• ingiliz ve fransız komutanların yakalarına taktıkları güller nedeniyle bu ismi almış olan savaş tarihte güller savaşı olarakta bilinmektedir.
  • 1455-85 yillari arasinda otuz yil boyunca ingiltere'yi kasip kavuran ic savas. lancesterli 6. henry' nin elinden taci almak isteyen york dukunun siyahlarinda bir beyaz gul, 6.henry'ninkinde ise bir kirmizi gul vardi. bu yuzden savasa, guller savasi adi verildi.
    (bkz: güllerin savaşı)
    (bkz: gülün adı)
  • a song of ice and fire hikayesine esin kaynağı olan york-lancaster savaşı (1455-1485).

    bunalım ingiltere kralı vi.henry'nin aniden hastalanmasıyla başladı. kral akıl sağlığını kaybetmişti ve etrafındaki olaylara düzgün tepki vermiyordu. york dükü richard bu durumda lord protector ilan edildi, iktidar fiilen ona teslim edildi. kral iş göremez haldeyken kraliçe bir erkek çocuk doğurdu. oğlan, kralın tek çocuğuydu ve tahtın varisi oldu; biraz büyüyünce de sadist ve şımarık veledin teki haline geldi.

    york dükü bu çocuktan fena halde rahatsızdı. kraliçenin zina ettiğini, çocuğun kraldan olmadığını iddia ederek lancaster'lara karşı karalama kampanyası başlattı. york dükünün başkentin kontrolünü ele geçirmesi üzerine lancaster'lar şehirden kaçtılar. artık savaş kaçınılmazdı.

    york ve lancaster orduları wakefield'da çarpıştı. york dükü savaşta öldürüldü ve -zina iftirası attığı- lancaster kraliçesi margaret'ın emriyle kellesi mızrağın ucuna takılıp teşhir edildi. lancaster'lar üstünlüğü ele geçirmişti. ancak york dükünün henüz 19 yaşındaki oğlu edward, babasının intikamı için meydana inip savaşı çevirmeyi başardı, lancaster ordularını art arda perişan etti, towton savaşı'nda toprağı lancaster kırmızısına boyadı -ingiltere topraklarında yapılmış en kanlı savaştır bu.

    york'ların edward böylece kral oldu, iv.edward olarak taç giydi.

    savaş meydanındaki başarılarıyla başı dönen genç edward bu noktada ciddi bir hata yaptı. fransa kralının kızıyla evlenmesi planlanırken elizabeth woodville adlı kadına aşık oldu ve gizlice evlendi. elizabeth soylu fakat önemsiz bir aileden geliyordu, gizli evlilik ortaya çıkınca skandal patladı.

    edward'ın düşmanları (lancaster grubu, evlilik haberine bozulan fransa kralı, edward'ın tacına göz diken vassalları) skandalı bahane ederek birleştiler. asıl darbe içerden geldi. edward'ın vassallarından birinin gayrımeşru çocuğu, piç thomas, başkente saldırıp ortalığı ateşe verdi. york'lar böyle bir ihaneti beklemiyorlardı ve gafil avlandılar. vassalları tarafından birer birer terk edilen edward tahtını kaybetti, savaş tekrar başladı (1470).
  • savaşın ismi, savaşta yer alan iki hanedanın armalarının gül şeklinde olmasından gelir.

    york hanedan arması olan beyaz gül

    lancaster hanedanı'nın arması olan kırmızı gül

    savaş alanı, kalkanlardaki gül armaları sebebiyle, muhtemelen birbirine dikenleriyle* vahşice saldıran biri beyaz diğeri kızıl iki gül tarlası gibi görülmüş olmalı.

    katkılarından dolayı kartalkondu'ya teşekkürler
  • (bkz: abdullah gül)
    (bkz: güliver)
  • taraflar:
    (bkz: yılmaz morgül)
    (bkz: mahsun kırmızıgül)
    (bkz: mustafa sarıgül)
    (bkz: abdullah gül)

    ayrıca: 3. richard, 4. edward, 7. henry, 4. levent
hesabın var mı? giriş yap