• zamanın tkp'si tarafından kullanılan çift anlamlı kavram. bir tarafta ileri demokratik halk devrimi sonucunda türkiye'de sosyalizmin kurulmasına ilişkin ülkemiz koşullarına uygun bir ön aşama anlamına gelir. öte yanda işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanması ve bu temelde mücadele etmesi açık alan çalışması yapılmasına da imkan tanıyan bir ortam yaratabilir; işçi sınıfının sahip olduğu güçle koşulları zorlaması ve böylece yasal şirazenin gevşetilmesi olgusu da ileri demokrasidir. ancak bu sosyalizme barışçıl yollarla geçileceği anlamına gelmez, devrimi hazırlayacak ortamın daha rahat olması anlamına gelir ve bu rahatlık da yine zorla elde edilir. bunu konformizmle suçlamaya yönelenlerse dev-yol gibi, işçilerin üretimden gelen gücünü yadsıyan goşist yapılanmalardır. bununla birlikte ilgili tespit 1980 sonrasındaki koşullara yani günümüz koşullarına uygunluk arz etmez.

    (bkz: #18743661)
  • ‘hayır’cı darbecilerden ve ‘tarafsız’ konsomatrislerden arındırılmış ‘evet’çi kitle ideolojisi. (bkz: http://www.telgrafhane.com/…lerkonsonmatrisler.html)
  • bugün geldiği söylenen... görüciğiz.
  • bu demokrasi altına yönetilen insanlar bundan böyle avrupa insan hakları mahkemesi'ne gidemeyecekler. artık hakkınızı nerede ararsanız arayınız.
  • sıkışınca "bak biz demokrasi demedik,ileri demokrasi dedik aynı şey değil bunu açıkca ortaya koyalım" şeklinde savunulacak caminin ordan sağa döndüğünüzde olmadı okyanus ötesinde bulacağınız yapı.
  • tophane'de mahallesinde "ahlaka mugayır" davranışlar sergilenmesine "önayak olan" sanat galerilerini basıp parça pinçik eden yaratıklar için en uygun idare şeklidir efendim. malum, toplumlar layık oldukları şekillerde yönetilir denilir ya, o hesap!

    ah be bir de demiyorlar mı "çocuğumuzla sokaktan geçemiyoruz" ben en çok ona bittim. yani elinde levyelerle gidip sağa sola dalmak çocukların veya kardeşlerin için çok örnek bir davranış değil mi? eminim ki bu yaratıklar o kadar "ahlaklı" insanlar ki hayatları boyunca o mahalleden geçen hiç bir kıza laf atmadılar, taciz etmediler veya hiç zil zurna sarhoş olmadılar... geçiniz! hepsinin yüzündeki o çok büyük iş başardığını sanan gerizekalı piyon ifadesi zaten her şeyi anlatıyor açık açık. bunun üstten örgütlü bir olay değil de basit bir mahalle tepkisi olabileceğini düşünen varsa beri gelsin!

    bir mahalleli de çıkıp "siz bize saygı göstermezseniz, biz de size saygı göstermeyiz" dedi röportaj sırasında. işte hoşgörü toplumu diye ilkokuldan beri beynimize siksiklenen abuk öğretinin dibe vurduğu andı bu kanımca. kimse buradan "ezilen varoşlardan yükselen çığlık" gibi dandik sosyolojik çıkarımlar yapmaya kalkması bence. bu, basbayağı modern hayata karşı bir meydan okuma; dayatmacı, faşist genlerimizin dışavurumu ve kendinden olmayanı ötelemekle kalmayıp onu artık yoketme cüretini gösterebilen bir "ileri demokrasinin" ayak sesleridir. bu ve bunun gibi örneklerde tepki gösterenleri "ah çok paranoyaksınız be canlar" diyerek hafife alanlar ise ya gerizekalıdır ya da şakirt. eş anlamlı olduklarından dolayı dilbilgisi açısından yanlış bir ifade oldu, özür dilerim.

    eminim ki başbakanın her fırsatta torunları olduğumuzu dile getirdiği mevlana ve yunus emre bu olayları görse; bu yaratıkları da, bu ileri demokrasiyi de götünden sikerlerdi afedersiniz, zira onların da hoşgörüsü bir yere kadar...
  • 12 eylül referandumundan sonra liberal dinci dönek solcu kadrosu tarafından kutlanan akp iktidarı aşaması(!) 13 günlük örneklerinin tam listesi için; (bkz: http://www.telgrafhane.com/…ldinileridemokrasi.html)
  • 70'li yıllarda dönemin tkp'si tarafından ileri demokratik devrim adıyla savunuluyormuş. bugün akp tarafından savunuluyor. demek ki akp de demokrat, sosyalist ve devrimci. demek ki akp'yi desteklemeliyiz. demek ki artık solculuk falan gereksiz şeyler. hadi hep beraber birbirimize sarılıp yetmez ama evet diyelim.
hesabın var mı? giriş yap