• şu çok meşhur olan katerina, ünlü rus çariçesi, hermitage müzesinin kurucusu ve içinde birbirinden ihtişamlı resimleri bulunan, ayrıca kremlinnin müze bölümünde hayatımda gördüğüm en muhteşem mücevherleri sergilenen, yakında hayatı filme çekilecek olan ve kendisini angelina jolie canlandıracak olan kişi
  • kendisinin bir atla izdivac halindeyken oldugune dair bir rivayet vardir, fakat maalesef gercek odur ki katerina felc yuzunden olmustur. at dedikodusunun sebebi de muhtemelen cok yogun seks hayati yasamasindan dolayi kendisine atilan bir iftiradir.
  • 1729'da bir alman prensinin kizi olarak sophie ismiyle dünyaya gelmis, carice elisabeth'in yegeni peter icin yaptigi cöpcatanlik sonucu rusya'ya gelerek hayati degismistir. daha 16 yasinda iken tahtin varisi petro ile evlenen sophie ortodoksluga gecerek adini da katharina olarak degistirir. bu göstermelik evlilik haliyle fazla yürümememis, cevresiyle entrika düzenleyebilecek kadar rusca ögrenen katharina 1762'de ücüncü petro saniyla tahta gecen ve ayni genc osman gibi orduyu islah etmek istediginden ve de asiri alman hayranligindan dolayi cok düsman edinen cari daha ayni yil devirip öldürterek kendi egemenligini kurmustur. köklerini unutmadigini 1764'de alman köylülerine volga boyunda toprak dagitarak gösteren katharina daha sonra, üzerine dünyanin en iyi filmlerinden biri sayilacak bir film de cekilen bir rus firkateynine ismini verecek olan prens potemkin ile ihtirasli bir ask iliskisi yasamis, o cephede iken de ihtiras derecesi daha düsük sevgililerle idare etmistir. voltaire ve diderot ile mektuplasarak aydinlanma düsüncesiyle de icli disli olan, fakat arkasini saglama almak istediginden rus köylülerinin köle olma durumuna hic dokunmayan ve rusya'nin topraklarini hemen hemen bugünkü düzeyine getirdiginden ruslarca büyük sifatiyla sereflendirilmis bu alman kökenli rus carinin kuzu postuna bürünmüs kurt mu, yoksa tam tersi mi oldugu tartismasi rusya'da tüm hararetiyle sürerken, almanlar da rusya'ya bir kizimizi gönderdik, ruslari adam etti diye böbürlenmektedir. kirim'i osmanlilardan alan ve hasta adam terimini dünya siyasi terminolojisine kazandiran katharina 1796 yilinda ölmüstür.
  • elvis gibi, tuvalette öldüğü de rivayet edilir.
  • anhalt-zerbst prensinin kızı oldugu genel kabul görmekle birlikte prusya kralı büyük friedrich'in kızı oldugu yönünde söylentiler de bulunmaktadır.
  • “brutus’un ruhuyla kleopatra’nın büyüsünü ruhunda birleştirdiğini” söylemiş diderot kendisi için.

    bi de demiş ki; “kudretli imparatoriçem, ayaklarının önünde eğiliyor ve ellerimi size uzatıyorum; sizinle konuşmak istiyorum, ama yüreğimde fırtınalar kopuyor, kafam çalkalanıyor, düşüncelerim karmakarışık, kendimi bir çocuk durumuna düşmüş görüyorum” böyle okuyunca yazmış gibimize gelir değil mi? değil halbuki, yeni nesil kibarlığı öldürdü böyle. adam vakti zamanında baya bir eleştirmiş the great empress'i.

    bu da aydınlatmaya çalıştığı halkın gözündeki yerini belli eden bir sözü katerina'nın : “halkın, karnını doyuran ekmekten ve avunmasını sağlayan dinden başka düşündüğü şey yoktur. devletin refahı, bilimler, gelecek kuşak, onu etkilemeyen sözcüklerdir. halkın düşünceleri, her zaman, yaradılışı kadar basit olacaktır. halkı topluma bağlayan ilişkiler, sadece sıkıntılarıdır. gelecek denilen o uçsuz bucaksız alan, halk için sadece yarınla sınırlanmıştır. sefaleti de, daha geniş bir ilgi duymasını engeller."

    diderot' a demiş bunu. ama öldükten sonra.
  • ingilizce'de catherine the great diye de geçen bu teyzemiz, sekse düşkünlüğü ve 67 yaşında ölünceye kadar değiştirdiği sevgilileriyle bilinir. hakkındaki en acayip iddia ise bir atla cinsel ilişkiye girmeyi denerken öldüğüdür.
  • rivayete göre mumu bile eritebilecek kadar ateşli bir kadınmış. öyle ki, uzunca bir mumdan geriye sadece ipi kalırmış.*

    kaynak: babam... onun kaynağı da kıçı olabilir zira oldukça büyük bir kıçı var.
  • bizi küçük kaynarca antlaşması ile ele güne rezil eden bu kadın, bir alman olmasına rağmen bir rus'tan bile daha millliyetçidir. erkekler hariç tek bir amacı vardır. o da istanbul'u alarak rusya'ya bağlı bir bizans kurmaktır. hatta sırf bu yüzden doğan torunlarından birine constantine adını vermiş ve gelecekte kurulacak olan bu devletin başına geçmesini düşünmüştür. ama işin içine ingilizler de girince, ruslar bu planlarını hiçbir zaman gerçekleştirememiştir. çünkü 1880'lere kadar ingilizler, osmanlı'ya oldukça fazla yardım etmiş ve devletin devamını sağlamıştır.
  • gerçek adı sophie frederice auguste olan, döneminin en aydın insanları olarak kabul edilen montesquieu, françois-marie arouet de voltaire ve cesare beccaria ile yazışarak, onların fikirlerinden yararlanan bir insan olmasına rağmen, sadece kendisi hakkında ortaya atılan cinsel fanteziler içeren hikayelerle bilinen rusya imparatoriçesidir. aslen rus değildir ve kendisinden "büyük" diye bahsedilmesinden de nefret edermiş.
hesabın var mı? giriş yap