• oncelikle (bkz: ikram)

    gameforge'un yeni oyunu. klasik gameforge konseptleri gene var. yani zamana dayali bir browser oyunu. oyunu tanimlamak icinse kisaca, o kadar kapsamli olmasa da browser tabanli multiplayer port royale diyebiliriz.

    http://www.ikariam.org/
  • başlandığında bir türlü bırakılamayan bir browser oyunu. benim deyişimle sabır oyunu. oyunun içeriğini özetlemek gerekirse bir dünya üzerinde bir çok ada bulunuyor. her ada üzerinde 5 ten fazla şehir bulunuyor, her şehir 1 kullanıcıya ait oluyor. bina ya da herhangi birşey yapmak için oduna ihtiyaç duyuyorsunuz en başta. her adada 1 oduncu kampı var ve o adadaki bütün oyuncular o oduncu kampında işçilerini çalıştırıyorlar. elde ettikleri odunları bina yapmak dışında oduncu kampına bağışlarlarsa oduncu kampı seviye atlıyor ve daha fazla işçi çalıştırabiliyorsunuz.
    her adanın kendine ait tapınağı var, her tapınağında kendine ait özellikleri var. özelliklerden yararlanmak için tapınağa altın bağışlıyorsunuz. bu özellikler şu şekilde olabiliyor:
    gemilerin fiyatı düşüyor, defansları artıyor vb..
    veee her adanın kendine ait özel lüks kaynağı var. sülfür, kristal, üzüm ve mermerden biri olabilir bu lüks kaynak. şehirinizi geliştirdikçe odun dışında kaynaklarda kullanmanız gerekiyor. adanızda sülfür kaynağı varsa sadece sülfür çıkarabiliyorsunuz. diğer kaynakları bulmak için başka adalardaki oyuncularla temasa geçip elinizdeki kaynakları takas ediyorsunuz ya da ticaret merkezi kurup kaynaklarınızı satışa sunuyorsunuz.
    tabi bu anlattığım şeylerin hepsi ben şunu yapiyim bunu yapiyim diyerek olmuyor.oyuna en başında sadece bir belediye binasıyla başlıyorsunuz. belediye binası seviyesi arttıkça şehirde yaşayan insan sayısı artıyor, bu da daha fazla işçi bulabilmenizi sağlıyor. fakat işçi sayısı arttıkça ülke geliri düşüyor. vatandaş sayısı arttıkça ise gelir artıyor. belediye binasından sonra akademi binası kuruyorsunuz. orada bilim adamlarınız oluyor. bir sürü konuda araştırma yapıyorlar. lüks kaynağınızı çıkarmak için zenginlik isimli bir araştırma yapmanız gerekiyor. taş atıcı dışında bütün askerleri görebilmek ve yetiştirebilmek için profesyonel ordu araştırmasını yapmanız gerekiyor vs.. akademi binası seviyenizi arttırdıkça bilim adamı sayısını arttırıyorsunuz, bilim adamı sayınız arttıkça yaptığınız araştırmalar hız kazanıyor.
    daha sonra asker yaratmak için bir kışla ve ticaret gemilerini yapmak için bir ticaret limanı kuruyorsunuz. kışlanın seviyesi arttıkça asker yapım süresi azalacak, ticaret limanının seviyesini arttıkça limanda gemiye mal yüklenmesi hız kazanacaktır.
    geliştikçe taşmak isteyeceksinizdir, isteyin en doğal hakkınızdır. başka adalara ya da kendi adanıza koloniler kurabilirsiniz. fakat bu koloniler kendi öz şehirinizde kurduğunuz saraya bağlı olacaktır. sarayın seviyesinin artması koloniler hakkında daha fazla imkan sağlayacaktır. (kolonilerdeki vali konaklarının seviyeleri ana şehirdeki belediye binasının seviyesiyle aynı olmak zorunda yoksa bozulma oluyor)
    başkalarının şehirlerini asker gönderip yağmalayabiliyorsunuz. yağmalanmak istemiyorsanız seviyesi yüksek olan bir sur ve seviyesi yüksek olan bir depo kurmanızı öneririm. geliştikçe şehirleri abluka altına alabiliyorsunuz.
    tabi ki herşey savaş değil. oyunda diplomasi denen birşey bulunuyor. diplomasi sayesinde anlaşmalar yapabiliyorsunuz. müttefik kurduğunuz takdirde müttefik olduğunuz kişinin şehirini koruyabiliyorsunuz ya da o sizi koruyabiliyor. ittifak kurmak için diplomasi puanlarına ihtiyaç duyuyorsunuz. ittifak kurduktan sonra anca beraber kanca beraber olayı başlıyor.* ayrıca başka şehirlerin mal varlığından, askeri durumundan kısacası yaptığı işlerden haberdar olmak istiyorsanız şehire casus gönderiyorsunuz. fakat onunda bi riski var yakalanabilir suru geçemeyebilir vs.. bunun içinde onunda seviyesini arttırmanız gerekiyor. eee amaç ne diyorsanız, sıkılana kadar oynamak en güçlü olmak. her browser oyunu gibi bunun da pek farklı bir yönü yok. sabır sınıyor. bu da böyle bir oyun. **

    (bkz: alıntı değil alınteri)**
  • an itibariyle basladıgım oyunda, klasik gameforge oyun tarzının görüldüğü, daha onceki bu tarz oyunlara göre çok daha detaylı ve güzel yapıldığını söyleyebileceğim web-tabanlı oyun..
  • biraz once 4. kolonimi kurarak artik rahata erecegim oyun. ceviri yaparken bizden istedigi uzun zaman dilimleri guzel oluyo cidden, bi nevi sabiti oluyo insanin bu oyun uzun gecelerde..bi de vietnamli bi lavukla cikan dalasmalar sonunda ondan habersiz bsvurup onun alliance'ina girdim. su an vietnamli dgd?swet 'nam gibi konusan adamlarin clanindayim resmen.
  • oyunu türkçe oynamak için
    http://www.ikariam.net/
  • turkce cevirisinde yer yer eksikliklerin oldugu oyun.
    bide biz* biseyi yapıyosak en iyi sekilde yapmak zorunda oldugumuz icin, ittifaklar saldırılar falan oyunun biraz bokunu cıkarmıs durumdayız sanki.basından kalkmadan yasamadan sadece oynayan bi kesim var, eğer sesimi duyuyolarsa dısarı cıkıp biraz hava alsınlar.
  • güzide çevirisi için; (bkz: silmek) (bkz: cevaplamak)
  • oyunda admin veya moderatör yoktur, an itibariyle saldım çayıra mevlam kayıra ilerliyoru.
  • türkçe versiyonunda henüz bir sözlük ittifağına rastlıyamadığım oyun.
  • ikariam plus geldi, mertlik bozuldu efendim. nasıl mı? şöyle ki, eski zamanlarda fazla hammaddeye sahip olmanın yolları: sağı solu yağmalamak, liman kuşatmak, "bir kere yağmaladım yine yağmalarım ama sen bana düzenli olarak şu şu kadar mermer yollarsan durulabilirim" benzeri tehditlerle sağdan soldan haraç toplamak gibi savaşçıl yöntemler ya da hammadde kaynaklarına odun bağışlayıp seviyelerini artırmak, akademi'de "yardımcı eller" araştırmasını yapıp daha fazla işçiyi madenlere göndermek gibi barışçıl yöntemler kullanabiliyorduk. şimdi ise bunları yapabilmek için kredi kartımızı ikariam'ın pos cihazından geçirmemiz yeterli oluyor.

    peki bu eklenti ikariam'ın kalbimizdeki yerinde bir değişiklik olmasına yol açabildi mi? haayır. uyku saatlerimiz hâla bina seviye artırımının tamamlanacağı, düşman şehrin limanını kuşatacağımız zamana göre ayarlanıyor, hâla mermer odun hesabı yapıyor, ticaret merkezi'nde "gel abla kristal camın hası burda" diye mal satmaya çalışıyoruz. iş ortamından ve günlük kaygılardan uzaklaşıp kafa dağıtmamızı sağladığı, bizi keyiflendirdiği için seviyoruz ikariam'ı.
hesabın var mı? giriş yap