• cereyanlı piyanolu* bir jenerigi vardi. tüyler ürperten vampirli ve yarasali, yari karanlik sato müzigi. kilise orgu* ile calinmasi makbuldür.

    http://alkislarlayasiyorum.com/…arih-bolumu-jenerik

    (bkz: evvel zaman icinde)

    (bkz: bir varmis bir yokmus)

    bizim jenerasyona tarihi sevdirmis bir yapımdı. aramızdan nice tarihçiler çıktı. ne sen sor, ne de ben söyleyeyim. çoğu suan özel sektörde uşak. ya da pazarda limon satıyor. meslegini yapan yok. fuck the system!

    jenerik icin: peter hurford tarafindan essential bach albümünden bir toccata ve fugue* eseri.
    bach'in en sevilen org eseri: toccata and fugue in re minor, bwv 565.
  • ülkemizde "bir varmış bir yokmuş" adıyla yayınlanan 1978 yılı fransız yapımı yirmi altı bölümlük bir çizgi dizidir. insanlık tarihini anlatır, mağara zamanlarından günümüze kadar bir yolculuğa davet eden bu çizgi dizinin karakterleri yine birçoğumuzun da hatırlayacağı 1987 yılı yapımı il était une fois la vie adlı vücudumuzu bize tanıtan çizgi dizideki baş karakterlerin tıpatıp aynısıdır.
  • şimdilerde netflix platformunda ( once upon a time...) insanlık tarihinde önemli kaşifleri konu alan serisi ile yayınlanıyor. çocukluğumuzda trt’de ‘bir varmış bir yokmuş’ olarak da bilirdik. gerçi aynı karakterlerin kullanıldığı insan vücudunun işleyişini konu alan türevi belki daha çok yayınlanmıştır. bu öğretici çizgi belgesellerde meşhur iki kötü karakter vardır. illa ki itin hötüne sokulurlar. biri çam yarması kırmızı top burunlu olanı diğeri kısa boylu kızıl alnı açık saçları geriye yatık tiptir. bölümler her yaştan izleyici için keyifle seyredilecek anlatışa sahiptir. aralarda fransız milliyetçiliğini sokuşturmaya çalışmalar, antik yunan ve çinle ilgili yüzeysellikler ve hezarfen ahmed çelebi, ali kuşçu, harizmi, ibn-i sina gibi batı hafızasında yer almamış mucit ve ilmiyelerin adı anılmasa da bilinçaltımıza insanlığa hayırlı bir miras bırakanların adının sonsuza kadar yaşayacağı inancını kazımaktadır. bazı bölümlerde de konu geçişlerinde kopukluklar ve tamamlanmamış hikaye kesitleri bulunmakta olup küçük izleyicilerin dikkatinden kaçması muhtemeldir. aynı karakter ve çizimlerin rengini bozmadan serinin başka icat ve mucit hikayeleri ile devam etmesini dilerim.
  • gavur yapımı olsa da, islamiyetin doğuşu konulu bölümünde hz. muhammed'i tasvirde mesafeli davranmış çizgi film.
  • çok çok başarılı bir seridir. çizgi film demek zor, daha çok belgesel gibi. yıllar sonra hepsini izlemiştim.

    mucitlerle ilgili olan serisi daha da iyidir.
hesabın var mı? giriş yap