• insanlara istediğinizi yaptırmanın yollarını 6 başlıkta toplayan robert cialdini kitabı.

    bu başlıklar şunlar:

    -karşılık verme: birine durup dururken karşılıksız birşey verirseniz, kendini size borçlu hisseder ve dediğinizi yapar.
    -tutarlılık: birinden bir şekilde söz alırsanız ya da birşey rica ederseniz, o kişi sözünü tutmak adına dediğini yapar.
    -toplumsal onay: birine birşeyi başkalarının da yaptığına ikna ederseniz o kişi de onu yapmaya razı olur.
    -beğeni: birşey yaptırmak istediğiniz kişi sizi beğeniyorsa dediğinizi yapar, beğenmiyorsa beğendiği kişinin dediğini yapar.
    -otorite: kişiler otoritelerin (konusunda uzman ya da mevki sahibi, güçlü kişilerin) dediğini yapma eğilimindedir.
    -zor bulunma:kişiler az bulunur şeylere daha fazla ilgi gösterirler. örneğin insanları piyasada sayılı bulunan bir ürünü almaya ikna etmek daha kolaydır.
  • insan yönetimi ve satış odaklı çalışan kişiler için mutlaka okunması gereken bir kaynaktır. verilen örneklerin hemen hemen hepsi akademik çalışmalardan referans alınarak verilmiştir.

    kitabın arkasında yer alan metin şu şekildedir:

    tüm dünyada 750 binden fazla okura ulaşan iknanın psikolojisi, yaşamın her alanında ikna olma ve ikna etme sürecinin iç yüzünü anlatan bir başvuru iknanın psikolojisi, yaşamın her alanında ikna olma ve ikna etme sürecinin içyüzünü anlatan bir başvuru kitabı. prof. robert b. cialdini nin, laboratuvar deneyleri ve yaşam deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı kitap, tüm dünyada 250 bin okura ulaştı. cialdini, iş hayatında, ticarette, pazarlamada, günlük yaşamda ve aşkta ikna becerisine sahip olabilme yollarını anlaşılır bir dille anlatıyor. - istek, nasıl etkili ve kabul edilebilir bir hale gelir? - herkes yaptığı için doğru varsayılan bir davranış, gerçekte doğru mudur, yoksa bizi öyle düşünmeye yönelten, herkesin ortak tavrı mıdır? - kullanılan dilin, ikna başarısına etkisi nedir? - günlük yaşamda, ikna psikolojisinin kuralları nasıl işler? - hoşlandığımız biri tarafından ikna edilmek niçin daha kolaydır? - fiziksel çekiciliğin ikna sürecinde rolü nedir? - onay verdiğimiz her şey için gerçekte ikna oluyor muyuz? - iknanın, otoriteyle ilişkisi nedir? - tarikat üyelerinin toplu intiharlarında iknanın rolü nedir? - bir ürünün az bulunur olması, ikna sürecinde nasıl bir rol oynar? cialdini, tüm bu soruların yanıtlarını, okur deneyimlerini içeren mektuplarla destekliyor. iknanın psikolojisi ni almaya hala ikna olmamış olabilirsiniz. sizi satın almaya ikna edecek her şey bu kitabın içinde çünkü...
  • satiscilarin degil de musterilerin okumasi durumunda satiscilari meslek degistirmek zorunda birakacak kitap. ayrica basliga baktigimda nasil olur da hakkinda bu kadar az entry girilmis diye hayrete dustugum saheser. bir dag basinda tek basiniza yasamiyorsaniz mutlaka okumaniz gereken kitap.
  • türkçe pdf halini aradaığım ama bir türlü bulamadığım kitap.

    edit: birkaç gün önce ciltlisini aldım. artık elimdekini bitirip başlamak kaldı.
  • ikna yöntemlerini öğrenmek isteyenlerin değil, herkesin okuması gereken kitaptır.

    cialdini bu kitabındaki bulgularını paylaştıktan sonra tüm bu yöntemlerin bir gereklilik olduğunu söylüyor.

    çünkü değişip kompleksleşen dünyamızda artık sistemler basit zekamızla anlaşılamayacak kadar kompleks hale gelmiştir. ve tüm bunların altında ezilmemek için beynimiz bazı ipuçları kullanmak zorunda kalıyor. bu ipuçları bize bu kompleks sistemler ve bilgi seli hakkında hızlı bir özet geçme gücüne sahip. bu kitapta anlatılan ikna yöntemleri bunların ne olduğunu ve bunların nasıl kötüye kullanılabileceğinin örneklerini kapsıyor. bunların bilinmemesi taktirde karmaşıklaşan dünyayı basite indirgeyen ipucu sistemlerimiz reklamcılar, medya kısacası kötü niyetli kişiler tarafından kötüye kullanılabilir.

    cialdini insanların, kitapta anlattığı araçları kullanılmasının gerekli olduğunu ve bunları kötüye kullananların sorumlu tutulmasını istiyor.
  • eskiden calistigim bir finans sirketinin egitiminde egitmenin mutlaka okuyun dedigi, benim de bu oneriden sonra satin aldigim ama siradan bir kisisel gelisim kitabi oldugunu dusundugum icin uzun zaman kapagini bilr acmadigim kitaptir. oysa keske alir almaz okusaymisim. cunku yazarinin psikoloji alaninda uzman bir akademisyen oldugunu, kitabin da gunluk hayattaki pratikleri deneyler ve kolay anlasilir orneklerle oldukca ogretici oldugunu ancak okumaya basladiktan sonra gordum. ozellikle "tutarli olma" egilimimizin ne kadar kolay manipule edildigini gormek cok ilginc geldi.
  • (bkz: okunması gereken kitaplar)

    türkçe'ye iknanın psikolojisi olarak çevrilmiş kitabın orijinal ismi psychology of persuasion değil. tam adı için
    (bkz: influence:the psychology of persuasion)

    ikincisi kitap kişisel gelişim kitabı değil. kitapçıların işgüzarlık yapıp kişisel gelişim kitaplarının olduğu kısma koymalarına aldanmayın. iş ve ekonomi kitapları arasında olmalı.

    robert cialdini nin, ( ki kendisi arizona state university 'de psikoloji ve pazarlama profesörüdür) araştırmalarına ve yapmış olduğu bilimsel çalışmalarına dayandırarak yazdığı akademik bir kitaptır. akademik deyince gözünüz korkmasın. genel okuyucu kitlesinin anlayabileceği, akıcı bir dilde yazılmış.

    günümüzde şakşakçılık diye nitelendirdiğimiz olayın, sauton ve porcher adında iki parisli opera müdavimi tarafından 1820 yılında başlatıldığını biliyor muydunuz?

    l'assurance des succes dramatiques adı altında çalışan bu iki adam, kendilerini ve çalışanlarını olumlu izleyici tepkisi almak isteyen opera yöneticilerine ve şarkıcılara kiralıyorlardı. sauton ve porcher izleyici tepkisi yaratmakta o kadar etkili olmuşlardı ki çok geçmeden şakşakçı ( genelde chef de claque denilen bir liderden ve birkaç şakşakçıdan oluşur) opera dünyasında yerleşik bir gelenek halini almıştır. hatta şakşakçılar ücretlerini bile halktan gizlemezdi. şakşakçılığın doğuşundan bir yüzyıl sonra london musical times okuyan biri italyan şakşakçıların tarifelerini görebilirdi. sıradan alkıştan aşırı heyecana kadar italyan şakşakçıların fiyat tarifesi aşağıda.

    girişte alkış erkek ise 25 liret
    girişte alkış kadın ise 15 liret
    performans sırasında sıradan alkış 10 liret
    performans sırasında anında alkış 15 liret
    ısrarlı alkış 17 liret
    "çok iyi" veya "bravo" bağırışları 5 liret
    tekrar 50 liret
    aşırı heyecan - özel fiyat ayarlanır.

    bunun gibi kitaptan bir örnek daha verelim.

    " güzel mankenlerin neden reklamlarda hep arabaların yanında durduğunu düşündünüz mü? reklamcıların burada yapmak istedikleri mankenlerin pozitif özelliklerini - güzellik ve arzulanan olmak- arabalara vermektir. reklamcılar, ürüne de o güzel mankenlere vereceğimiz gibi bir tepki vereceğimizi düşünüyorlar, veriyoruz da.

    yapılan bir çalışmada, güzel bir kadın mankenin yer aldığı yeni bir araba reklamını gören erkekler "arabayı" , reklamı mankensiz gören erkeklere oranla daha hızlı, daha etkileyici, daha pahalı görünüşlü ve daha iyi dizayn edilmiş olarak değerlendirmişlerdir. ancak, daha sonra sorulduğunda erkekler, mankenin düşüncelerini etkilediğini reddetmişlerdir. "

    kontrollü psikolojik araştırmalara dayandığı için, kitapta ilginizi çeken pek çok konu bulabilirsiniz.

    bunu beğenen bunu da beğendi:

    (bkz: akıldışı ama öngörülebilir)
  • algı yönetimi ve ikna konularında sık sık benden kitap tavsiyesi isteyenlere en sık önerdiğim kitap. dr.robert cialdinin "iknanın psikolojisi" kitabıdır.

    kitap ikna sürecini etkileyen psikolojik faktörleri basit ve anlaşılır bir dille anlatır.

    belli kısımlarından kendi algı yönetimi eğitimlerimde de faydalandığım bu çalışma hakkındaki tek çekincem cialdini'nin verdiği bazı ikna prensiplerinin amerikan toplumuna has olmasıdır

    türkiye'deki sorunlardan bir tanesi genelde amerikan kaynaklı bu tip kitaplardaki fikirlerin hiç bir filtreden geçirilmeden ve kültürel farklar gözetilmeden uygulanmaya çalışılması ve sonunda başarısız olunmasıdır.

    başka bir sorunumuzda özellikle işi ikna olan insanların nedense kendilerini bu tür konularda hiç eğitmeye çalışmamasıdır. zaten doğru dürüst türk yazarlar tarafından yazılan bu konularda kitap yoktur. olan bazı kitaplar bu tür amerikan kitaplarından aleni çalıntıdır. (mesela isim vermeyeyim bir türk "kişisel gelişim uzmanı" arkadaşımızın kitabı 1980'li yıllardan kalma eski bir amerikan kitabından neredeyse satır satır çeviriydi ve adam resimleri bile çalmıştı.o kitabın orjinali bende olduğu için tabi bir kaç dakikada işi anladım ama şimdi ismini versem bana dava falan açar)

    işi ikna olan satış,pazarlama hatta siyaset gibi alanlarda faaliyet gösteren bir çok insanın ikna süreçlerinden anladığı ya kafasını vura vura kendi kendine geliştirdiği taktikler veya ağız kalabalığı yapmaktır.

    insanları ikna etmek teknik bir olaydır ve öğrenilebilir. ancak ne yazık ki türkiye'de bir çok "profesyonel" bu tür bilgileri öğrendikleri zaman kazanacakları para kat kat artacağı belli olmasına rağmen ne eğitim almaya ne de iki satır okumaya ilgi göstermelerini sağlayabiliyorsunuz. hatta bırakın kitabı veya eğitimi iki satır ınternet makalesi bile okumaya bunalırlar.

    neyse siz öyle olmayın alın bu kitabı okuyun. biraz eski bilgiler ama işe oldukça yarar.
  • yemezsen ibnesin, gelmezsen topsun dersen her şeyi yaptırabilirsin. bu kadar basittir. bye.
hesabın var mı? giriş yap