• edit: belirtilen son tarih 31 ağustos. bu tarihe kadar hizmet sağlayıcılar ellerindeki dataları iys platformuna yüklemeleri gerek. aksi halde 1 eylül itibariyle datalarınız izinsiz sayılacak.

    artık sanıyorum bu yasa sayesinde abuk subuk sms'ler ve telefon aramalarından kurtulacağız gibi sözlük. şöyle ki;

    ileti yönetim sistemi (iys) artık şirketlerin izinli veri tabanlarını ve izin durumlarını bir platformda topluyor ve devlet tarafından kontrol altına alınıyor. (yasanın çıkarılmasındaki en önemli neden verilerin yurt dışına çıkmaması)

    eğer bir şirketiniz var ve sms, email gibi iletişim kanallarını kullanıyorsanız 1 hazirana kadar izin durumlarının bulunduğu veri tabanınızı bu sisteme yüklemeniz gerekiyor.

    web sitesine aşağıdaki linkten erişip bilgiler alabilirsiniz. duyduk duymadık demeyin.

    ileti yönetim sistemi

    not: bilgiler geldikçe güncellenecektir.
  • yurtdışındaki muadili robinson list(kaynak) olan bir nevi consent management servisi.

    henüz yasal bir mevzuata bağlanmamış durumda. kaldı ki tüm şirketlerin consent durumunu 1 haziran 2020 tarihine kadar bu platforma yüklemesi mümkün değil. gördüğüm kadarıyla çoğu şirket hala iletişim izinlerini bir platformdan başka bir servise nasıl aktaracağını bilmiyor. bu sebeptendir ki insanlar opt-out olduğu servisten yine bir süre sonra ileti almaya başlıyor. başka bir platforma geçerken bu izinleri ya aktaramıyorlar ya da es geçiyorlar.

    veri güvenliğini sağlayabileceklerinden emin olsam güzel hizmet diyeceğim ama topladıkları verileri ya çaldıracaklar ya da el altından birilerine servis edecekler. devletin bu tarz dijitalleşme hamlelerini gayet takdir etmekle beraber siber güvenlik meselesi ve liyakat konularına gereken ehemmiyeti vermediklerini düşünüyorum.
  • devletin tüm kişisel hakları hiçe sayarak "sizi reklam sms/emaillerinden" kurtaracağım diye vatandaşa servis edeceği , tüm kişilerin tüm şirketlerle olan bağlantılarını inceleyeceği , profilleyeceği sistem. benim hangi şirket / kurum / dernek / hastane / eğlence merkezi / ideolojik oluşum dan mail alıyor olduğumu neden devlet kendinde toplamaya çalışıyor ki ?

    kvkk kapsamında ben verimin bu kurumda durmasını istemiyorum diyebilirim. "yasa çıkardık, zorla uyacaksın " mı diyecek şimdi bana. her şey yasa ile oluyorsa gelsin bir de yasa çıkarıp öpsün bizi, "yasa öpebileceğimi söylüyor" mu olacak ?

    hiç öyle reklamın engellenmesi olayına kanmayın, smslerin kontrolünü bugüne kadar istese yapardı, btk ya bu konuda bir çok başvurum olmasına rağmen cevap bile vermediler , devletin derdi değil yani.. telcolara toplu sms gönderimlerini denetimi getirirse (örnek her sms in sonundaki operator kodları gibi) toplu sms de kurum kodunu zorunlu tutarsın, zaten hiç bir kurum açık açık bunu ihlal edemez.

    bu oluşumla oluşacak verinin büyüklüğünü ve hassasiyetini tahmin edebiliyor musunuz ?

    örnek : bir rahatsızlığınız var ve kimsenin bilmesini istemiyorsunuz, sadece bu alanda uzman bir hastaneye gidiyorsunuz , o hastane de emailiniz var iletişim ve yeniliklerden haberdar olmak için listelerine eklisiniz.. hooop o hastenede bağlantınız olduğu artık devlette.

    sosyal medyada görüşlerinden rahatsız oldukları biri var diyelim, bir şekilde sosyal medya hesabından kullandığı sessizkirazağacı@hotmail.com adresini çok eskiden de olsa bir şirkete vermişse , geçmiş olsun, bu veritabanında o email adresinin sahibi kabak gibi ortada..

    şahsen şirketler benim bilgilerimi bu kuruma vermeye başlarlarsa mahkeme açmayı düşünüyorum.. verme arkadaşım bilginin sahibi benim !! ben sende dursun diye verdim, niye veriyorsun başkasına hem de devlete ? (asıl soru : devletim sen neden benim bilgilerimi benden izinsiz şekilde tek noktaya topluyorsun ? )
  • vatandaşımı düşünüyorum adı altında hizmet sağlayıcılardan milyonlarca lira para koparmak için oluşturmaya çalışılan yeni sistem.

    hizmet sağlayıcılara, 1 haziran’a kadar müşteri bilgilerini yükletip ilk 1000 müşteriyi manuel olarak yüklemeleri halinde ücretsiz olduğunu, daha sonra yükleyecekleri her müşteri için para isteyeceklerini bildirmişler.

    15-20milyon müşterili gsm operatörleri sanırım direkt cezayı ödeyelim daha iyi diyeceklerdir
  • neden bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu tarafından değil de tobbun bir "iştiraki" olarak kurulan ileti yönetim a.ş. tarafından yürütüldüğü anlaşılamayan sistem.

    gerçekten, iys.org.tr değil de, iys.gov.tr olsa hayatımız daha kolay olurdu (hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılar olarak)
  • tanım, hizmet sağlayıcılar tarafından kullanıcılara yapılacak elektronik iletilere ilişkin izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların ise vermiş oldukları izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri izinsiz ileti gönderimlerini şikayet edebilecekleri veri tabanı sistemi.

    4 ocak 2020 tarihli, 30998 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe giren “ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” ile birlikte artık elektronik ticari ileti göndermek isteyen hizmet sağlayıcılar iys’e kayıt olmak zorundadır. ülkemizde ticaret bakanlığı tarafından bu merkezi ticari ileti sistemi için tobb yetkilendirilmiş, tobb tarafından da ileti yönetim sistemi a.ş. kurulmuştur.

    hizmet sağlayıcılar (yani iletişime geçecek firmalar) tarafından kişilere ticari elektronik ileti gönderilmek istendiğinde, ileti gönderilecek kişinin sistemde kayıtlı bir onayının bulunması gerekecek, yoksa ileti gönderilemeyecektir. böylelikle izinsiz şekilde ticari elektronik ileti gönderilmesi durumunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. 1 haziran 2020'den sonra kullanıcılar sisteme girip bu yasa değişikliği öncesi vermiş olduğu onayları 1 eylül 2020 tarihine kadar kontrol edebilecek dilerlerse reddedebilecekler. 1 eylül 2020'ye kadar herhangi bir şey yapılmaz ise kişinin onayı devam ediyor kabul edilecek. bu bağlamda hizmet sağlayıcı firmalara da 1 haziran 2020'ye kadar onayları sisteme bildirme yükümlülüğü var.

    gerek kvkk olsun, gerekse ticari ileti mevzuatları olsun bazı firmaların önüne geçememişti. vatandaş olarak düşünüldüğünde kullanılması mantıklı sistem. ancak izinsiz ticari elektronik ileti göndermenin cezalarını düşününce kobi esnafını zorlar. bir de sistem apileri ve otomasyon hizmetleri fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor. bu da devletin yeni tahsilat yöntemine dönüşebilir.
  • kişilerin firmalara verdiği ticari iletişim izinlerini (sms, e-mail gibi) e-devlet üzerinden yönetmesini sağlayacak sistemdir.
    1 haziran olan geçiş tarihi 31 ağustos 2020’ye ertelenmiştir. bekliyorduk ertelemeyi ama neden bu kadar geç açıklandı. coronadan dolayı işler aksayınca, yetiştirmek için kaç haftadır teams toplantılarından çıkamadık bu mevzu yüzünden.
  • yetiştirmek için stres yaptığımız 3 iş günü kala ertelendiğinin duyurulduğu proje.
  • nihayet beklenen oldu.

    ticari, sesi mesaj, sms, e-posta göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, ticari elektronik ileti yönetim sistemi'ne (iys) kaydolacak, sistem üzerinde onayı bulunmayan vatandaşlara ticari elektronik ileti gönderilemeyecek. aksi durumda 50 bin tl'ye kadar para cezası ödemek zorunda kalacaklar. sistem 1 eylül 2020 itibariyle uygulamaya konuldu. ileti yönetim sitemi
  • hayatımda bu kadar beceriksizce hazırlanmış bir organizasyon görmedim. herkesin sarhoş olduğu trakya düğünlerinde bile halay başı daha mantıklı kararlar veriyor. lütfen sorumlusu kimse çıksın, herkese sakinleştirici dağıtsın. olmamış bu sistem. gözüm pıt pıt atıyor sinirden, kahve arası verdim şuraya içimi dökmeye geldim.

    öncelikle, 250.000'in altında email aboneniz varsa, size bu sistemi direkt kullandırmıyorlar. diyorlar ki bana minimum 612 tl + kdv ver, sonra git benim seçtiğim şu üç beş şirketten biriyle anlaş. sisteme sen giremezsin, aracı şirket (iş ortağı veya entegratör) kullanacaksın. tamam, öyle yapalım da ortada bilgi alacak kimse yok.

    sözleşme ile ilgili soru soracağız, arıyoruz, açan yok. son dakikacı da değilimdir, haftalardır ulaşamıyorum. neden açmadıklarını şuradan tahmin edin: iş ortaklarının giriş izinlerini bile bugün vermişler. yani yüz bin milyorlarca email, sms vb data bir hafta içinde entegratörler tarafından sisteme yüklenecek. iş ortaklarını arıyorum, "valla biz de ulaşamıyoruz" diyorlar. düşününce bir gülme geldi değil mi?

    muhtemelen iys çalışanları yetişmeyeceğini bildiklerinden ofiste kendilerini klavyeyle dövüyor ya da telefonların fişini çekip birer puro yaktılar, tavana bakıp sahil kasabasına yerleşme planı yapıyorlar.

    iş ortaklarına doğru düzgün bilgi verilmemiş. "herhalde yine birkaç gün kala açıklama yapıp 3 ay daha erteledik derler, biz de bilmiyoruz ne olacak ama asla yetişmez" diyorlar.

    web sitelerinde yer alan bilgiler eksik, ihtiyacımız olanı öğrenmek için zaten ulaşamadığımız kişilere ulaşmayı başarmamız gerekiyor. en başta onlara ulaşabilsek web sitesindeki eksikliği fark etmezdik bile. kuyruğunu yiyen yılan gibi, iysception.

    80'lerin devlet dairesi gibiler. bizim şirketin onayını geçen hafta, grup şirketinin onayını daha bu sabah gönderdiler. başvurular haftalarca, hatta biri aylarca bekledi. nisan ayında arayıp sorduğumda internetten başvuru yeter denirken şimdi iş ortağı kullanmanız lazım, onun için de önce bizimle sözleşme yapmanız lazım diyorlar. bugünü sayma, sözleşmeyi ankara'ya iletmek için kaldı 4 gün. bilgi almak için muhatap bulamıyoruz, sandalyede dönüp dönüp duruyoruz.

    bu muhteşem organizasyon için teşekkürler türkiye odalar ve borsalar birliği. teşekkürler. teşekkür etmiş miydim?
hesabın var mı? giriş yap