• geçenlerde bir dostum sohbet esnasında ilgi açlığının "tutunamayan" insanlarda çok sık görülen bir davranış biçimi olduğunu söyledi. anlayacağınız; aile, sosyal yaşam, eğitim, kariyer, aşk vs. derken elleri boş kalanlar bu açlıkla tamamen baş başa..
    temelde, var olan hali her neyse ondan memnun olmamak zemini oluşturuyor. bunun dışında; bulunduğu konumdan hoşnutsuzluk duyan, sarıp sarmalanmak istediği halde itilen, koştuğunu düşünmesine rağmen bir adım öteye gidemeyen ve yanındaki başka aklındaki bambaşka olanların içine çekildiği derin ve acımasız girdap ilgi açlığını doğuruyor.

    hepimizin yanında yöresinde bazen sesli, bazen görsel "ilgi, ne olur birazcık ilgi! " diye gezinen insanlar var maalesef. burnumuzun dibine girmeyi, gözümüze batmayı pek seviyorlar. olabilir, olsunlar da zaten yok ziyanı. bu açlığa mahkum olanları da anlamak gerek, onlar da öyle mutlu oluyor. buraya kadar tamam eyvallah! lakin âdeta avuç açarak işi -ilgiyi- dilenir seviyesine vardırmak bir noktadan sonra hakikaten itici oluyor.
    insan her zaman sükûnetini koruyamayabilir, sabır denilen şey gerçekten çok ulvi bir özellik, (sabır önemli) herkese en bolundan diliyorum.

    mesela şu an karşımda ilgiye açıktığı için zafiyet geçiren insanlardan biri var. sayesinde ruhum daralırken, kafam açıldıkça açıldı, dünya tamamen dümdüz.
    içimden "tamam, inandım! sen son derece özel birisin, mükemmelsin. yaşadıklarının hiçbirini haketmiyorsun, en büyük tahtlara, en görkemli taçlara layıksın. al iltifatını besle obur devi, işimiz gücümüz var" demek geliyor ama sonra vazgeçiyorum. ne diyeyim herkesin derdi kendine büyük işte anlamak gerek..
  • hem çocuk, hem sevgili ile ilgili ilgi kavramını "açlık" gibi negatif bir kelime ile neden nitelendiririz bilmiyorum ama ilgi gösterdiğiniz kimselerle ilgili bu linki ve beğenirseniz ikinci linkteki kitabı okumanızı öneririm;

    http://www.kuraldisidergi.com/3847/ilgi/ bunu okuyun

    http://www.kuraldisi.net/?cat_id=334&pro_id=171 olgun ilişkiler, dr david richo

    bunun yanı sıra bir de şu kitap çok işinize yarayabilir;

    http://www.kuraldisi.net/?cat_id=13&pro_id=261 güven duygusu, dr david richo

    kitapların isimlerine takılmayın, içinde özellikle ülkemizde yaşanan kadın erkek ilişkilerinin ana sorunlarının kaynaklarını ve çözümlerini göreceksiniz. şikayet edilen "türk kızı" "türk erkeği" ni çözümlemeniz için yardımcı olacaktır. özellikle çocuğunuz, yeğeniniz var ise çok tavsiye ederim.
  • başkasından iltifat duyduğunda bile bunu umursamayacak kadar ilgiye tok olan insanları o kadar özel buluyorum, o kadar önemli görüyorum ki... sanırım bir insanda en değer verdiğim şeylerin başında geliyor bu.

    dostum da böyle olsun, evlendiğim kadın da böyle olsun isterim. bu tarz bir insanın sizin ilginizi seviyor olması gerçekten çok özel ve bambaşka bir duygu.
  • genellikle mutsuz ve karamsar anlarımızda sevgi görmek içimizi ısıtır ve anlık olarak dünyaya daha pozitif bakarız. ancak bir süre sonra kendimizi varetme sorumluluğu ile yüzleşmemiz gerekir. çünkü sevgi denilen ve çoğu zaman anlamlı bir tanımı yapılamayan olguyu sürekli dışardan almaya çalışarak yaşamak, insanın kendini bir nevi pazarlamasına ve kendi benliğine yabancılaşmasına neden olur.
    anlaşabilme, anlaşılabilme, hissedebilme gibi duygular yerini; ilgi görme ve beğeni toplamaya bıraktıkça, insanın yaşama ve üretme potansiyeli de giderek azalır ve bu durumun önü alınmazsa insan kendini içinden çıkamayacağı bir döngünün içinde bulabilir.

    (bkz: sosyal medya)
  • insana her şeyi yaptırır.
    allah korusun.
    ilgiye aç biri olmaktan da ilgiye aç biriyle olmaktan da.
  • bu açlığı yaşayanları görünce başkası yerine utanmanın zirvesini yaşıyorum.

    bağırarak telefonda konuşanlar. arabasına, motoruna egzos taktırıp bağırtanlar. gittiğin mekanda aramızda 7 masa olduğu halde attığı şuh kahkahalarını duyduğum, sürekli ben ben diyerek yüksek sesle konuşan deli bakışlı kadın. ortama kendisinden daha güzel, daha yakışıklı biri gelince sürekli laf sokan ezik tipler.

    hepsinin ortak noktası aşırı derecede çirkin ve tipsiz olmaları. insan şeklini seçemez bir şey diyemem ama estetik eksiklik ilgi çekmeye çalışmakla telafi edilmez. bilgi ve karizmayla kapatırsın eksiklerini.
  • çocukluğunda aşağılayıcı muameleye maruz kalmış, sürekli azarlanmis, sürekli eleştirilmiş insanlarda görülür.anne veya babasından şiddet görmüş çocuklar büyüyünce bu sevgi açığını başkalarında kapatmaya çalışır.
    hatta ilgi açıklarını kapatmaya çalışıyorken insanları da özellikle kırarlar.bu bir çeşit aşağılık hissetmenin dışa vurmuş halidir ve insanlardan intikam alırlar.
  • lütfen ama. hayatı boyunca aşağılanan bir insan bir süre sonra ilgi görünce mutlu oluyor. belki yaşadığı travmalar belki değil. ama herkes biraz ilgiye ihtiyaç duymaz mı? bir kişinin bile iyiki varsın demesine mesela...
    bunu özgüven eksikliği olarak görmüyorum ayrıca. her insan, ister çocuk olsun ister büyük arada pohpohlanmaya ihtiyaç duyar. yakitsiz gitmeyen araba misali...
  • bütün insanların az ya da çok sahip olduğu duygu. özgüven eksikliği neticesinde bazen oburluğa, gözü doymazlığa dönüşebilmekte, bu durumda tehlike arzedebilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap