• ikametgahı, meskeni, işyeri olmayan kişiler mechul sayılır ve bu insanlara yapılan tebligat ilanen tebligattır. mahalle muhtarına veya köy muhtarına şerh verdirerek ya da bi başka deyişle bu insan meçhuldur yorumu yaptırdıktan sonra kişi hakkında bu cins tebligat yapılır. ilanen tebligat gazeteye ilan verilmesi veya tebliğ edilen kararın bir yere asılması şeklinde yapılır.

    örneğin üniversitede size bir şey tebliğ edilecek ve siz meçhul sayılır iseniz tebliğ edilen karar üniversitede herkesce bilinen bir yere asılır.

    ilanen tebligat yapıldıktan sonra 7 gün içinde yapılmış sayılır. bazı hallerde bu süre uzatabilir ama 15 günü geçmez.
  • boşanma davalarında kadınları mağdur etmek için kullanılan bir tebligat yoludur. sureten insan görünen beyefendi boşanma davasını açar, dava tebligatını da bir şekilde eşine ulaştırtmaz. sonra tutar mahkemeye "evden gitti, adresi belli değil, şu bu" diyerek tebligatın ulaşmadığını söyler ve ilanen tebligat yapılmasını ister. gazetede tebligat yapılır ve tebligat şartı yerine getirilir. pek doğal olarak kadın da tüm gazeteleri takip edip tebligat avcılığı yapacak olmadığından hiçbir şeyden haberi olmaz. davanın reddi istemini ya da tazminat-nafaka taleplerini, savunmalarını mahkemeye sunamaz. karar çıkar. kararı da ilanen tebliğ eder sözkonusu insanımsı. eş yine hiçbir şeyden haberdar değildir. hali ile temyiz süresi geçer ve kadına "seni boşadım" der. ve ortada hiçbir sosyal güvencesi, gidecek yeri olmayan cahil bir kadın kalır. hanzomuz ise hemen evlenir.
  • borçlunun haberi olmadan,
    zaman aşımını kesen ve kamunun çokça başvurduğu yöntem.
  • tebligat kanunu'na göre ikametgahı, meskeni veya iş yeri bulunamıyan kimsenin adresi meçhul sayılır ve bu kimselere tebilagat ilan vasıtası ile yapılır. buna ilanen tebligat denir. ilanlar genellikle bir gazete vasıtası ile yapılır. hergün gazete sayfaları arasında karşımıza çıkan mahkeme, icra müdürlüğü vs. ilanları buna örnektir.
  • ilanen tebligatla ilgili atlanmaması gereken bir hususta; tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle tebliği çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılması gerektiğidir.
  • kendisine tebligat yapılamayan, tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti için tebligatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır.

    tebligatı çıkaran merci, muhatabın adresini öncelikle resmi veya özel kurum ve dairelerden, bunlardan sonuç alınamadığı takdirde kolluk vasıtasıyla araştırabilir, tespit ettirebilir. yapılan araştırmalara rağmen muhatabın adresinin tespit edilememesi halinde adres meçhul sayılır.

    adresi meçhul olanlara ilanen tebligat yapılır.

    ilanen tebliğ, son ilan tarihinden itibaren 7 gün sonra yapılmış sayılır. ilanen tebliğe karar veren merci, icabına göre daha uzun bir müddet tayin edebilir. ancak, bu süre 15 günü geçemez. ilan, tebligat kanunu’nun uygulanmasına dair yönetmelik uyarınca; kendisine tebliğ yapılacak kişinin en güvenilir bir şekilde öğrenmesini sağlayabilecek bir gazetede ve elektronik ortamda yapılır.
  • nüfus dairesine gidip de ikametgahını kaydettiremeyecek kadar akıl yoksunu yada adresini özellikle kaydettirmeyen kaçak, umursamaz ve cahil insanlara dünyanın parasını ilan ücreti olarak ödeyip tebligat yaptırmak için aylarca uğraşılan son çare niteliğinde bir yoldur.

    ilanen tebligat ile mağdur olmak istemeyenler en yakın nüfus müdürlüğü'ne gider, adresini mernis adresi olarak kaydettirir, hiç mi hiç mağdur olmak istemiyorsa da gider kendisine mobil imza ve elektronik tebligat adresi alır, bunu sisteme kaydettirir. tebligatlar cep telefonuna mesaj olarak gelir.

    nüfus kayıt sisteminde kayıtlı mernis adresi bulunan kişilere ve elektronik tebligat adresi bulunan kişilere ilanen tebligat yapılamaz.
  • kanuni şekil şartlarını ihtiva etmeyen ilanen tebliğ hukuki sonuç doğurmaz.

    danıştay vergi dava daireleri kurulu- 2022
hesabın var mı? giriş yap