• kapitülasyonların ve emperyalizmin yıllar sonra abd ile yapılmış olan ikili anlaşmalar yoluyla yurdumuza nasıl geri gelmiş olduklarını belgeleyen ve olaylara dayanarak açıklayan kitap.

    27 şubat 1946 tarihli anlaşmada, harp sonrasında amerika'nın işine yaramayan savaş artığı malzemeleri almak şartıyla imzalanmış olan 10 milyon dolarlık kredi anlaşması.

    karadeniz bakır işletmelerinin ihalesi, bu tesisin yapımı için abd'den alınan kredi, tesis yapımında gerekli olan malzemeleri abd'den almak için imzalanan ağır yüklü şartname.

    ülke halkının çıkarlarını korumak yerine amerika'nın türkiye pazarlarını genişletme ve geliştirme politikası ile don yağı, soya yağı, konserve et vs. ithalatı.

    sistematik şekilde kılcal damarlara kadar zerk edilen sözde ikili reelde tek taraflı olan anlaşmalar, her sayfası emperyalizmin tuzaklarındaki ülkenin boynuna geçirilmiş yağlı ilmeği daha çok hissettiriyor.

    okunması ve okutulması gerekenlerden.
  • alaca yayınları tarafından yeni baskısı yapılan kitap. cok yakında raflarda olacakmış. böylelikle insanlar haldır haldır aradığı kitaba kavuşmuş olacak.
  • sanırım alaca yayınları kitabın haklarını almış, yeniden yayınlamış. ıssuu üzerindeki eski pdf kopyasını kaldırarak destek olmak istedim ben de.
  • linkler ölmesin, bir kopyası da şurda: https://issuu.com/obektas/docs/untitled/1?ff
  • yaklaşık iki yıldır aradığım kitap. nadir kitap gibi sitelerde 150-200 liraya satılıyor. bir an önce basarlar da okuruz inşallah.

    edit: an itibariyle alaca yayınları tarafından basılmıştır. odakitapta satışı vardır.
  • sıraya koyup ama ertelediğim için yığılan kitapları okumaya başladım ve yeni bitirdiğim üç cisim probleminden sonra bunu aldım elime. bakalım ülkede, 40'lı yıllarda ne tür bir ihanet dönmüş? benim en büyük salaklığım, sigarayı azaltmaya çalıştığım şu zamanda bu kitabı sıraya almak oldu onu da söylemiş olayım.

    o sinir ve streste nasıl sigara azaltılır bilen varsa yeşillendirirse sevinirim.
  • atatürk'ten sonrasının ne kadar yalan olduğunu bize anlatan haydar tunçkanat kitabı.

    ismet inönü ile başlayan, bağımsızlığı yavaş yavaş kaybetme sürecinin, adnan menderes ile hız kesmeden devam etmesini konu alan kitap.

    özellikle eğitim ve tarım alanında yapılan anlaşmaların, türkiye'nin belini nasıl büktüğünü, okudukça acı bir şekilde anlıyorsunuz.

    kitaptan kısa alıntılar;
    zemini 1948-1951 yılları arasında hazırlanan 12 kasım 1956 amerika ile türkiye arasında yapılan tarım anlaşması.
    ''kendi öz ürünümüz zeytinyağının sabun yapımında kullanılmasını bir kararname ile yasaklayarak onun yerine amerika'dan satın alınan domuz karışımı don yağının kullanılması mecburiyetini getiren demokrat parti hükümeti, amerika'ya pazar olma uğruna türk zeytinyağı üreticilerini de açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyordu.'' (syf:51)

    ''dönemin tc hükümeti, kendi üreticisinin çıkarlarını korumak bir yana dursun türk ulusunun tüm çıkarlarını dahi düşünmeksizin amerika'nın, yoksul türk halkının sırtından daha fazla kazanması için onlara gümrük ve vergi muafiyetleri tanıyan kanunlar çıkararak yardımcı olmaktadır.'' (syf:54)

    ''12 kasım 1956 tarihli anlaşmanın dürdüncü maddesinin dördüncü bölümünde türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının abd tarafından kontrol edilebileceği kabul edilmişti. bu notaların resmi gazete'de yayımlanmasıyla türk dış ticaretinin bir yabancı devlet tarafından kontrolü resmen ilan edilerek uygulanmaya geçilmektedir.
    türkiye 1 ağustos 1958 tarihine kadar amerika'nın isteği üzerine buğday ihraç etmeyecektir. çünkü amerikan'nın buğday satışı için alışılmış pazarlarından istekler bu tarihlerde yapılacaktır.
    ...türkiye bu yasağa uymazsa ihraç ettiği buğday kadar amerikan buğdayını kendi kaynaklarından finanse edeceği dövizle amerika'dan satın alma cezasına çarptırılacaktır ve türkiye de bu şartları kabul ettiğini resmi gazete'de bildirmiştir.'' (syf:57)

    ek: ''zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman. senin gibi bir cahile 'efendim' diyemem aman'' şarkısı 1954 yılında çıktıktan 2 yıl sonra amerika ile türkiye arasında imzalanan tarım ve ekonomi anlaşmalarına ise tatlı bir tesadüf diyelim.

    zeytin cenneti türkiye'de bu tarım anlaşmasıyla beraber zeytin ağaçlarının sökülmesi...
    ''zeytinyağlı yiyemem aman.''

    cumhuriyetin ilk yıllarında açılan basma kumaş fabrikası
    ''...basma da fistan giyemem aman.''

    atatürk: '' köylü milletin 'efendisidir'. ''
    ''... senin gibi bir cahile 'efendim' diyemem aman.''

    soran olursa gelin naza çekiyor dersiniz!
  • resmen bağımsız fiilen yarı bağımsız bir devlet oluş öykümüzü anlatır. her türk insanının okuması gerekir.
  • soyvetlerin yarattığı göt korkusunun bize nelere mal olduğunu gözler önüne seren kitaptır. ha hiçbir devlet haysiyetimizden büyük değildir! mevzu bahis anlaşmalar vatana ihanettir. 2 gr beyni olan hickimse böyle anlaşmalara imza atmaz!

    edit : mbk üyesi haydar tunckanat tarafından yazılmıştır!
hesabın var mı? giriş yap