• hz. ibrahim'in hikayesinin kur'an ile eski ahit'te farklı biçimde anlatımından kaynaklanan durumdur.

    eski ahit'te kurban edilmeye götürülen oğul ishak iken, kur'an'a göre ismail'dir. ayrıca kurban olayının gerçekleştiği yer de mekke değil, kudüs'teki moriah dağı, yani harem-üş şerif'dir. (edit: kur’an’da kurban edilecek çocuğun adı ismail olarak açıkça belirtilmiyormuş ve ismail oluşu hadisler gibi kaynaklara dayandırılıyormuş. diğer yandan eski ahit’teki hikayede geçen kişinin ishak olamayacağı, olay olduğu sırada çok küçük olduğu da düşünülüyormuş. uyarı için @telaki'ye teşekkürler). öte yandan, yahudilik öncesi gelenekte ilk doğan erkek kurban edildiğinden kurban edilecek çocuğun ismail olması daha mantıklı.

    bu durumun bir yorumuna göre yahudi ve hıristiyanlar ishak'ın soyundan geldiğini düşünürken, islam ismail'in soyundan geldiğimiz kabulüne dayanır. bu nedenle de kurban bayramı müslümanlığa özgü bir bayram halini almıştır. her iki bayramın da zaten islam öncesi var olan bahar ve yaz festivallerinin islam'a uyarlanmasından doğduğu düşünülür.

    öte yandan, musevilikte hayvan kurban etme geleneği de vardır ama süleyman tapınağı'nın yıkılmasıyla askıya alınmıştır ve ancak mesih yeryüzüne döndüğünde yeniden uygulanacaktır. hıristiyanların kurban geleneğini ortadan kaldırması ise hz. isa'nın en büyük ve nihai kurban olarak kendini insanlık için feda ettiği inancına dayanır, ondan sonra hiçbir hayvan kurbanının anlamı kalmamıştır.

    kaynak: (bkz: https://www2.kenyon.edu/…ce%20to%20self-sacrifice.)

    kurban geleneğinin kökenine gelirsek, bu gelenek aslında semavi dinler öncesinde ilk doğan çocuğun (bazen de ilk erkek çocuğun) bereket ve korunma için pagan tanrılarına kurban edilmesi şeklinde başlamış. örneğin fenikeliler bir savaşı kaybedeceklerini fark edince tüm çocukları bir kuleye toplayıp, ağızlarına şeker doldurup kuleyi ateşe vermişler ve ne hikmettirse savaşın da talihi bundan sonra dönmüş. zaten eski yunan'da da hayvan kurbanı var, örneğin homeros'un ilyada destanında agamemnon 100 öküz kurban eder, tanrıça artemis razı olmayınca da mecburen kızı iphigenia'yı kurban eder ki rüzgar dönsün, savaşa gidebilsinler. ayrıca içilen içkiden biraz yere dökülerek tanrılara ikram etme geleneğine de latincede "libatio" deniyor. yani şarabın bile kurbanı var. kaldı ki, artık popüler kültürün bir parçası haline gelen "günah keçisi" de kurbanla kefaret bulmak için sürdürülen bir gelenekmiş. orta asya türkleri ise kurban olarak beyaz bir ata rengarenk süsler bağlayıp sonra kurban etmek yerine azad ederlermiş.

    aslında hz. musa'nın on emrinin ilk halinde birinci madde "rahimden ilk doğan benimdir" şeklindeymiş. daha sonra revize edilerek "tanrı'nın adını gereksiz yere ağzına almayacaksın" şekline dönüşmüş. çünkü ilk halinde hala infantisid geleneği sürüyormuş.

    çocuk kurbanı bir yandan hayvan kurbanına dönüşürken, ilk çocukları kurban etmenin epey bir insan gücü ziyanlığı olmasının anlaşılması sonucunda bu ritüel bir diğer yandan da erkek çocukların sünnet edilme geleneğine dönüşmüş, zira sünnet de sembolik bir kurban etme töreni. musevilikte sünnetin doğar doğmaz yapılması da bu ilk doğan erkeği veya çocuğu kurban verme geleneğine daha yakın bir dönemde yaşamalarından. hatta bizdeki kirve geleneği pagan rahibinin rolünden evrilirken, sünnet olurken çocukların ağzına lokum doldurulması da taa fenikeliler'den kalma bir gelenek.

    kaynak: the ten commandments - a. powell davies (kitap).

    edit: ifadeler hasassiyetlere dokunduğu için uyarı geldikçe dilini yumuşattım.
  • dışarıdan bakınca sanki kurban geleneği hiç yokmuş gibi algılansa da biraz yakından incelediğimizde aslında bu dinlerde de kurban âdeti olduğunu görüyoruz.

    hristiyanlıkta isa çarmıha gerildiğinde kendini kurban vermiş. bu yüzden de kurban prensipte terk edilmiş. isa'ya tanrı'nın kuzusu denmesinin nedeni de budur. o, kurbandır çünkü. fakat buna rağmen hristiyan dünyasında paskalya bayramı diye bilinen easter'da kuzu kesmek çok yaygındır.

    ve yine gökçeada ortodoks hristiyanlarında kanlı kurban geleneği hâlâ sürdürülmektedir. meryem ana ve bazı azizlere kurban sunarlar. akıtılan kanları aynı müslümanlar gibi çoluğun çocuğun alnına sürerler. biraz dağıtırlar, kendileri de yerler.

    musevilikte ise büyük kurban ritüellerinin gerçekleştiği kudüs'teki ikinci tapınağın romalılar tarafından yıkılması sonrası gelenek sona erdirilmiştir. tapınak yeniden inşa ve aktive edildiğinde kesinlikle geri döneceklerdir. şüpheniz olmasın.
    ayrıca yahudilerin kurtuluşlarını ve sağ kalımlarını her yıl kutladıkları belirli günlerde tavuk kesmek suretiyle kurban geleneği mevcuttur. hatta bunu sadece israil'de değil, yerleştikleri başka ülkelerde bile uyguluyorlar.
  • islamin ehli sunnet tarafindaki mezheplerinin cogunda sunnet olarak kabul edilir kurban bayrami. hanefi mezhebi vacip olarak kabul eder. onlarin dayandigi ayetler neler bilmiyorum bakmak lazim ama ihtilaf oldugu acik.

    benim merak ettigim husus kurban bayraminda kesilen hayvan sayisinin dunya genelinde endustriyel olarak kesilen hayvan sayisina orani nedir? uzerime kaynak, bildiklerinizi falan atabilirsiniz.
  • koçu kesimi ibranilerde oldu. konuyu bilmeyenler için, bkz. hz. ibrahim' " hz. ismail', kurban bayramının çıkış noktası budur. " ayrıca benzer bir olay yunan mitosunda hermes de vardır. hermes gökten koç indiriyor bir insan için tıpa tıp hz, ibrahim olayına benzer.
  • islam’da kurban olayının olmasının sebebi mezheplerin çoğunun fikirbirliğine göre ibadet amacıyla kurbanı kesmenin sünnet olmasından kaynaklıdır. diğer semavi dinlerde kurban kesilmemesinin nedeni budur.
  • (bkz: kurban bayramının aslında olmaması)

    bayram kutlama geleneği islam'da yoktur aslında. kurbanı sonradan bayram haline dönüştürmek yine sonra'dan kur'an üstüne kitap yazanların işidir.
  • o zaman m.ö 861 yılına zaman yolculuğu yapıyoruz.urartular krallığı vardı bir zamanlar.dini inanışlarına göre urartu tanrıları için ritüeller halinde kurban keserlerdi. kurbanlar koyun, inek ve sığır olarak çeşitlendirilirdi.devamı için google seni bekliyor.semavi dinler ötesinde ilk çağlardan beri olan bir mevzu bu.

    kaynakların en basiti

    edit:düzeltme
  • dinlerin islamla tamamlanmış olmasındandır.
  • kurban kesmek farz değildir islam'da.
  • sözlük’ten, tdk’den bihaber bir yazarın beyanı.

    kuran doğrusu “kur’an”, kuran’da doğrusu “kur’an’da”
    hristiyanlık’ta doğrusu “hristiyanlıkta” (özel isme gelen çokluk eki, yapım eki ve sonra gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. - tdk)

    başlık açmadan, entry yazmadan insanlar neden türkçe öğrenmez anlamam.
hesabın var mı? giriş yap