• en yuksek sozel puan !!
  • teoloji fakültesi. gerçekten islam felsefesi ve din görüşü ağırlıklı olmasa, objektif ve tarihsel bir bakış açısıyla yaklaşsa okumaya can atacağım bir bölüm.
  • (bkz: mistisizm)
  • din ilimlerini detaylıca alabileceğiniz, ilahi dinlerin tarihi gelişiminden tutunda, zaman içinde oluşan akımlara karşılık felsefe, psikoloji, sosyoloji ve kendi alanlarındaki kelam hadis fıkıh siyer dinler tarihi gibi alanların etraflıca öğretildiği fakülte. günümüzdeki ilahiyatların ilk kurulduğunda karşılığı yüksek islam enstitüsü. zamanla ilahiyat ismiyle daha etraflıca bir içerik sunuluyor. objektif yaklaşmak kişinin bir din üzerine olmasından kaynaklı zor olsada, her dinin araştırılabileceği imkan ve fırsat zeminide bulunmalı dediğim ufuk açan hurafeleri yıkan hassas eğitim yeri..
  • ülkemizde artık ingilizcesi de okutulacak olan bilim dalıdır. ingilizce ilahiyat en yüksek alımını 547,146 puanla marmara'ya gerçekleştirmiş.
  • anlamadigim bilim dali. aslinda anlamadigim sey bu bilim dalinda profesor olunmasidir. hemen hemen her dinin kendi kitabi bulunmaktadir. siz bir bilim dalinda profesor olacaksaniz, ortaya yeni bir seyler koymus olmaniz lazim. dinin kurallari, zaten gelen bu kitaplarda yazmaktadir. islam ya da hristiyanlik adina nasil yeni, bilimsel bir sey uretilebilir; iste bunu anlamiyorum.
  • üniversitelerdeki ilahiyat bölümleri kapatılmalıdır. müspet ilimle bağdaşmayan bir öğretinin üniversitesi olmamalıdır.
  • an itibariyle ösym'nin sitesinde duyurusu olup kendisini bulamadiğimiz/göremediğimiz "2011-2012 öğretim yılı yükseköğretim istatistikleri" adlı kitapçığın "13. öğretim alanlarına göre lisans düzeyindeki öğrenci sayıları" bölümüne göre 2010-2011 öğretim yılı mezunu sayısı 1285 olan fakülte. 2011-2012 öğretim yılındaki öğrenci sayısı ise 27376'dır (yeni kayıtlar hariç).

    ek: kitapçık, ösym sitesinde şurada.
  • "eğer ilahiyat, ilahiyatçılara yararlı bir ticaret dalıysa, çok sabittir ki, ilahiyat, toplumun geri kalan sınıfları için hem gereksiz hem de zararlıdır. insanların çıkarı, er geç gözlerini açtırır. hükümdarlar(hükümetler) ve kavimler(halklar) bir gün, kuşkusuz insanları daha iyi kılmaksızın karışıklığa düşüren bir bilimin layık olduğu ilgisizliği ve derin nefreti teslim edeceklerdir. genel mutluluğa hizmet etmeyen bu kadar külfetli dini işlerin yararsızlığı hissedilecektir. gülünç bir önem atfetmekten çekilir çekilmez, devletlerin düzenlerini artık bozamayacak olan bu kadar berbar çekişmelerden utanılacaktır.

    hükümdarlar! rahiplerinizin ahmakça kavgalarına katılacağınıza, bütün uyruğunuzu tekdüze bir görüşe boyun eğdirmek iddiasında bulunacağınıza, onların bu dünyadaki mutluluklarıyla meşgul olunuz. başka bir dünyada onları bekleyen şansla kendinizi rahatsız etmeyiniz. onları adilce yönetiniz, kendilerine iyi yasalar veriniz, özgürlüklerine ve mallarına dokunmayınız, eğitimlerini gözetiniz, çalışmalarında yüreklendiriniz, yeteneklerini ve erdemlerini ödüllendiriniz ; edebe aykırı hareketi uzak tutunuz.hem sizin, hem kendileri için yararsız, anlamsız şeyler hakkındaki düşünce tarzlarıyla ilgilenmeyiniz. o zaman kendinize itaat ettirmek için uydurma masallara muhtaç olmazsınız ; ulusunuzun tek rehberi olursunuz. size borçlu olunacak sevgi ve saygı duyguları hakkındaki düşünceleri tekşekil olur. birleşik olur. ilahiyat efsaneleri, ancak akıl ve muhakeme sahipleri üzerinde hükümran olma sanatını bilmemezlikten gelen zorbalar için yararlıdır."

    jean meslier / sağduyu, sf. 333
  • ait olduğu akademik kategori olan filolojinin bir alt kolu olduğunun teslim edileceği günlerin tez zamanda gelmesi temenni edilen sosyal bilim dalı. halen gördüğü rağbetin normalize edilmesi beklenen disiplin.

    (bkz: edebi ve felsefi kitaplar vs kutsal kitaplar/#17671178)

    .
hesabın var mı? giriş yap