• öncelikle merhaba. dün sol frame’de denk geldiğim, (bkz: 19 parça kahvaltılığın 750 tl olduğu ülke) başlığında gezinirken bazı yorumları okuyunca bu entry’i yazma sorumluluğu hissettim. şimdiden uyarayım; baya uzun bir yazı olacak. bir kadın ve bir erkekten oluşan iki yetişkinin kalorik olarak, aylık harcaması gereken mutfak giderini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

    ben o başlığı açan arkadaşa da hak veriyordum. zaten dediğim gibi, bu incelemeyi de o nedenle yapacağım. sen hangi yanlışı dile getirsen cevabını saçma sapan da olsa vermeye çalışan bir kitle var çünkü.

    çocuğum var, bezi çok pahalandı dersin bu zamanda çocuk mu yapılır der.

    araç aldım, muayene ücretine yine güncelleme gelmiş, benzine de zam geliyormuş dersin, niye araba alıyorsun ki otobüs neyine yetmiyor der.

    genç kardeşlerimiz şöyle eli yüzü düzgün bir bilgisayar almak ister, fiyatlar uçtuğu için bir türlü parasını biriktiremez, istediği ürünü alamaz. şikayeti duyunca sen de bilgisayar oynama bizim zamanımızda bilgisayar mı varmış der.

    paramız değer kaybediyor, enflasyon hızla artıyor, alım gücümüz düşüyor dersin; ama olsun duble yol yaptı der.

    adam boyalı zeytin yemek istemez, içine ayçiçek yağı katılan zeytin yemek istemez, gider kaliteli zeytin alır; sen ona çok para vermişsin ben on liraya alıyom der.

    sağlıklı beslenmek, kaliteli gıdalar tüketmek istersin; yav bir şey olacak olsa otuz senedir bana olurdu ben hep öyle besleniyom der. bilmez ki sadece nefes almak bu hayatı yaşamak demek değildir.

    bu entry'mizde, yukarıda da bahsettiğim gibi iki kişilik bir yetişkin grubunun, kilo dengesinde gidebilmek, ve vitamin-mineral eksikliği çekmeden hayatlarını devam ettirebilmek için harcaması gereken mutfak masrafı üzerinde duracağız.

    ben kimim, yıllardır makro mikro beslenmesine dikkat eden; yıllardır sıkı bir şekilde kalori sayan amatör bir lifter’ım. hemen her yiyecekteki kalori durumuna hakimim.

    yazımızda; erkeğin günlük 2500 kalori, kadının da günlük 2000 kalori alması gerektiği şeklinde hesaplamalara gideceğiz. zaten türkiye'de hareketsiz bir yaşama sahip olan kişilerin çoğu, bu değerden çok daha fazla kalori aldığı için genel bir kilo fazlalığı durumu var. bu istenmeyen kilo artışında tükettiğimiz özellikle paketli gıdalardaki katkı maddelerinin de bir payı var; ama o da belki başka bir entry'nin konusu olur. bizim örneğimizde erkek kilosunu korumak için 2500, kadın kilosunu korumak için 2000 kalori alacak. yani ortalama 2250 kalori olarak hesaplayacağız.

    normalde fiziksel olarak aktif, hareketli bireyler kilolarını korumak için bahsettiğim kalorilerin çok daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. hatta temiz kilo da almak isteyen kişiler denge kalorisinden günlük 200-500 arası kalori daha fazla aldıkları için rahatlıkla 4000 ve üzerini de görebiliyorlar. ben corona öncesi yaşantımda kilomu korumak için 3750, 4000 arasında gidip geliyordum. üç aydır da kilom istediğim şekilde aynıydı. ama biz bu entry'de yine de genel gidip ortalamayı 2250 olarak hesaplayalım.

    ihtiyaçları hesaplarken, tüketilecek gıdaların daha iyi anlaşılabilmesi için aylık toplam ihtiyaçlar üzerinden gideceğiz. yani aşağıda bir yerde 100 yumurta ifadesini görürseniz öncelikle sakin olun ve telaşa kapılmayın. illa ki o sayı mantıklı bir açıklamaya sahiptir, ifadenin öncesinde ya da sonrasında bir yere bağlanacaktır.

    incelememiz, bir ay boyunca tüketilmek üzere özenle seçilmiş, makro mikro, yani kalori ve vitamin-mineral dengesi gözetilerek oluşturulmuş, sağlıklı yiyecekleri kapsayacak. öyle her gün kırmızı et, günde 5-10 yumurta olaylarına falan da girmeyeceğiz; genel kapsamda 2250 kalori alarak formunu ve sağlığını korumayı amaç edinmiş bireyleri esas alacağız.

    fiyatlar konusunda çoğunlukla migros sanal market'ten faydalanmayı düşünüyorum; tabi bariz fiyat farkına da denk gelirsem başka marketleri tercih edeceğim. uygun fiyatlı aldığım bazı ürünlerde kendi yerel marketimden de örnekler vereceğim;

    öncelikle iki yetişkinin, bir aylık olası market ihtiyaçlarını kısaca liste olarak sıralayalım. temel olabilecek gıdaları belirtelim.

    - kırmızı et (genel gitmek istediğim için miktarını fazla tutmayacağım)
    - beyaz et
    - yumurta
    - sızma zeytinyağı (yemeklerde kullanılan yağ olarak sızma zeytinyağı tercih edeceğiz. (ayçiçek yağından ve özellikle kanola yağından mümkün olduğunca uzak durmayı tercih ediyoruz.)
    - tereyağı (ölçülü miktarda esas alınacak)
    - yoğurt
    - zeytin
    - domates/salatalık
    - beyaz peynir / kaşar peyniri
    - salça
    - bakliyat
    - makarna / pilav
    - sebze
    - meyve
    - kuruyemiş

    - sucuk, sosis, salam hadi onları hiç tercih etmeyelim.
    - süt, nutella, bal, pekmez, reçel, hadi bu arkadaşları da hiç tercih etmeyelim.

    şimdi hesaplamaya başlıyoruz. hesaplamayı yaparken en minimum ölçekte hesaplamak istediğimiz için, bu grubun dışarıda hiç yemek yemediğini esas alacağız. yani evde, işte, her yerde bu yemekler sürekli yanlarında olacak şekilde hesaplayacağız.

    kalori miktarını hesaplayarak başlayalım. bu hesaplamayı yaparken %90 sağlıklı ürünler tercih edeceğiz. iki liraya bin kalori alabildiğimiz şurup ve şeker bombası çöp gıdalar tüketmeyeceğiz.

    temel olarak erkeği 2500, kadını 2000 olarak ele almıştık. birazcık hareketli yetişkin insanlar için kilolarını korumaları gereken ortalama miktar bu şekildedir. değerlerde tabi ki değişiklikler, oynamalar olabilir; biz geneli esas alacağız.

    günlük kalori ihtiyacı 2500+2000= 4500 kalori.
    haftalık kalori ihtiyacı 4500x7= 31.500 kalori.
    aylık kalori ihtiyacı = yaklaşık 126 bin kalori.

    hadi gelin şimdi bu kalorileri günlere bölelim. bunu yaparken hemen her gün tükettiğimiz gıdaları listeleyelim öncelikle.

    tüketilecek yiyeceklerin daha iyi anlaşılması için üç öğün olarak göstereceğim.

    öğün 1
    yumurta
    domates - salatalık
    peynir
    zeytin
    kefir
    kuruyemiş

    öğün 2
    bakliyat ve/veya çorba ve/veya pilav
    yoğurt
    salata
    meyve

    öğün 3
    et (daha ekonomik olması için beyaz et ağırlıklı gideceğiz)
    sebze

    gruptaki kişiler bir ay boyunca çoğunlukla bu şekilde beslenecek. sebzeler ve bakliyatlar kendi aralarında değişim gösterecek. et her gün yenmeyecek; bazı günler off verilecek. yerine başka hayvansal protein kaynakları tercih edilecek.

    şimdi biraz daha ayrıntılı olarak ele alalım. birinci öğün için,

    öğün 1
    her gün kişi başı 2 yumurta (kişi başı 150 kalori yapar )
    her gün yaklaşık 10 tane zeytin (kişi başı 100 kalori diyelim ) ortalama 50 gram zeytin.
    her gün bir büyük bardak kefir, (kişi başı 200 kalori) yani ortalama 333 ml
    her gün bir dilim kadar beyaz peynir (ortalama 60 gram, kişi başı 100 kalori)
    her gün bir avuç kadar (30 gram) çiğ kuruyemiş, fındık-badem-ceviz vs (200 kalori)

    öğün 1'de tükettiklerimiz her gün aynı olsun. ara ara kuruyemişi değiştiriyor olalım. kangal sucuk daha yağlı olduğu için bu grubumuza haftada bir kişibaşı 150-200 kalorilik ekstra bir pastırma günü tanıyalım.

    150 kalori pastırma ortalama 120 gram yapıyor. zaten azcık bir şey. yani her hafta kişi başı 120 gram, iki kişi 240 gram, bir ayda da bir kilo pastırma yapıyor. bir kilo pastırma fiyatına bakıyoruz. ben migros'ta 130 liraya buldum.

    pastırma - migros

    harcama tutarı aylık 130 tl.

    öğün 1 için diğer ürünlere göz atmaya devam edelim;

    kişi başı günlük 2 yumurta tüketiyorlar (kişiler kolesterolüne dikkat ediyor) ; haftada 14 yumurta; aylık 56 yumurta. iki kişi 112 yumurta. biz 100 yumurta diyelim.

    bu yumurtaları 3 numaralı yumurta değil de, daha sağlıklı olan 0 numaralı yumurtalardan seçeceğiz. gıda dedektifi sayfasından bu mevzuatla ilgili bölümü, bilmeyenler için aktaralım.

    " daha önce çokça belirttiğimiz gibi tr kodu başında yer alan 0,1,2,3 rakamları yumurtanın hangi yetiştirme metoduyla üretildiğini göstermektedir. bu haliyle 0: organik, 1:serbest gezen, 2: kümeste, 3:kafeste yetiştiricilik metodlarını işaret etmektedir.

    ilgili link

    ufak bir araştırma sonucunda 10'lu, medium boy, organik yumurtaların 16-25 lira arasında değiştiğini görüyoruz. biz 17 liralık ürünü tercih edelim. bu arada bu yumurtalar medium boy, yani ortalama 50-60 kalori. 150 kaloriye ulaşmak için 3 tane kırmak gerekiyor ama biz onu göz ardı edip iki tane yumurta olarak hesaplayalım.

    organik yumurta

    alternatif

    alternatif 2

    aylık yumurta harcaması > 100 yumurta için 170 lira.

    bir diğer ürünümüz olan kefirin litresi 6-9 lira arasında değişmekte marketlerde. hadi onu da, sütü alıp evde biz yapalım. litresini 5 liraya mal edelim. bir kişi bir büyükçe bardak içerek (333ml) tüketince (200 kalori) 1 litreyi 3 günde bitiriyor. 30 günde bir kişi 10 litre tüketiyor. iki kişi ayda toplam 20 litre tüketiyor.

    biz litresini 5 liraya elde etmiştik, aylık gider 100 tl.

    bu arada neden ısrarla kefir diyenleri bağırsak florası ve prebiyotik konularında birazcık araştırma yapmaya davet ediyorum. düzenli olarak kefir tüketiyorum ve hem sindirim, hem bağışıklık anlamında çok iyi geliyor.

    daha şimdiden aylık harcama 400 lira. (sadece iki kişi, ne yediler; ayda toplam bir kilo pastırma, günlük 2 medium boy organik yumurta ve bir büyükçe bardak kefir içtiler)

    domates salatalığın fiyatını es geçelim. bizden olsun.

    zeytin. bir kişi günde ortalama 10 tane kadar zeytin tüketiyordu. yani yaklaşık 50 gram kadar. ayda 30x50= 1,5 kilo. iki kişi ayda toplam 3 kilo zeytin tüketiyor.

    zeytin fiyatlarına göz atıyoruz. daha az yağlı ve daha az tuzlu olan ürünleri tercih edelim. bu arada dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta, zeytinyağı tüketmek için aldığımız zeytinlere ilave olarak ayçiçek yağı eklenmemiş olması. önemli. rengi boyanmayanlar da bir diğer tercih sebebi elbette.

    marmarabirlik zeytin

    marmarabirlik gold

    öncü salamura

    görüldüğü gibi kilogram fiyatı yaklaşık 40 tl. ayda toplam 3 kilo tüketiyorduk (günde yaklaşık 10'ar tane) 40x3=120 tl.

    520 tl oldu. (sadece iki kişi, ayda toplam bir kilo pastırma, günlük 2 medium boy organik yumurta, birer bardak kefir, 10 tane kadar zeytin.)

    beyaz peynir. hadi çok yağlı olduğu için kaşar hiç tercih etmeyelim. lezzetli, yağlı peynirleri de tercih etmeyelim. ki onlar fiyat olarak daha da pahalı. biz daha az yağlı, görece daha uygun fiyatlı peynirler tüketelim.

    günde bir dilim kadar, yani yaklaşık 100 kalori, 60 gram peynir tüketiyordu bir kişi.

    aylık 60x30=1,8 kilo. iki kişi toplam 3,5 kilo.

    şöyle bir ürün tercih edelim, peynirin kilosunu 20 lira alalım!

    migros az yağlı beyaz peynir

    20 tl x 3,5 kilo=70 lira peynir harcaması. minimum. ezine'ymiş, kaşarmış, örgüymüş onlara hiç girmedik.

    570 tl oldu. (sadece iki kişi, ayda toplam bir kilo pastırma, günlük 2 medium boy organik yumurta, birer bardak kefir, 10 tane kadar zeytin, bir dilim peynir.)

    kuruyemiş. kişi başı bir avuç kadar esas almıştık. bir avuç kuruyemiş ortalama günlük 200-250 kalori yapıyor ve 30 gram kadar oluyor. ayda iki kişi toplam iki kiloya yakın çiğ kuruyemiş tüketiyorlar.

    bu toplam iki kilogramı; 750 gram fındık, 500 gram ceviz, 500 gram badem, 250 gram kaju olarak ayıralım. fındığın fiyatı daha uygun olduğu için miktarını biraz daha fazla tutalım.

    750 gram çiğ fındık > 50 lira.

    fındık

    500 gram ceviz > 40 lira.

    ceviz

    500 gram çiğ badem > 45 lira.

    çiğ badem

    250 gram kaju > 30 lira.

    kaju 1

    [kaju - migros kaju 2]

    toplam kuruyemiş harcaması > 165 lira.

    735 liraya ulaştık. (iki yetişkin, ayda bir kilo pastırma, günlük 2 medium boy organik yumurta, birer bardak kefir, 10 tane kadar zeytin, bir dilim peynir, bir avuç çiğ kuruyemiş)

    1. öğünümüz bitti. yani yaklaşık her gün 800 kalori aldığımız bu öğünün bize aylık maaliyeti iki kişi toplam 735 tl.

    --------------birinci öğün sonu----------------

    geçtik diğer öğünlere. kolay anlaşılması için öğünleri üçe böldüğümü belirtmiştim, zaten türkiye'de aralardaki atıştırmalıklar hariç çoğu evde genelde üç öğün yapılır.

    biz yemeklerde sızma zeytinyağı kullanıyoruz. yağda yumurta falan derken ayda 2-2,5 litre kadar tüketiyoruz. ben kampanyada yanlış hatırlamıyorsam 3 litresini 90 liraya almıştım. normalde fiyatı 108 lira civarı. bizim harcamamız 2 litre olduğu için 60 lira kadar yapıyor.

    sızma zeytinyağı - 3 litre

    3-4 kilo kadar da aylık salça tüketimimiz var. fazla mı, bence değil. zaten 4 kilo salça 3200 kalori yapıyor. kişi başı 1600 kalori. yani günlük kişibaşı yemeklerde 50 kalori. 200 kalori kadar da zeytinyağından geliyor; toplam 250 kalori.

    indirime girdiğinde öncü marka domates salçası almıştım 2 kilogramlık. 20 liraydı.

    zeytinyağı (2 litre - 60 lira) + salça ( 4 kilogram - 40 lira) =100 lira.

    günlük zeytinyağı + salçadan gelen kalori = 250

    toplam ulaşılan kişi başı kalori, 1050. şimdiye kadar olan harcama tutarı = 835 lira.

    yoğurt. 100 gram yoğurtta ortalama 60 kalori bulunur. bir kase yoğurt yaklaşık 150 kaloridir. yani, kişibaşı yaklaşık 250 gram yoğurt. bir ayda bir kişi = 6 kilogram. iki kişi toplam 12 kilogram.

    biz her gün en az birer kase yoğurt tüketiyoruz. ki aslında çok daha fazla tüketiyoruz da, hadi küçükçe bir kase kadar tüketelim örnekte. aylık, kişi başı 12 kilogram.

    yoğurdu yarım yağlı tercih edelim kolesterol'cüler gelmeden. öyle çok fazla da tat aramayalım. 2 kilogram veya üzeri alalım ki daha ekonomik olsun. buyrun. 2 kilogram 12 lira. yani ayda 12 kilogramlık tüketimde 72 lira.

    yarım yağlı yoğurt

    kişi başı ulaşılan kalori > 1200. şimdiye kadar olan harcama tutarı = 907 lira.

    heyecanlı değil mi? bakalım filmin sonunda bir sonraki ay için mutfağa hangi gıdalar veda edecek

    bu kişiler her gün 2 tane meyve tüketsinler. çünkü hesabımızda alkol yok, sigara yok. cips mips yok. izin verelim de ölçülü miktarda meyve yesinler. kabız olmasınlar.

    her gün birer tane armut yesinler. birer tane de elma. bir orta boy armut ortalama 100-150 kalori arasında değişir. elma da 50-80 kalori arasında değiştiğine göre, bu kişiler günde 1 armut, 1 elma yiyerek yaklaşık 200 kalori almış olurlar. arada bu ürünleri başka meyvelerle değiştiriyorlar tabi.

    bir ortalama boydaki armut yaklaşık 200 gramdır. yani bir kilo armut yaklaşık olarak 5 tane armut yapar. günde bir taneden ayda 30 tane armut tükettik. ne oldu, kişi başı 6 kilo. iki kişi 12 kilo.

    bir kilo armut yaklaşık 11,5 lira. 12 x 11,5= yaklaşık 140 lira. yani bir armut neredeyse 2,5 lira falan oluyor.

    armut

    bir elma da yaklaşık 100 gramdır. bir kiloda 8-12 tane arası elma bulunur ortalama. günde 1 taneden ayda 30 elma. kişi başı 3 kilo. iki kişi 6 kilo.

    ben kilosunu 7 liraya almıştım bizim burada. migros ve carrefour gibi marketlerde fiyat daha da artabiliyor.

    6x7=42 lira. bu da elma gideri.

    elma + armuttan gelen kalori = günlük 200 kalori.

    meyve masrafı = 180 lira.

    kişi başı ulaşılan kalori > 1400. şimdiye kadar olan harcama tutarı = 1087 lira.

    kaldı 850 kalorimiz. gelin şimdi bu 1400 kaloriyi şu ana kadar nasıl doldurduğumuza tekrar bir göz atalım. buraya kadar her gün benzer, muadil ölçekte gıdaları tükettiğimizi varsayalım. yoksa giderimiz çok daha fazla artacak.

    kişi başı
    2 tane organik yumurta (medium boy)
    10 tane kadar zeytin
    1 dilim peynir
    1 bardak kadar kefir.
    domates - salatalık
    1 avuç kadar çiğ kuruyemiş
    yemeğin içindeki salça.
    yemeğin içindeki zeytinyağı.
    1 kase yoğurt.
    günlük 2 tane meyve. bir armut bir elma seçtik.

    1400 kalori, aylık harcama 1087 lira.

    devam ediyoruz. bu kişiler her gün bol miktarda sebze ya da salata ve yeşillik tüketmeliler. zaten sağlıklı beslenme için olması gereken de bu.

    salatadan ve/veya sebzelerden ortalama 250 kalori geliyor bizde kişi başı. (hatta bende lif tüketimi için daha da fazla ama örneğimizde günlük 2250 kalori hedefinden gittiğimiz için 250 kalori olarak esas alalım.

    genelde göbek, kırmızı lahana ve kıvırcık alıp karıştırıyoruz biz. ortalama bir kişi için üç gün gidiyor her biri tanesi. hadi biraz daha az yiyelim bir kişi için 6 gün yetsin. yani bir kişi 6 günde 1 tane kıvırcık, 1 tane karalahana, bir tane de göbek tüketmiş olsun. ayda kişi başı 5'er tane yapıyor. 2 kişi toplam 10'ar tane.

    kıvırcık ortalama 5-10 lira arasında değişiyor. biz 5 liraya alalım. 10 tane kıvırcık, aylık 50 lira.

    kıvırcık

    kırmızı lahana, ortalama 4-8 lira arasında değişiyor. biz 4 liraya alalım tanesini. 10 tane = 40 lira.

    kırmızı lahana

    göbek, ortalama 5 lira. 10 tanesi 50 lira.

    göbek salata

    bunun maydanozu, limonu, sarımsağı, soğanı ıvırı zıvırı da aylık yaklaşık en az 50 lira tutuyor. (iki yetişkin için toplam hesaplıyoruz) özellikle sarımsak fazlaca tüketmeye gayret ediyoruz.

    toplam salata vs. harcaması = 190 lira. bu kadar yeşillik yenir mi diyen arkadaşlar için vitaminlerin, minerallerin ve özellikle liflerin önemini bir kez daha vurgulayalım.

    toplam kalori = 1600 (kişi başı) , aylık harcama 1277 lira (iki kişi toplam). kalan kalori 650. bu 650 kaloriyi inat ettik, cipsle, abur-cuburla, fast-food'la, simitle doldurmayacağız.

    arada tabi ki olacak ama onlar da ekstra olsun. devam ediyoruz.

    biz normalde 2250 kaloriden çok daha fazla alıyoruz kilomuzu korumak için. fazla miktarda et tüketebiliyoruz. ama örneğimizde bu miktarları temel olarak esas alacağız ve genele göre çıkarımlarda bulunacağız.

    bu kişiler ayda birer kilo kırmızı et yesinler. toplam 2 kilo. (iki kişi toplam 3000 kalori)
    bu kişiler ayda üçer kilo da tavuk yesinler. toplam 6 kilo. (iki kişi toplam 7200 kalori)

    yani, bir kişi aylık olarak 5 kilo et tüketmiş olsun. yaklaşık 5-6 bin civarı kalori yapıyor. bu da günlük yaklaşık olarak 200 kaloriye denk geliyor. yani yaklaşık diğer yiyeceklere ek olarak 35-45 gram ilave protein. fiziksel olarak aktif kişiler için gayet ideal. arada et tüketmedikleri günleri atlıyoruz, yeri geliyor bir günde daha da fazla yenildiği, yenilmesi gerektiği oluyor çünkü. ya da eti azaltın yerine bakliyat koyun nasıl isterseniz. keyfinize kalmış. eti de hemen listemize ekleyelim.

    örnekteki grubumuz fast food tüketmiyor. ayda 3-4 kez fast food yeseler zaten kişi başı 100 lira kadar harcama çıkar. onun yerine kendileri kırmızı et alıp tüketmek istemişler. gelip niye kırmızı et yiyorlar demeyin.

    antrikot

    kuzu pirzola

    iki kişi, aylık toplam 2 kilo kırmızı et için 200 lira ödüyorlar. kusura bakmayın pirzolamdan ödün vermiyorum sigara harcaması yok bunun içinde ona sayın. ya da saymayın canım sadece aylık yarım kilo kadar kuzu pirzola yemek istiyor.

    tavuğa da ortalama 25 lira diyelim. 2 kişi aylık toplam 6 kilo kadar tavuk için, toplam 150 lira ödüyorlar.

    but - ızgaralık

    toplam kalori = 1800. hadi 1850 diyelim düz hesap 400 kalori kalsın. aylık harcama tutarı buraya kadar 1627 lira.

    kalan 450 kalorimizin 1 tabağını, yani yaklaşık 200-250 kalorisini bakliyat için ayıralım. bakliyat olmadığı günler de onun yerine çorba tüketelim.

    günlük ortalama 200 kalori gelmesi için bu ürünlerden, aylık, kişi başı toplam 6000 kalori alınması lazım. 1 kilogram bakliyat yaklaşık olarak ortalama 1500 kaloridir. yani dört kilo kadar bakliyat almamız lazım. bakliyatların kilogram fiyatı 20-30 lira arasında değişiyor. bir kilo 20 lira dersek, bir kişi 80 lira; iki kişi toplam minimum 150 lira kadar bakliyat ya da çorba için harcama yapıyorlar.

    ulaşılan kalori 2000. aylık harcama tutarı 1777 lira.

    kalan, günlük 250 kalori. (hesabımızda ortalamamız 2250 kaloriydi, 250 kalori açığımız kaldı) bu kaloriye de ister kahve içsinler, ister simit-cips yesinler. ben normalde kuruyemişi daha fazla tutuyorum; ama sen de günde iki avuç kuruyemiş yeme canım'cılar damlamasın diye onu örneğimizde bir avuç tuttuk. ulaştığımız 2000 kalorinin üstünü de hadi 250 kalorilik bir atıştırmalıkla doldurun. aylık kişibaşı yaklaşık 50 lira. iki kişi 100 lira yapar.

    ulaşılan kalori 2250, aylık harcama tutarı 1877 lira.

    kaloriler bitti. ama bunun bir de sindirmesi var. yaz ayında günde üçer litre su içtiklerini varsayarsak, ayda 90 litre kişi başı içe suyu kullanımı var. iki kişi toplam 180 litre. yani 19 litrelik damacanalardan 10 tane kadar söylemiş oluyorlar. artan 10 litreyi de çay için falan kullansınlar. bir plastik şişedeki damacana ortalama 10 lira desek (hadi cam şişe de sipariş etmeyelim) örnekteki kişilerin ayda toplam 100 lira su harcaması oluyor.

    toplam mutfak harcaması 1977 lira.

    bu 1977 liranın içinde ne yok?
    - çay kahve yok.
    - sigara yok.
    - alkol hiç yok.
    - dışarda yeme içme yok. küçükken yaptığımız kaplumbağa evini sırtında taşıyor şakası aklıma geliyor. bu hesapladığımız yiyecekler nerede olurlarsa olsunlar yanlarında, kaplarda taşıyacaklar yiyeceklerini. daha ekonomik olması için hiç o günün yiyeceğini dışarıda yemeyecekler. dışarıdan da hiç ekstra yemek söylemeyecekler.

    peki ne tükettik günlük olarak;

    her gün, kişi başı

    -2 organik yumurta (aylık iki kişi için toplam 170 lira)

    -hafta sonları ölçülü miktarda pastırma ya da kangal sucuk (aşırıya kaçmadık) iki kişi 130 lira.

    domates - salatalık - gözardı edildi.
    10 tane zeytine, aylık harcanan tutar 120 lira.

    1 dilim az yağlı peynir (harcanan para 70 lira.)
    1 bardak kefir (harcanan para 100 lira)
    birer avuç kuruyemiş (harcanan para 165 lira)

    bir iki tabak bakliyat - pilav - çorba (150 lira)
    aylık zeytinyağı ve salça harcaması 100 lira (iki litre zeytinyağı 4 kilo salça)
    günlük bir armut, bir elma (harcanan para 180 lira)
    sebze yemeği (bak onu hesaplamada dahil etmeyi unuttuk. ayda en az 100 lira tutuyor ve bu kişi başı.)

    bol salata (çeşitli malzemeler, yaklaşık 200 lira tutuyor)
    günlük 150 gram kadar et. (toplam 350 lira civarı tutuyor)

    hepsi bu kadar. iki kişi, bir ay boyunca bu şekilde dengeli beslendiğinizde ödediğiniz mutfak harcaması 1977 lira.

    sadece bunlara harcanan tutar 1977 lira!

    neden, kuruyemiş ateş pahası. geçen sene ucuzluk marketlerinin birinde 150 gram çiğ fındığı 7 küsür liraya alıyordum; şimdi 10 lira 95 kuruş olmuş.
    yoğurt, ateş pahası.
    kırmızı et, ateş pahası.
    tavuk, ateş pahası.
    zeytinyağı ateş pahası.
    yumurta, ateş pahası. (özellikle organik yumurta ve serbest gezen tavuk yumurtası)
    sebze, ateş pahası.
    meyve, ateş pahası.

    bunun kirası, giyim kuşamı, ulaşım masrafı falan ayrı. ben sadece bir kadın ve bir erkekten oluşan iki yetişkinin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli minimum harcama tutarını yazdım.

    pastırmaya ayda yüz lira verilir mi, ucuzluk marketlerinde sucuk 5 lira biz yıllardır yiyoruz ölmedik demeyin, kalbinizi kırarım. açın bakın bakalım o bizi kıskanan avrupa'da insanlar asgari ücretle ne kadar et alabiliyor; bir de sen asgari ücretinle geçinmeye çalışırken milimlik hesap yapmadan kırmızı et alabiliyor musun.

    sağlıcakla.
  • (bkz: uykusuzluk)
  • iste devlette de boyle uzun raporlar yaziliyor ama kimse okumuyor.

    t: gunumuz kosullarina uygunmus gibi yazilmis harcama tutarina dair uzun yazi.
  • içinde pastırma sucuk ve kırmızı et olduğu için küfür yiyeceğin inceleme. sonuçta 3 öğün sadece ekmek ve zeytin yiyerek şükretmemiz gerekiyor.
  • iki paragraflik ozetini yazar misin?
  • 600 tl. yoksa ya şişer ya batar, balık gibi. 2 haftada 4 kilo alırken mutfak masrafı düşen birinden "duydum".
  • okudum ve tutar normal. çünkü yeni normumuz bu. ama sucuk, bal ve reçeli katmamış bu kadar sağlıklı beslenemiyorum. sağlıklı beslenmeyi düşünüp beyaz ette gezen tavuk harici tavuk tüketmeyin. bulabilseniz deniz balığı tüketin derim de zor. biz de bulamıyoruz karun değiliz sonuçta.
    güzel bir cümle yazmış. “bilmez ki sadece nefes almak bu hayatı yaşamak demek değildir.”
  • sağlıklı ve kaliteli beslenen birisiyim. yalnızca mutfağa harcanan para 2000 tlyi geçiyor. ve hayatımda ilk kez alışveriş sonrası hass. demeye başladım. doğalgaz, elektrik, su, kira, ulaşım, giyim, eğitim, eğlence. adam gibi yaşamak için gereken para iki kişi için makul bir şehirde 7-8 bin lira. markete gidip birşeyler aldığımda biliyorum ki oradaki kasiyerler aynı şeyleri alamıyorlar. bunun için utanıyorum. temel ihtiyaç bunlar. sağlıklı beslenmek en temel ihtiyaç. ve asgari ücretin ukrayna ya da gana seviyesine gelmesine azıcık kaldı.
    tanım: sağlıklı beslenmek için iyimser olan haramadır.
  • bunun bir ortalaması olduğunu düşünmüyorum..
    bütçeye göre belirlenen durumdur..
    yoksa üç binde harcarsın 750 lirada ne derece nelerden fedakarlık ettiğinle bağlantılı durum.
  • beslenme konusunda fazla titiz bir insanım. alacağım ürünlerin besin değerinden tut içindeki koruyucu maddelere, yapay tatlandırıcı olup olmadığına, işlenme seviyelerine kadar ne hepsine bakarım. en sonunda zamanla gözlemlediğim ve güvenli olduğuna kanaat getirdiğim ürünleri bir listeye atıp sadece o listeden alışveriş yaparım.

    yalnız yaşayan birisi olarak son 90 günde aylık ortalama 1700 lira harcamışım. üstelik az miktarda yiyecek tüketen bir insanım. tabi son alışverişimden kalan ürünler hala bulunmakta, bunu göz ardı ediyorum.

    "alışverişe o kadar harcanır mı?" diyecek arkadaşlara tavsiyem, aldığınız o ucuz ürünlerin içeriğine bir bakın sonra da kaliteli alternatiflerine bakın. fiyatları sabit tutmak için ürünlere bok püsür katıyorlar. enflasyonu yükseltmediği için de devlet buna göz yumuyor. içine katkı koyamadıkları ürünlerin (meyve, sebze, kuruyemiş, et gibi) fiyatlarını geçen seneyle karşılaştırınca gerçek enflasyonu görüyorsunuz.

    ilk entryi giren suserın yazısını takdirle karşılıyorum. üşenmemiş detaylı bir şekilde kalem kalem ürünleri yazmış.
hesabın var mı? giriş yap