• 0 otomobillere zam geldiğinde (bkz: kur farkı) fiyatların arttığı bir garip piyasa.
  • sıcak para olayına fazla girmeyeceğim. ama döviz üzerinden şöyle bir yaklaşım getirebilirim; döviz arttıkça sıfır fiyatları artıyor. sıfır fiyatları arttıkça da ikinci el fiyatları artıyor.
    peki sıfırda talep azalırsa distribütörler fiyat kırar mı? kırsa bile çok az. vergiler nedeniyle fazla kar payları yok zaten. dolayısıyla sıfır piyasasında durgunluk olabilir. hükümet 2009 krizi sonrası yaptığı gibi ötv düşürürse sıfır hareketlenir. sıfır hareketlenirse 2. el hareketlenir.
  • hala pahalıdır. 2013 yılında 25 bin lira olan bir aracı şu anda 30 bin liraya alabiliyorsunuz.
  • arkadaşlar şöyle bir örnek vereyim (kendim yaşadığım için bizzat şahidim);

    2012 yılınca opel corsa otm almıştım (en düşük baz) 31000 e şimdi arabayı satma niyetim başlarda olmamasına rağmen tesadüfen biri arabama 30 000 verdi. ben pek dikkate almadım ama içten içe satsamda sıfır araba da fazla zarar etmeyeceğimi düşünerek sevinmiştim. daha sonra satmaya niyetlendim piyasaya baktığımda (sahibinden) fiyatların uçtuğunu (35 000 yazan var) görmüştüm. o gazla arabayı satışa koydum ve 34000 e sattım hayatımda ilk defa sıfır arabadan kazanmıştım (tabi dolar veya altın olarak baktığınızda zarar o ayrı) onu da aracı kullandığıma sayarsak iyi bir satış olduğu düşüncesindeyim

    bana şu anda ki fiyatlar doların yükselmesi ve buna bağlı olarak sıfır araba fiyatların artması nedeni ile fazla geldi. açıkçası talip olan da çok oldu. bunu da bizim insanımızda ki araba merakı ve tembelliğe bağladım. özellikle bu sene kriz korkusu da eklendiğinden kimse kredi çekip sıfır araba alamayacağından piyasa yüksek olacaktır. özellikle galeriler daha çok kazanacaktır.

    tavsiyem; ilan fiyatından devamlı indirim isteyin özellikle galericilerden bu 20 binlik arabada 1000 olur 30000 lik arabadan en az 2000 olur.

    sahibinden alacağınız zaman ise fiyatlar satana yüksek geldiğinden üçe beşe bakmadan indirim yapacaktır çok tok satıcı değilse. çünkü her halükarda kazanacaktır.

    doların yükselmesi ve kriz korkusundan sıfır arabalardan uzak durma sebebi ile sanmıyorum ki bir kaç sene içinde ikinci el araba fiyatları ucuzlasın.
  • akıbetini merak ettiğim piyasadır. dolar, euro aldı başını gitti. ekonomi nereye gidiyo bilebilene, kafa yorana, lafını edene aşkolsun.
  • dolar, euro, kore won'u, botswana pula'sı gibi yükselen tüm para birimleri veya kısacası tl'nin değer kaybı ile değil de kredi taksitlerini battığı/işten atıldığı için ödeyemeyenler sebebi ile akıbetini merak ettiğim piyasadır.
  • elde imkan varsa bulaşılmaması gereken piyasadır. 3 yaşında 60000 km yapan araca sıfırından 5000 tl düşük fiyat isterler. bununla da kalmaz arabalarının sıfırdan daha temiz olduğunu ifade ederler.
  • satılan ikinci el aracın 0 km fiyatı baz alınarak belirlenen fiyatlara sahip, tamamen alıcıyı sikmeye yönelik (açıkça yazıyorum kusura bakmayın) piyasadır. detayları açıklıyorum;

    örnek: 2018 ocak ayında x marka bir aracı ''0'' km olarak bayiden 50.000 tl ye aldınız.
    2019 ocak ayına kadar bu araç ile herhangi bir kaza,boya vb. işlemlere karışmadan kullandınız ve aracınız geçen bir yılda 15.000 km de oldu.
    bu aracı kaça satarsınız?
    cevap: hemen bayi fiyat listesine bakılır ve aracın 2019 model ''0'' km fiyatının 61.000 olduğu görülür. e dersiniz ki bu araba daha 15 bin km de hiçbir sorunu da yok ben bu aracı 53.000 tl den koyayım, 51.000 tl ye falan bırakırım. oh ne güzel memleket.
    sizin malum siteye koyduğunuz bu ilanı gören ve sizinle aynı özelliklere sahip sadece km si 6.000 de olan bir kişi de şöyle düşünür;
    ulan adam 15.000 de aracı 53 den koyuyor, benimkinin km si düşük ben 55.000 tl den koyayım 53 e bırakırım.
    böyle böyle piyasa fiyatları inanılmaz yüksek. şuan 2010 model ve üstü sorunsuz bineceğiniz bir aracı 30.000 tl den aşağı bulmanız çok düşük ihtimal.
    galericiler de durum bundan daha kötü. paraya sıkışıp hemen galeriye satmak istediğiniz aracınızı önce bakar kötülerler. şöyle böyle derler. değerinin çok çok çok altına alırlar. bakın çok demiyorum. çok çok çok!. çok acil paraya sıkışıp bir galeriye satmak zorunda kalan bir arkadaşım galericinin araca 40 sorun bulduğunu söylemişti. aynı galerici ertesi günü aynı aracı ''kız gibi'' sıfatıyla satıyordu...
    sonuç: hiç kimsenin lafına sözüne güvenmeyin. şahin bile alacaksanız ekspertiz yaptırın.
  • şahin teorisi. evet ikinci el fiyatlarını tamamen şahinciler belirler. adam tesisatlı bir şahin'e 10 bin yazıyor bunu gören cliocu uuuuu şahin 10 ise benim ki 20 dir diyor bunu gören opelcii uuuu bu 20 isterse ben 30 isterim diyor derken wv ciye kadar geliyor olay. onlar da bir fiyat belirliyor ki ikinci el fiyatı sıfırdan pahalı oluyor.
  • 1 yaşında, 15.000 km’deki, sıfırı 61.000 tl olan aracı, 10.000(on bin) türk lirası daha ucuza alabildiği halde, piyasadan şikayet edebilen insanları görmek şaşırtıcı.

    ben de galericiyim. ne yapalım paşam? sen acil paraya sıkıştın diye, piyasada kaç liraya satabileceksen, o paradan alıp, amme hizmeti mi sunalım?

    ben bir arabaya para bağlıyorsam, bunun gözükmeyen 40 tane masrafı var. kafadan %1 vergi ödüyorum, 50.000 liralık araba için, 500 lira anında kdv yaz. bağladığım paranın fırsat maliyeti, dükkanımın sabit giderleri, internet sitelerine ödediğim bedeller, bunları asla düşünmeyin zaten. işiniz gücünüz eleştirmek.

    ben senin arabanı piyasaya göre en az 5.000 lira ucuza almalıyım. zaten piyasa diye belirlediğiniz rakamlara satılmıyor, 1-2 lira ucuza vermek zorundayım, yoksa kim bilir kaç zaman elimde kalacak araç. e ne oldu? 3 lira para kazandım. giderleri çık, 1 lira eline kaldı. günde 1000 tane öküz ile muhattap oldun, para bağladın, risk aldın, 1000 lira kazandın.

    allah bereket versin, asla laf etmem. ama bi de üzerine, gelip ergen ağızlı birisi, mesleğine salladı, seni küçük gördü. işte burada dayanamıyorum.

    paşam istiyor ki, biz hazır kıta bekleyelim, aracını hemen yüksek fiyattan alalım. bu milletteki pazarlık kafasını bilmiyorsun tabii, ben 50 liralık mal getirene kapıyı 40 liradan açarım. 45-46 alırım. hemen 45 desem, 45’e alamam çünkü. sen pazarlık etmeyi bilmiyorsan, hemen gidip 40’a olur dersen, o da senin problemin.
hesabın var mı? giriş yap