olurdu.

    bir gün hayatını ve f klavyeyi nasıl geliştirdiğinin hikâyesini okuyunca hayran kaldım yaptıklarına. türk alfabesinin modern dünyada modern yöntemlerle bütünleşmesi için muhteşem işler başarmış sessiz bir kahramanmış meğer. büyük ustalar gibi, hayatını işine adayarak yaşamış, mücadelelerini sessizce ve başarıyla vermiş ve en mühimi emeklerinin karşılığını alarak yaşamış bahtiyar bir insan geldi geçti... nur içinde yatsın.

    onun eseri olan f klavye üzerine pek hoş bir yazı

    ek: ümit kıvanç'ın f klavye üzerine yazdıkları

    edit: bağlantıyı yeniledim
  • nur içinde yatmasını dilediğim güzel insan...

    hakkındaki belgesel için buyrun
  • vefat haberi ıntersteno türk grubu başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama ile duyurulan, f klavye'nin mucidi. rahmetle.

    “ihsan yener hocamız, kendisini f klavyeye adamış, binlerce öğrenci, yüzlerce öğretmen ve onlarca dünya şampiyonu yetiştirmiştir. 1955 yılında türk dili ve alfabesine en uygun olan f klavyeyi icat ederek, klavyenin on parmakla, bakmadan bilimsel olarak kullanılması metodunu geliştirmiş ve türkiye’ye armağan etmiştir. 91 yıllık ömrünü f klavyeye ve on parmakla bakmadan bilimsel yazma metoduna adamış değerli ihsan yener hocamızın vefatı, yetiştirdiği bizleri derinden sarsmış olup tüm camiamıza, kederli ailesine ve türk milletine başsağlığı dileriz. allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”

    medium.com kurucularından marcin wichary de “sadece türkçe bir daktiloya bakarak diller hakkında öğrendiklerim” başlıklı yazısında f klavye diziliminden nasıl etkilendiğini anlatmıştı.

    (bkz: f klavye daktilo ile dil hakkında öğrenilenler/@minnoklokumcuk)
  • geliştirdiği klavye düzenini okurken "ef klavye" diye okuduğumu farkettim. izlediğim belgeselde ilk olarak bunu "ef" değil "fe" düzeltmesi tebessüm ettirmişti.
  • 1930’lu yıllardan başlayarak 10 yıl süren süren çalışmaları sonucunda milli klavye dizinini milli eğitim bakanlığına sunan, f klavyenin fikir babası.
    2016 hayata gözlerini yummuş olan büyük insan.
hesabın var mı? giriş yap