• bir dino buzzati romanı. tatar çölü bir nevi güneydoğu sınırıdır. günün birinde en büyük tehlike gelecekse oradan gelecektir. bu yüzden kimse gitmek gitse de kalmak istemez. giden bir süre sonra "ne anlamsız yer burası, düşman hayatta gelmez" diyerek derhal dönmek istemektedir. tatar çölü sınırına gitmek istemelerinin tek sebebi, orada yapılan askerliğin normalin iki katı hesap edilmesidir. hal böyleyken günün birinde kral, tatar çölü sınırının aslında o kadar önemli olmadığına, ordan düşman filan gelmeyeceğine kanaat getirerek asker sayısını azaltma kararı alır. isteyen artık geri dönebilecektir. kısırdöngü burda başlar. nedense artık kimse dönmek istememektedir... tuhaf roman...
  • (bkz: dino buzzati) hayatın tek bir kere yaşanılabileceğini, bu nedenle bir ömürü en iyi değerlendirmek geretiği öğütünü veren sarsıntıcı öykü. kitaptan alınan mesaj: abuksubuk korku veya hayallere kapılıpta gerçek hayatı yaşamayı unutma. önüne gelen küçük büyük şansları değerlendir. yaşa. (bkz: life is yours live it)
  • son derece degisik bir kitap..okurken yer yer sikan yasamin kendisi gibi anlamsizlasan, bol karadelikleri olan kapattiktan sonra ise hic ummadiginiz zamanlarda sizinle konusmaya baslayan bir kitap. yasam yasamak icindir beklemek ve hazirlanmak icin degildir i cok sert bi dille anlatiyor aslinda..ama sarap gibi insanin icinde bi sure bekletilmesi lazim o dusuncelerin.
  • çölün ortasında unutulmuş bir kalede,gelmeyecek bir düşmanın sonsuza kadar beklenişini anlatan bir roman:insanların gerçek yalnızlığı.
  • the others teorisi uzerine sikica oturtulmus kitap. bekle, bekle kork kimse gelmesin.
  • neyi bekliyorsun, ne yapıyorsun sorularına insanın içindeki çöle uzanıp yanıt bekleyen kitap. bu bekleyiş; hayatın beklemediğini anlatmak içindir.

    --- spoiler ---
    "..henüz genç ve sağlıklı bir bedene sahipken,zafer borularının öttüğü anda ölmek güzel olabilir; ama bir hastane koğuşunda uzun uzun acı çektikten sonra ölmek daha kötüdür herhalde, evde, sevgi dolu inlemeler, hafif ışıklar ve ilaç şişeleri arasında ölmek daha melankoliktir. ama bilinmeyen, yabancı bir diyarda, sıradan bir han odasında, yaşlı ve çirkinleşmiş bir biçimde, dünyada, arkada hiç kimsenin kalmadığını bilerek ölmek kadar zor hiç bir şey olamazdı. "
    --- spoiler ---
  • siz daha bekleyin bakalim bi bok olcak diye boyle yasayip gidiceksiniz diyen bir kitaptir, cok pis moral bozar
  • okuduktan sonra, bulunduğum her ortamdan uzaklaşıp farklı bir şeyler yapmam, yeni bir hayat kurmam gerektiğini düşündürten; okulumdan, ailemden, arkadaşlarımdan, ülkemden hatta dünyadan uzaklaşma isteği uyandıran bir başyapıt.
  • buzzatinin öykülerinde adelbert von chamisso'dan ya da poe nun teröründen izler vardir ...bireyin varolussal parabolünü sunumunda biyolojik dogumundan itibaren kentle kutsal mekani hale gelen kale arasinda bir mandala gibi buzzatinin metni de yitimsel devrim niteliinde icsel evrene ait bir kozmogrmdir. kalenin konuslandigi dag da mandala yapisina dahil edilir sümerlerin axis mundi dedii cinsten bir asur babil ziggurat seremonisini hissedebiliriz ...hölderlin'in brot und wein..:

    kentin içinde dinlendi; isikli yold dusup kaldi
    ciceklerle süslü, kuslardan uzak
    günlerin nesesinden ve insanlardan uzak
    kyboldu ve yargiyla kusku basa döndü

    rilke duino agitlari ...:
    fakt sana bu ne kutsallik tanrim söyle bana
    sen ki canlilarin kulaklarina egilirsin
    bir bahar gününde benim hatiram
    senin aksaminda rusyada bir at

    mirce eliade'nin dedigi insanin zamansalligi ve baska kosullarda degerlendirilmesi yakin dönem avrup felsefesinin nesnesi olmustur.. budistler için "maya" olan bu iç isik deneyyimleri upanishad metinlerinde atman olarak ortaya cikar...
  • büyük bi cüretle dino buzzati'nin kafkavari yapıtı tatar çölündekiçöl ve zamansızlığı ennio morricone'nin nefis müziği ve güney iran manzaralarıyla anlatan 1976 yapımı bir valerio zurlini filmi. belki antonioni'nin l'avventura sı kadar başarılı değil ama film bittikten sonra damağınızda üvez likörü tadını bulabilirsiniz
hesabın var mı? giriş yap